1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Anna hoogu koos Lastekaitse Liiduga kultuurilise tähtsusega raamatule „Laps Eesti filmis“
Anna hoogu koos Lastekaitse Liiduga kultuurilise tähtsusega raamatule „Laps Eesti filmis“

Anna hoogu koos Lastekaitse Liiduga kultuurilise tähtsusega raamatule „Laps Eesti filmis“

laps-eesti-filmisMTÜ Lastekaitse Liit kutsub toetama novembris ilmuvat raamatut „Laps Eesti filmis“, mis kannab edasi lapse rolli Eesti filmides, aitab mõista lapse vajadusi ning tugevdab teed lapsesõbraliku ühiskonna poole.

„Minu jaoks tähendab lapse kujundi kaudu maailma vaatamine enda sisse vaatamist,“ räägib MTÜ Lastekaitse Liit juhataja Martin Medar. „Et edasi liikuda, peab ka ühiskond aeg-ajalt enda sisse vaatama,“ leiab Medar, et lapse kaudu kõnetame ja mõjutame täiskasvanute meelsust, suhtumist ja väärtuseid.

Raamat “Laps Eesti filmis” sündis soovist anda soliidse esindusalbumina välja süstematiseeritud ülevaade lapse kujutamisest eesti filmis 20. sajandi teisel poolel. „Alguses me tegelikult päris täpselt ei teadnudki, kuhu välja jõuame, aga kui ei ürita, siis ei saagi teada,“ meenutab projekti algataja Alar Tamm, et esialgu kavandati raamatu ilmumist juba 2013. aastaks, kui MTÜ Lastekaitse Liit tähistas oma taasloomise 25. aastapäeva. Nüüdseks on tulemus käes ning raamat näeb trükivalgust novembri keskel.

Raamat hõlmab mängufilme ajavahemikus 1947–2013. See on kõnekas periood, sest alles Teise maailmasõja järgsetel aastatel kujunes areneva filmikunstiga koos välja laps kui konkreetne kujutamisobjekt oma kindlaks määratud rolli ja semantikaga. Nii ei tea me tihti, millisena nägid last meile eelnenud põlvkonnad, millistes olukordades last kujutati, milline oli teda ümbritsev keskkond jne. See aga on kaotus meie kultuurilise mälu jaoks.

Raamat on üles ehitatud kronoloogiliselt, mille põhjal on võimalik jälgida peateemade kulgemist ja hargnemisi filmides ning uute valdkondade lisandumist. Kokku on raamatu loetelus üle 250 foto ligi 100-st filmist. Esindatud on nii must-valged kui värvifilmid. Valitud fotodele on lisatud neid kätkevate filmide peamised andmed ja lühitutvustused nii eesti- kui inglise keeles.

Rännak läbi eesti filmikunsti on kingitus laste poolt sõbralikule ühiskonnale! Projekt “Laps Eesti filmis” jätkab 2003. aastal ilmunud kunstialbumiga “Lapsepõlv: Laps eesti kunstis” ja 2008. aastal avaldatud raamatuga “Laps loob maailma“ loodud traditsiooni.

Raamatu ilmumist saab toetada Hooandjas.

Head Uudised GoodNews