1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. AU-TASU! Esimesele LHV uue heliloomingu Au-tasule kandideerib 39 teost
AU-TASU! Esimesele LHV uue heliloomingu Au-tasule kandideerib 39 teost

AU-TASU! Esimesele LHV uue heliloomingu Au-tasule kandideerib 39 teost

Helilooja, Eesti Muusika Päevade kunstiline juht ja LHV uue heliloomingu Au-tasu žürii liige Helena Tulve Eesti Muusika Päevade proovis 2014 Foto: Peeter Langovits
Helilooja, Eesti Muusika Päevade kunstiline juht ja LHV uue heliloomingu Au-tasu žürii liige Helena Tulve Eesti Muusika Päevade proovis 2014
Foto: Peeter Langovits

LHV uue heliloomingu Au-tasule, mis tunnustab ühte möödunud aastal esmakordselt kõlanud uudisteost, kandideerib 39 teost 29 heliloojalt. Kandidaate esitas 28 organisatsiooni, loomingulist ühendust ja üksikisikut.

Esmakordselt välja antava autasu väärtuseks on 5000-eurone stipendium ja uue teose tellimus festivalile Eesti Muusika Päevad. Autasu võitja kuulutatakse välja 15. aprillil festivali Eesti Muusika Päevad (EMP) raames Estonia kontserdisaalis, mil kavaga „Kevad Tallinnas” on laval Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, vokaalgrupp Estonian Voices ja dirigendipuldis Anu Tali.

LHV ja Eesti Muusika Päevade koostöös toimuv konkurss tunnustab ühte 2015. aastal maailmaesiettekandele tulnud teost, mille autor on eesti helilooja. Tegemist on muusikaelu kontekstis märgilise tähendusega sündmusega, mil eraettevõte toetab eesti nüüdismuusikat.

LHV uue heliloomingu Au-tasule said esitada kandidaate nii üksikisikud, muusikakollektiivid kui ka organisatsioonid. Kvalifitseeruvad 2015. aastal esmakordselt ette kantud teosed sõltumata žanrist, pikkusest ja koosseisust.

Nii jõudis žüriini 9 orkestriteost, 16 kammer-, 11 koori- ja 3 sooloteost, mille esitajateks nii Eesti tippkollektiivid kui ka noored tulevikutähed. On nii sümfoonilisi suurvorme kui ka džässikoosseisule kirjutatud originaallooming.

„Meil on hea meel, et juba esimesele konkursile saabus suur hulk kandidaate. Võib öelda, et kõik teosed on võitjad, kuna neid on märgatud ja soovitud esile tõsta. Eesti helilooming demonstreerib taaskord  oma kõrget taset ja rahvusvahelist haaret. Heliteose loomine on aeganõudev ja keeruline protsess, samuti nõuab uue teose õppimine ja esitamine muusikutelt suurt tahet ja järjekindlust. On väga rõõmustav, et meie muusikud tegelevad pidevalt uuema heliloominguga ning viivad seda regulaarselt nii meie kui maailma kontserdisaalidesse,” ütleb žürii esimees helilooja Märt-Matis Lill.

Eesti Muusika Infokeskuse (EMIK) andmeil toimusid 2015. aastal vähemalt 160 heliteose maailmaesiettekanded, mille autoriks on eesti heliloojad. Möödunud aastal mängiti meie heliloojate uudisteoseid vähemalt 15 riigis, sh USAs, Jaapnis, Itaalias, Hollandis, Prantsusmaal, Suurbritannias, Poolas jm.

Konkursi žüriisse kuuluvad Märt-Matis Lill (Eesti Heliloojate Liit, žürii esimees), Helena Tulve (Eesti Muusika Päevad, Eesti Heliloojate Liit), Timo Steiner (Eesti Muusika Päevad, Eesti Heliloojate Liit), Evi Arujärv (Eesti Muusika Infokeskus), Tiia Teder (Klassikaraadio), Taavi Kerikmäe (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia elektronmuusika keskuse juht, interpreet, helilooja), Risto Joost (dirigent, Tallinna Kammerorkestri ja MDR Leipzigi Raadiokoori kunstiline juht), Kerri Kotta (Eesti Muusikateaduse Seltsi esimees).

LHV Au-tasu nominendid kuulutatakse välja 28. märtsil festivali Eesti Muusika Päevad veebis.

LHV uue heliloomingu Au-tasu partnerid on Eesti Heliloojate Liit, Eesti Muusikafond, Eesti Muusikainfo Keskus, Klassikaraadio, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia.

Head Uudised GoodNews