1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti noored võitsid Indoneesias toimunud bioloogiaolümpiaadil pronksi
Eesti noored võitsid Indoneesias toimunud bioloogiaolümpiaadil pronksi

Eesti noored võitsid Indoneesias toimunud bioloogiaolümpiaadil pronksi

2013. aasta rahvusvaheline bioloogiaolümpiaad Foto: Biology Exams 4 U
2013. aasta rahvusvaheline bioloogiaolümpiaad Foto: Biology Exams 4 U

Tallinna Reaalkooli õpilased Enna Elismäe ja Uku-Kaspar Uustalu ning Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi esindanud Siim Kurvits pälvisid Indoneesias Balil peetud rahvusvahelisel bioloogiaolümpiaadil pronksmedali.

6.-13. juulini Balil peetud bioloogiaolümpiaadil selgitati 61 riigist pärit 238 õpilase seast välja maailma parimad noorbioloogid. Eestit esindasid tänavu Kärdla ühisgümnaasiumi lõpetanud Riin Viigipuu, Tallinna Reaalkooli õpilased Enna Elismäe ja Uku-Kaspar Uustalu ning Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi kasvandik Siim Kurvits.

Teadmiste võrdlemiseks pidid õpilased lahendama praktilisi töid raku- ja molekulaarbioloogias. Taimefüsioloogia ning -anatoomia praktikumis tuli analüüsida taimepigmente erinevate meetoditega ning uurida mikroskoobis taime juure anatoomiat. Loomaanatoomia ja -füsioloogia eeldas teadmisi kalamaimude vastupidavusest vee soolsuse muutustele. Lisaks oli tarvilik määrata krevette nende välistunnuste põhjal ja saadud tulemuste järgi esitada korrektne fülogeneesipuu.

“Teoorivoorud polnud samuti kergete killast, mistõttu oli ka rahvusvahelisel žüriil palju tegemist, et kõik teooriaküsimused korrektselt vormistatud saaksid,” rääkis Eesti võistkonna esindaja, TÜ vivaariumi juhataja Sulev Kuuse.

Rahvusvahelise bioloogiaolümpiaadi esikolmiku moodustasid Singapuri, Lõuna-Korea ja Taiwani esindajad. Eestist võitsid pronksmedalid Enna Elismäe, Uku-Kaspar Uustalu ja Siim Kurvits. „Tubli oli ka Riin Viigipuu, kuid natuke jäi vajaka kogemustest praktiliste tööde tegemisel,“ ütles Kuuse. Kokkuvõttes tõdes juhendaja, et Eesti laste tulemused olid igati tublid, sest oma teadmiste poolest olid nad igati võrreldavad maailma parimate bioloogiatundjatega.

Head Uudised GoodNews