1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Eesti Teaduste Akadeemias alustab tööd uus president
Eesti Teaduste Akadeemias alustab tööd uus president

Eesti Teaduste Akadeemias alustab tööd uus president

Tarmo Soomere Foto allikas: www.akadeemia.ee
Tarmo Soomere
Foto allikas: www.akadeemia.ee

Kolmapäeval pühitseti ametisse Eesti Teaduste Akadeemia uus president Tarmo Soomere, akadeemia presidendile andis ametiketi üle riigipea Toomas Hendrik Ilves.

Akadeemik Tarmo Soomere valiti akadeemia presidendiks mullu 15. oktoobril. Kell 13 alanud inauguratsiooni tseremoonia avas akadeemia eelmine president Richard Villems, ametiketi pani akadeemia uuele presidendile kaela president Toomas Hendrik Ilves.

Riigipea sõnas tervituses, et teadus mõjutab ja muudab meie igapäevast elukorraldust üha enam ning seda rohkem, kui ühiskond laiemalt teadvustab. “Ülikiire tehnoloogia areng aitab meil vastu seista rahvastiku vananemisele ning vähenemisele. Edus infotehnoloogia alal on leitud meie väikese riigi suurus,” sõnas Ilves.

“Infotehnoloogia eksponentsiaalselt kiirenev areng mõjutab ka teisi teadusharusid,” märkis riigipea. ” Homsed bioloogid, meedikud, õigusteadlased ja isegi folkloori kogujad on ühtlasi IT-spetsialistid – nad peavad olema, kui nad tahavad teaduskonkurentsis püsida. Seda peame oma tööd plaanides arvestama. Ainult nii püsime tugevana tugevate hulgas,” ütles Ilves. Ta toonitas ka, et Eesti saab olla edukas riik vaid targa ja kaasaegse tööga, käies kiires arengus mitte ainult kaasas, vaid teistest ees.

Ilves toonitas ka, et teadlased peavad olema ühiskonnas kuuldavamad. “Nad peavad olema ka usutavamad kui muinasjutuvestjad ja soolapuhujad, või siis meedia kaudu avalikkuses nähtavad lahmijad. Usutavad haritlased teavad, et Martin Luther ei ole Martin Luther King ja “keskmine” ei ole sama, mis “mediaan”,” sõnas riigipea.

Akadeemia president Tarmo Soomere peab inauguratsioonikõne ja tervitussõnad lausuvad ka haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski, Rektorite Nõukogu esimees Volli Kalm ja Läti Teaduste Akadeemia president Ojārs Spārītis.

Inauguratsioon lõpeb rahvusvaheliselt tuntuima eesti helilooja, akadeemik Arvo Pärdi tervitusega.

Head Uudised GoodNews