1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Autovabal päeval toimuvad jalgsi- ja jalgrattamatkad
Autovabal päeval toimuvad jalgsi- ja jalgrattamatkad

Autovabal päeval toimuvad jalgsi- ja jalgrattamatkad

Autovaba päevKeskkonnasõbraliku liikumise kuu tippsündmuseks on autovaba päev, mis sellel aastal toimub 20. septembril, Euroopa liikuvusnädala raames algusega kell 10 Põhja-Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus. Sel päeval suletakse liiklus Telliskivi tänaval kahe raudtee ülesõidu vahel. Traditsiooniliselt toimub autovabal päeval giidiga jalgsimatk ja jalgrattaretk, mis on kõikidele avatud ja on tasuta.

Sel aastal on huvilistel võimalus osaleda jalgsimatkal „Telliskivi Loomelinnaku minevikust“, mis viib osavõtjad tutvuma endise tööstusalaga või jalgrattaretkel „Sada aastat Põhja-Tallinna arhitektuuris“, kus kogenud giidi saatel saab avastada viimase saja aasta erinevate arhitektuuristiilide ehitisi ja hooneid Põhja-Tallinna linnaosas.

Jalgsimatkal „Telliskivi Loomelinnaku minevikust“ räägitakse, kuidas üks vana tööstusala on saanud valdavalt jalakäijate alaks ja kuidas kõrval asuv Kopli kaubajaam võiks seda tulevikus olla. Giid räägib laiemalt Tallinna tööstusajaloost, aga ka tänase Telliskivi loomelinnaku ala minevikust ja Kopli kaubajaama kujunemisest. Giidiks on Gustav Adolfi Gümnaasiumi ajalooõpetaja Jaak Juske, kelle jalgsimatkad Tallinna ajaloolistel kohtadel ja asumitel on saanud populaarseks pealinna ajaloohuviliste seas.

Jalgrattaretke „Sada aastat Põhja-Tallinna arhitektuuris“ marsruut aitab avastada viimase saja aasta erinevate arhitektuuristiilide ehitisi ja hooneid Põhja-Tallinna linnaosas. Kavas on 8 peatust – Pelgulinna asumis; Härjapea-Õle ristmikul, „Oma Kolle“ asumis, Ristiku kooli juures, Maisi tänava tööliselamute juures, Pelguranna elamumassiivis, Sitsi asumis ja endise Arsenali tehase juures. Giidiks on arhitektuuriajaloolane Mihkel Karu.

Soovitav on kasutada eelregistreerimist jalgsimatkale ja jalgrattaretkele, mis toimub veebilehel http://www.tallinn.ee/Autovaba-paeva-jalgsimatk-ja-jalgrattaretk-2015  ja lõpeb 18.09. kell 15:00. On võimalik registreerida ennast ka 20.09. Tallinna Keskkonnaameti telgis Telliskivi Loomelinnakus kella 10-11:30.

Kõik registreeritud osavõtjad saavad keskkonnasõbraliku liikumise kuu meened, seljakoti ja toidukupongi ning neil on võimalus üks kord oktoobrikuu jooksul külastada tasuta Tallinna Botaanikaaeda. Kerge kehakinnituse saab toidukupongi vastu Tallinna Keskkonnaameti telgist pärast jalgsimatka või rattaretke lõppu. On olemas tasuta valvatud rattaparkla.

Rohkem infot keskkonnasõbraliku liikumise kuu kohta saab veebilehelt www.tallinn.ee/liikumiskuu eesti keeles ja www.tallinn.ee/rus/mobilnost vene keeles ning infovoldikus (saadaval eesti ning vene keeles linnavalitsuse infosaalis ja linnaosavalitsuste infosaalides). Keskkonnasõbraliku liikumise kuud korraldatakse Tallinnas neljandat korda ja seda koordineerib Tallinna Keskkonnaamet.

Head Uudised GoodNews