1. Avaleht
  2. Toode
  3. ABB leiutis aitab ära hoida elektrikatkestusi
ABB leiutis aitab ära hoida elektrikatkestusi

ABB leiutis aitab ära hoida elektrikatkestusi

ABB toob turule maailma esimese madalpinge-kaitselüliti kasutamiseks energiajuhtimisel ja nutika elektrivõrgu süsteemides.

11. aprill 2013. ABB teatas esimese sisseehitatud energiajuhtimisfunktsioonidega madalpinge-kaitselülitit Emax 2 valmimisest. Kui asendada tavapärased kaitselülitid Emax 2-ga, võib aastane energia kokkuhoid küündida 5,8 miljoni megavatt-tunnini (MWh). See on samaväärne 1,4 miljoni Euroopa Liidu majapidamise elektritarbimise aastamahuga.

Selline energiasääst vähendaks aastas süsihappegaasi heitkogust nelja miljoni tonni võrra, mis võrdub üle miljoni auto heitkogusega. Asendades hooneseadmestikus tavapärased kaitselülitid Emax 2-ga, on võimalik säästa kuni 15 protsenti energiat.

Selliseid kaitselüliteid nagu Emax 2 kasutatakse siis, kui on oluline kaitsta ja juhtida madalpingekeskkonnas suurt energiahulka, nt tööstus- ja ärihoonetes, andmekeskustes ja laevadel.

Vana kaitselüliti asendamine uue Emax 2-ga on tehniliselt lihtne. Tänu energia kokkuhoiule tasub Emax 2 harilikult end ära juba ühe aasta jooksul.

„Kaitselülitid on elektrisüsteemis energia säästmise seisukohalt üks suuremaid kasutamata võimalusi. Neid kasutatakse üldiselt ohutuse suurendamiseks ja vooluahela kaitsmiseks, ent nüüd rakendame neid esimest korda ka energia säästmiseks,” ütles ABB madalpingetoodete divisjoni juht Tarak Mehta.

„Et kaitselülitid ümbritsevad meid kõikjal, on energia säästmise potentsiaal tohutu. See on suurepärane näide sellest, kuidas nutitehnoloogia abil saab energiakulu vähendada. Emax 2 lülitid on hea uudis nii keskkonnale kui ka meie klientidele, kellel on võimalik seadet kasutades oma kulusid märgatavalt vähendada,” lisas Mehta.

Kaitselüliti sisaldab liigkoormuskaitseseadet ja sisseehitatud võimsusjuhtimisseadet, mis mõõdab ja hindab energia tarbimist ning juhib koormust, hoides või vähendades energiatarbimise piirmäära selle järgi, kuidas kasutaja on määranud. Ühtlasi aitab lüliti vältida elektrikatkestusi, mille algpõhjus on sageli selles, et võimsustarve ületab energiavarustuse.

Energiatarbimise juhtimiseks lülitatakse vähemoluliste seadmete elektrivarustus välja seniks, kuni vajalik energiavarustus on taastunud. Aruka otsustamise tagavad sisseehitatud juhtimisseade ja tarkvara, mis kasutab keerukaid algoritme otsustamaks, millal on kohane koormust muuta, nii et elektrivõrku lülitatud seadmete üldine toimimine ja tootlikkus püsiks.

Kaitselülitil on ka sidemoodul, mis võimaldab jagada nutika elektrivõrgu ja teiste protokollidega olulist infot energia tarbimise ja süsteemi töökindluse kohta.

Uue kaitselüliti Emax 2 väljatöötamine kestis mitu aastat, teadus- ja arendustegevusele kulus kümneid miljoneid dollareid. Enne lõpptoote konfiguratsioonini jõudmist töötati välja enam kui 1500 prototüüpi.

Head Uudised GoodNews