1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ANNA HOOGU! Valgusfestival plaanib püsitada Eesti esimese ilmast sõltumatu jääskulptuuri
ANNA HOOGU! Valgusfestival plaanib püsitada Eesti esimese ilmast sõltumatu jääskulptuuri

ANNA HOOGU! Valgusfestival plaanib püsitada Eesti esimese ilmast sõltumatu jääskulptuuri

jääskulptuurAastaid habraste ja maagiliste jääskulptuuridega publikut rõõmustanud Valgusfestival kavandab seekordset ahviaasta jääskulptuuri täiesti ainulaadsena. Esimest korda Eesti jääskulptuuride ajaloos kaitstakse see erilise termovitriiniga, mis teeb skulptuuri imetlemise ilmast sõltumatuks. Hiina uue aasta tähistamise traditsiooni jätkamiseks unikaalsel moel ootab Valgusfestival kaaskodanike ja ettevõtjate toetust Hooandjas.

“Vitriin kaitseb kuju vihma ja sooja tuule eest, lisaks võimaldab skulptuuri täiendavalt külmutada. Seetõttu säilitab taies laitmatult kogu kunstniku töö ning pakub algusest lõpuni peent valguse- ja vormimängu,” selgitas projekti eestvedaja Indrek Leht.

8. veeburaril algava ahviaasta puhul kujutab kavandatud jäätaies orangutanibeebit. Linlastele silmarõõmu pakkudes ei saa aga mööda vaadata kurvast tõsiasjast, et orangutanid on üks enim ohustatud ahviliike maailmas. „Ohustatud liike on ka meile lähemal, mistõttu kutsume skulptuuri juures annetama Eesti punasesse raamatusse kantud viigerhüljeste heaolu parandamiseks,“ sõnas Leht.

Plaanitud skulptuur koos vitriiniga on piltlik näide viigerhülgeid kimbutavast probleemist. Selleks et säilitada meie talvedele nii omast ja viigerhüljestele hädavajalikku nähtust jääd, tuleb see asetada vitriini kaitsvate seinte taha.

Vitriin on kohapealne leiutis ja valmib Eesti meistrite kätetööna. Skulptuuri autoriks on kunstnik Mari Hiiemäe.

Skulptuur avatakse Eesti Loodusmuuseumi hoovis 6. veebruaril ning jääb avatuks 25. veebruarini. Projektile aitavad kaasa Eesti Loodusmuuseum ja Eesti Looduse Fond.

TOETA HOOANDJAS!

Head Uudised GoodNews