1. Avaleht
  2. Äri
  3. ABB Grupp rajab veealuse kaablisüsteemi Taani avameretuulepargile
ABB Grupp rajab veealuse kaablisüsteemi Taani avameretuulepargile

ABB Grupp rajab veealuse kaablisüsteemi Taani avameretuulepargile

Veealune kaabel600-megavatine kaablisüsteem võimaldab elektrienergia edastamist mandrile.

Juhtiv energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp sai tellimuse Taani elektrivõrguettevõttelt Energinet.dk 100 miljonit dollarit maksva veealuse vahelduvvoolu kaablisüsteemi rajamiseks riigi suurima avameretuulepargi Kriegers Flak ja mandri vahele.

Taani suurima avameretuulepargi ja mandri vaheline kaabliühendus aitab suurendada riigi tuuleenergia varustatust üle 40 protsendi ning võimaldab kindlustada üle 600 000 kodumajapidamise elektrivajaduse.

Tuuleenergia on nurgakivi Taani üleriiklikus projektis Denmark’s Green Energy, mille kohaselt plaanitakse lõpetada fossiilkütuste kasutamine 2050. aastaks. 600-megavatine tuulepark aitab tugevdada piirkondlikku energiaturgu ja suurendada varustuskindlust.

ABB kaablisüsteem ühendab avamere tuulepargid Kriegers Flak A ja B mandril asuva Rødvigiga. ABB projekteerib, tarnib ja paigaldab kolm merealust 220-kilovoldist kõrgepinge-vahelduvvoolu kaablit kogupikkusega umbes 100 kilomeetrit. Lepingujärgselt antakse töö tellijale üle 2018. aastal.

”Kaabliühedused mängivad võtmerolli taastuvenergia integreerimises võrku ja puhta elektri edastamises miljonite inimesteni,” ütles ABB Grupi elektrivõrkude ja -süsteemide divisjoni juht Claudio Facchin. ”ABB eesrindlikud tehnoloogiad, tootmisvõimalused ja suured kogemused võimaldavad meil toota maailma juhtivaid kõrgepinge kaablisüsteeme.”

ABB (www.abb.com) on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille kliendid on tööstus-, infrastruktuuri- ja transpordiettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. ABB kontsern annab tööd ligi 140 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kahte valdkonda: tootmine (generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ning müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingeseadmed, automaatikaprojektid, robotid, korrashoiuteenused). ABB on pälvinud viis korda (2007, 2008, 2009, 2011, 2014) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.

Täiendav informatsioon tehnilise terminoloogia kohta on leitav SIIT!

Head Uudised GoodNews