1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Dr Jüri Ennet: “Kihv” on täiesti hull film
Dr Jüri Ennet: “Kihv” on täiesti hull film

Dr Jüri Ennet: “Kihv” on täiesti hull film

välireklaam, psühhiaater jüri ennetiga mängufilmile Kihv, psühhoneuroloogiahaigla nurgal”Homme esilinastub Eesti kinodes õudusfilm “Kihv”, mille vaimuhaigusest painatud süžee kohta järeldas dr Jüri Ennet üht: “Täiesti hull film!“

“Kihva” tegevus täis õudust ja musta huumorit keerleb ümber noore saatejuhi Wallace’i (Justin Long) ja tema intervjueeritava, vanahärra Howardi (Michael Parks). Viimane vaevleb raskekujuliste pettekujutelmade küüsis, mis sunnivad teda Wallace’i vägivaldselt vangistama ja muutma kellekski, kes kunagi Howardi elu päästis. Ta tahab noormehe muuta morsaks.

Dr Enneti sõnul annab ühiskond “suunised” vaimuhäire tekkimiseks, kuid tavaolukorras inimene enda varjukülgi ei tunneta. Ekstreemsetes tingimustes pahupool avaneb. Ja seda kujutab film elavalt.

“Oluline ei ole üks või teine psüühikahäire, oluline on sõnum – armsama reetmine, hingepiin, patukahetsus,” ütles dr Ennet. “Kindlasti peaks (“Kihva”) vaatama valitsuse liikmed ja Riigikogu tegelased, et nende tööd-tegemised vanamehe ehk Howardi tegemiste sarnaseks ei muutuks ja lihtrahvas ehk saatejuht Wallace järjekordseid pealesunnitud seaduseparandusi ei peaks taluma.”

Tunnustatud psühhiaatri hinnangul võiks filmi antikangelast Howardit nimetada kiiksuga patukahetsejaks, kuid küsimus ei ole diagnoosis, vaid probleemi tekkes: kihvalise leidmine endas ja võitlus.

“Kihva” peaosades on Justin Long (“Die Hard 4”), Michael Parks (“Red State”), Haley Joel Osment (“The Sixth Sense”) ja Genesis Rodriguez (“Identity Thief”). Filmi autorit ja režissööri Kevin Smithi tuntakse ka tema tegelaskuju Silent Bob järgi. Tuntumatest filmidest on Smithi käe all valminud “Poesellid” (“Clerks” 1994) ja “Dogma” (1999).

Filmi „Kihv“ levitaja on VaataFilmi.ee ning alates homsest jookseb film Coca-Cola Plazas, Solaris Kinos, Tartu Cinamonis, Ekraanis, Narva Astris ning Pärnu Apollo Kinos.

Head Uudised GoodNews