1. Avaleht
  2. Ajaleht GoodNews
  3. DAVE BENTONI SUVESALATI RETSEPT! Dave Benton: suvi on kokkamiseks ideaalne aeg, kuna kõik värske on saadaval
DAVE BENTONI SUVESALATI RETSEPT! Dave Benton: suvi on kokkamiseks ideaalne aeg, kuna kõik värske on saadaval

DAVE BENTONI SUVESALATI RETSEPT! Dave Benton: suvi on kokkamiseks ideaalne aeg, kuna kõik värske on saadaval

Foto: Tiit Mõtus
Dave Benton restorani Lusikas sünnipäeval austreid avamas

Käes on suvi, mis Eestis tähendab grillimisaega. Muusik Dave Benton on lisaks oma suurepärastele kontsertidele tuntud gurmaanide seas kui suurepärane kokkaja, kes valmistab sageli ka oma perele süüa, nautides samas ka väljas söömist. Mida aga soovitab laulja ja asjatundlik kokk eestlastele ja milline on ta köögis ning grilli juures, sellest räägib juba Dave ise.

Suvi on tulekul ja me teame, et teile väga meeldib kokandus ja te teete kodus ise palju süüa. Milliseid suveroogasid te enim valmistate?

Enamus suvistest roogadest, mida ma teha armastan, ei ole tegelikult väga tervislikud, sest ma armastan väga grillimist ja šaslõkki. Aga kõige selle juurde sobivad tervislikud salatid ja meie peres neid väga armastatakse. See on hea viis tasakaalustada lihatoite ja mitte liialt keha koormata. Suvi on selleks ideaalne aeg, kuna kõik värske on saadaval. Eestis sõltub muidugi see, kui tihti saab värskes õhus grillida, paljuski ilmast. Mul on grillpannid ja ma saan väga edukalt ka köögis grillida, aga kui vähegi võimalik, teen seda väljas.

Mida teile meeldib enim grillida ?

Mulle meeldib väga grillida kala ja ka kana. Kuid mainin siin juures ära, et kõik marinaadid teen ma ise. Ma ei kasuta poest saadavaid marineeritud valmistooteid. Tavaliselt marineerin samal päeval ja poole tunni pärast viskan juba grillile. Mul on olemas ka oma lemmikmarinaad, aga selle retsepti jätan saladuseks. Kana jaoks teen alati kergeid marinaade, kuhu kuuluvad küüslauk sidrun, sool, pipar ja pisut sinepiseemneid, selline kooslus annab kanale kõige õigema meki. Kasutan köögis ka selliseid vürtse, mida ei saa Eestist osta, kuigi siit saab peaaegu kõike, mida rahvusvaheline köök eeldab. Aga siiski on mõned vürtsid, mida pean tooma mujalt.

Kust on pärit teie kokkamise pisik?

Mu ema oli väga hea kokk ja mu isa oli temast veelgi parem. Ta omas baari, seega ta pidi oskama süüa teha, sest see oli tema äri. Ta oskas teha väga maitsvaid roogasid ja oli võrratu kokk, eriti traditsioonilise rahvusköögi osas, ta oli ekspert kalatoitude valmistamisel. Oma lapsepõlvest mäletan ma enim sellist toitu nagu funchi (maisi jahust valmistatav puder), mis on põhimõtteliselt sarnane itaalia palentaga. Minu lapsed armastavad seda väga ja seda on äärmiselt kerge valmistada, aga ma ei tee seda kodus just ülearu tihti. Lapsepõlves sõime seda tihti, kuna see ei olnud väga kallis ja ei olnud ka eriti muid valikuid. Seda rooga saab süüa väga paljude toitudega, kala ja lihaga, isegi pannkookidesse rullituna. Ja järgmisel päeval, kui see oli tahenenud, lõikasime lõikudeks ja praadisime ära.

Mida toit teile tähendab?

Väga palju, eriti hea ja kvaliteetne toit. See on osa minu elust. Toidu nautimiseks peab aega võtma, see on tähtis, et pere leiaks aega koos söömiseks. See on maitse, koosolemise tunne ja traditsioonid. Ka burgerit võib süüa ja veeta selle juures kvaliteetaega oma lähedastega.

Teie lapsed on pärinud teilt kokkamise pisiku?

Sissi on mul juba täitsa jälil ja ta oskab valmistada fantastilisi salateid. Liisa on ka juba järgi jõudmas, kuid ma kindlasti ei saa väita, et ta veedab minu köögis väga palju aega, aga ta on juba lähedal.

Kas väide, et oled see, mis sa sööd, vastab tõele või lükkate selle pigem ümber?

Mina isiklikult arvan, et inimest määrab see, kuidas mõtleb, ja sellel ei ole söömisega väga palju seost. Tähtis on inimene ja tema mõtted. Kui need mõtted ühtivad tervislikku toiduga, siis võib seal seos olla, aga suures pildis ma lükkaksin selle väite ümber. Inimene on see, kes ta on, tänu oma mõtetele ja suhtumisele.

DAVE BENTONI SUVESALATI RETSEPT

  • Arbuus
  • basilikulehed
  • jääsalat (rebituna)
  • natuke kurki 
  • idud
  • redis

Kaste: sidrunimahl, natuke soola ja pipart, oliiviõli.

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga