1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. EETRIS ON HEAD UUDISED! 12. märtsil toimuvast Elustiilipäevast ei saa üle ega ümber
EETRIS ON HEAD UUDISED! 12. märtsil toimuvast Elustiilipäevast ei saa üle ega ümber

EETRIS ON HEAD UUDISED! 12. märtsil toimuvast Elustiilipäevast ei saa üle ega ümber

Head uudised on taas eetris ja neid võimendab Boris Lehtlaane särtsakas lugu “Tüdruk”. Vahepeal telestaariks tõusnud, kuid ekraanile jõudmise piinlikku momenti veel mitte üle elanud saatejuht Mati Palmet kurdab pisut naistepäevaeelse naisterünnaku üle, mis tähendab, et ta on taas üksi kolme õrnemast soost vestluskaaslase vastu. Nendeks on mõistagi GoodNewsi ajakirjanikud Monika Kuzmina ja Joanna Müür, kellel külalisena on kaasas Joogafestivali turundusjuht Hele Soomets.

Monika nendib kohe, et kuigi ta on Matit õpetanud, millega oleks elus mõistlik tegeleda, ei ole ta suutnud kolleegi joogaga tegelema panna. Enne teema juurde siirdumist arutatakse Boris Lehtlaane lauldava tüdrukuloo tagamaid ning Monika soovitab kõigil kuulajail võtta suund Borisi, Mait Maltise, Karl Madise, Artjomi Savitski ja ansambli Karavan naistepäevakontserdi “Lauulilled” toimumiskohtade suunas — need toimuvad 9.-11. märtsini Tartus, Tallinnas ja Pärnus. Mati usub, et ka Kumas ja Tres mitu korda käinud Artjom saab vanadelt kaladelt hea kooli ning kui jutuks tuleb GoodNewsi loetavuse edetabel, siis seal troonib endiselt noore tartlanna üleskutse enesekaitse õppimisele ehk Mati sõnul “mustadele vägistajatele vastu koonu andmise” teema. Selle juurde siiski pikalt pidama ei jääda, sest ka teised loetavad lood on naistekesksed iluteemadest joogafestivalini välja.

Hele Soomets - foto - Tiina-Liina Uudam
Hele Soomets

Kuna külaline ongi tulnud rääkima elustiilipäevast ehk talvisest joogafestivalist, siis jutustabki Monika Elina Naani TeeRingist, mis aitab tee abil sisekosmoses korda luua ning Hele iseloomustab seda huvitava kogemusena. Mati uurib, kas TeeRing lähtesõnaks on “чай” või “дорога” ning Hele sõnul on tegu nii selle iidse joogi kui ka rännakuga, sest teepuu on maagiline taim ja festivalil pakutakse jooki enam kui 600 aasta vanuse puu lehtedest. Saatejuhi järgmised küsimused on tema puhul ootuspärased: kas sinna võib tulla ka tema moodi elutervelt skeptiline inimene ja kas on võimalik, et ta tuleb välja hoopiski teise isiksusena. Lisaks tahab Mati teada, kas manustatakse väikest ravimikogust või vaatab nõid jooja enne üle, tulemus on nagu haamriga pähe ja järgneb kolm päeva puhastavat oksendamist. Hele jutust selgub et tegu on siiski tavalise rituaalse teejoomisega ja tulemus oleneb osaleja häälestatusest.

Joanna tahab teada, kas joogafestivalile võib minna ka see huviline, kes pole varem joogaga kokku puutunud. Hele sõnul pole üritus ainult süvenenutele, pigem ongi see rohkem esmahuvilistele orienteeritud ning tegu polegi vaid klassikalise füüsilise jooga töötubadega — näiteks töötab Kultuurikatlas tantsutuba, kus Märt Agu juhtimisel tantsitakse ka kõige tavalisemaid  rahvatantse. “Jooga on laiem mõiste, see on mõtteviis, tants, teejoomine, seal kogetakse erinevaid asju,” selgitab külaline ning Mati lisab joogastiilina veel kümme aastat ühel kivil liikumatuna istumise.

Elustiilipäeval toimuvad ka loengud naiste seksuaalsuse teemadel ning Monika loeb ette teemad, kus on nii seksuaalsuse juurte otsimine, mehele naudingu pakkumine kui ka jooks elu juurde. Kuna suurem osa teemasid on vaid naistele mõeldud, soovitab Monika Matil 12. märtsil kell 17 Kultuurikatlas kohal olla, et viimse teemana jooksuga elu juurde tormata, mis peaks ka tugevamale soole sobima. Hele soovitab Matil ka Alkeemia saali Kreet Rosinalt koputamist õppima minna ja kuigi see seondub saatejuhi mõtetes Stalini ajaga, on tegu siiski energiapunktidele koputamisega. Üheks saatekülalise soovituseks on ka loeng selle kohta, kuidas tuua jooga oma igapäevaellu. Mati uuribki nüüd seda, kas peavad olema mingid häälestatuse piirid ehk siis kas joogaga hakatakse tegelema sellisel juhul, kui elus on kõik justkui korras, aga närib tühjusetunne, või minnakse siiski suurte jamadega. “Jooga sobib igas seisundis, see on eneseleidmise tee ja pole tähtis, mis punktis sa oled,” selgitab Hele.

Mati tahab teada ka seda, et kas keegi on aastaid joogaga tegelenud ja leidnud siis, et see oli mahavisatud aeg ja parem olnuks selle asemel koos sõpradega õlut juua, kuid sellist juhust Hele siiski ei tea.

Joanna uurib seda, kuidas külaline ise jooga juurde jõudis ja Hele sõnul alustas ta füüsilise jooga mitmete liinidega, on tegelnud sel kombel joogaga aastaid, kuid vaimse poolega alles alustab. Ta lisab, et jooga vaimse osani jõutaksegi enamasti läbi treeningsaalide ja jalga selleks kaela taha panna ei pea suutma, nagu Mati eeldab.

Joanna-Müür-ja-Monika-Kuzmina

Monika ja Joanna käivad juba mõnda aega koos Tallinna Televisiooni saatega “Terve tervis” Terase spordikeskuses erinevaid treeninguid prooviks kaasa tegemas ja punastes linades tehtava Aerial jooga kohta ütleb Monika, et see on isegi sportlasele füüsiliselt raske, vähemalt nemad kahekesi tundusid kena ja graatsilise treeneri kõrval pontsakatena. Mati seostab Terase spordiklubi taipoksiga ja uurib, et kas positiivitar avab ennast algul kõigile maailma lilledele, saab neilt sama vastu ja läheb siis hambaid välja lööma? Taipoksiga tegeleb Monika siiski Sparta spordiklubis, aga joogafestivali juurde naastes märgib ta ära selle tohutu töö, mida korraldajad ära teevad. Näiteks heaolumessile on registreerunud 60 ettevõtet, üritusel saab sümboolse raha eest näha väga erinevaid valdkondi ja festivalirahvas ei tee seda tööd sugugi mitte suurte rahade nimel. Kuigi Monika ennast joogainimeseks veel ei pea, on ta näinud, millise rahu on sellega tegelemine andnud peakorraldajale Merit Rajule, kes on väga positiivne ja rahulik inimene ning ta nendib, et pole sõna, mida võiks panna võrrandis jooga=… kolme punkti asemele.

Ka Joanna ootab juba elustiilipäeva ja Monika on soovitanud ühe ilustuudio naistel üritusele minna ning hiljem oma muljeid jagada, eesmärgiks saada vahetu kogemuslugu inimestelt, kes oma igapäevaelus välimist ilu loovad.

Monika-Kuzmina-ja-Joanna-Müür3

Mati tahab teada, et kas erinevate joogastiilide harrastajad on ka konkurendid ja kas nad teisi ka halvustavad, umbes nii, et sa käisid toda stiili tegemas, oled sa nüüd väga haige? Hele sõnul konkurentsi küll pole, sest stiile on erinevaid ja ka harrastajad saavad omale sobivaima valida. Pealegi on joogas mitmeid täiesti erilisi stiile nagu Jocke Salokorpi yogafunc sümbioosis Jagaspace live-muusikaga. Mati tõmbab kohe paralleele 1970. aastate funkmuusikaga, kus basskitarri mängiti pöidlaga. Hele iseloomustab yogafunc`i kui aktiivset jõulist stiili, mida Jocke ise 2011. aastal välja kujundas ja mida tasub igal juhul vaatama tulla, sest on olemas ka sellele pühendatud töötuba.

