1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Duo Randalu-Eplik annavad „Lahkhelide” kavaga kaks viimast kontserti
Duo Randalu-Eplik annavad „Lahkhelide” kavaga kaks viimast kontserti

Duo Randalu-Eplik annavad „Lahkhelide” kavaga kaks viimast kontserti

Eplik ja Randalu Foto: Kaupo Kikkas
Eplik ja Randalu
Foto: Kaupo Kikkas

4. ja 5. juunil toimub Mustpeade maja Valges saalis kaks erakordset kontserti, mille tulemusel valmib Vaiko Eplikul ja Kristjan Randalul album kavaga „Lahkhelid”. Ühtlasi jäävad need kontserdid viimaseks, kus kõlavad „Lahkhelide” lood.

Kõrgelt hinnatud loomingulisele tandemile on see juba teine plaat. 2014. aastal Jazzkaare 25. juubeliks kirjutatud kavas pakub äratundmisrõõmu ja üllatusi, sest nii mõnigi tuntud pala muusikute repertuaarist kõlab tänu uuele lähenemisele ootamatult. Laulja ja kitarristi roll on kontsertidel Epliku kanda. Randalu mängib Mustpeade maja uuel Steinway klaveril. Elektrooniliste võimalustega lisab muusikale põnevaid värve ja ootamatuid rütmilahendusi samuti Eplik.

Tavapäraselt väljamüüdud saalidele kontserte andvad Vaiko Eplik ja Kristjan Randalu esinesid esmakordselt koos 2010. aasta Jazzkaarel. Tulemus oli album „Kooskõla“, mis pälvis Eesti Muusika Auhindadel 2012. aastal jazzialbumi tiitli.

“Kuna me teeme enamuse ajast eraldi omi asju, siis ei ole senini meie duosse rutiinist tingitud tüdimust tekkida saanud. Iga kohtumine on ikka erilise põhjusega ja seega ka muusikale värskendavalt mõjunud. “Lahkhelide” salvestus tundub lihtsalt vajaliku sammuna, et see kava jäädvustada ja uue muusikaga edasi liikuda. Kõlapilt tuleb „Kooskõla” plaadiga eeldatavasti sarnane – mängime ikka oma pillidel. Veidi raamist välja jäävad meie versioonid paarist Jaan Räätsa “Marginaalist” – algselt oli nendega omaette salvestus plaanis, aga ilmnesid “lahkhelid””, selgitab Kristjan Randalu eelolevate kontsertide tausta. „Otsus salvestada Mustpeade majas on puhtalt klaverist tingitud – seal on hetkel minu jaoks parim pill Eestis.”

Vaiko Eplikul ja tema ansamblil Eliit on eriline positsioon eesti pop-rockmuusikas. Eplikule kui vokalistile-multiinstrumentalistele meeldib koos sõpradega improviseerida ja uusi heliavarusi avastada, kuid samas seab ta ka endale üha uusi väljakutseid. Eplik on nii mõnegi albumi kõik pillid ja vokaalpartiid ise stuudios sisse mänginud. Ta on ennast proovile pannud ka Eurovisioonil ning osalenud edukalt muusikalides. Pole kahtlust, et Vaiko Eplik on toonud värskeid tuuli eesti pop-rock maailma.

Rahvusvaheliselt vaieldamatult aktiivseim ja edukaim Eesti jazzmuusik

Kristjan Randalu on elanud Saksamaal, Inglismaal ja USAs. Ta on esinenud maailma olulisematel kontserdilavadel ning osalenud rahvusvaheliste koosseisudega maailma väärikamatel jazzifestivalidel nii Euroopas kui ka näiteks Põhja-Aafrikas ja Aasias. Randalu koostööpartnerite hulka kuuluvad ka jazzimaalimas suunanäitajatena tuntud saksofonist Dave Liebman, trummar Ari Hoenig, kitarristid Nguyen Le ja Ben Monder, Tuneesia udi-virtuoos Dhafer Youssef, dirigent Kristjan Järvi ja tema Absolute Ensemble. Randalu muusikat kuuleb üle 30 helikandjal.

Vaiko Eplik  – Kristjan Randalu „Lahkhelid”
4. juuni kell 21.00
5. juuni kell 21.00
Mustpeade maja Valges saalis (Pikk tn 20)
Pilet Piletilevi eelmüügis 15 EUR/10 EUR, kohapeal tund enne algust 15 EUR.

Head Uudised GoodNews