Järgmiseks teemaks on mehed ja jooga ning Monika meenutab suvist festivali Haapsalus, kus lõi kaasa ka endine õiguskantsler Allar Jõks, kes on selle alaga pikki aegu tegelenud ja kes julgustab teisigi mehi joogaga tegelema. Monika nendib, et selline tark ja soliidne mees on hea eeskuju ja Mati omakorda arvab olevat tore, kui joogatundi sattudes ei teki muljet, nagu oleksid saunauksega eksinud.Mati arvab joogal olevat kuvandi, kus sellega tegelejal on mõtestatud pilk, ta hakkab reaalsest elust eemalduma, sest leiab, et tema poolt tehases treitud mutrite arv pole enam tema jaoks oluline. “Asi on täpselt vastupidi, jooga annab efektiivsuse ja sa leiad, et teed õiget asja,” lohutab külaline.

Saatejuht tahabki nüüd teada, kui kaua on Hele ise joogaga tegelenud ja selgub, et füüsilise poolega juba 15 aastat, aga vaimses pooles on naine alles algaja, vaid kolm aastat. Mati uurib, miks läks vestluskaaslane esimest korda joogasse — kas oli suur mure või polnud telekast midagi vaadata, et paned jope selga ja minek? Või miks mitte kinno? Vestluskaaslane ütleb, et jooga meeldis talle pingutamise viisina rohkem, ja kui mõni valis selleks aeroobika, siis tema eelistas just joogat.

Jutusse sekkunud Monika selgitab nüüd kuulajatele, et seda mõtet ei tohiks küll pähe võtta, et kui käid festivalil ära, siis peadki joogaga tegelema jääma. “Võtke seda kui üht energilist päeva, mis annab teadmisi, võtke seda päeva, kui suurt kingitust iseendale,” soovitab ta, lisades, et ei pea ka endale eesmärgiks võtma kõigi kohtade läbijooksmise. Ka Hele soovitab üritust võtta kui ilusat kevadist päeva — näiteks saab käia põneval heaolumessil. Mati oluline ja praktiline küsimus — kas midagi hamba alla ka saab, ajab naised naerma. Hele täpsustab, et heaolumess on tasuta, sinna võib lihtsalt vaatama tulla, aga saab osta smuutisid, tervislikke snäkke ja muudki maitsvat. Ta soovitab tulla ka lihtsalt Kultuurikatla pärast, mida paljud pole ilmselt veel külastanudki, üldse teha endale sellest üks energiast pakatav päev.

Matile meenub üks Monika kingitud käevõru, mis kinkija sõnul on Püha Isa poolt õnnistaud, ja mis saatejuhti mõne päeva heas tujus hoidis, kuni ta aga selle käele panna unustas ja siis enam hea polnud — ta tahab teada, kas seal selliseid lihvitud kivikesi ka saab soetada? Monika räägib sellest, kuidas tema igas maailma nurgas käies kirikutes küünlaid süütab ning midagi kirikust kaasa osta üritab ja Hele teab, et üks õige kivi peab sind ise kõnetama. Siit järgneb saatejuhi eriline küsimus: “Kui sa poleks 15 aastat tagasi joogaga tegelema hakanud, mis siis oleks su elus praegu teisiti?” Hele arvates on raske öelda, milline oleks tema elu joogata praegu, kuid see on andnud ellu tasakaalu: “Kõik on täpselt nii kuis peab!”

Mati tahab olla Saatan, kes kiusas kõrbes Jeesust ja küsib Helelt: “Kui su ülemus ütleks — nimeta kuusissetulek eurodes sel moel, et sa saad just selle numbri suuruses palka, aga sa ei tohi enam ennast selles soolapuhujate kambas näidata — mis see number oleks?” Hele puikleb vastusest kõrvale ja jätab selle joogaõpetaja Kreet Rosina õnnevalemi otsustada, sest nüüd tutvustab Monika Matile just seda õnnevalemit.

  • ÕNN = ARMASTAV TÄHELEPANU x (TÄNULIKKUS + ANDESTAMINE + VÄÄRTUSTAMINE + ISETU TEGUTSEMINE + TEADLIKKUS),
  • kus ARMASTAV TÄHELEPANU tähendab kõigele ja kõigile vaatamist südame tasandilt (nagu ema vaatab oma vastsündinud beebit);
  • TÄNULIKKUS tähendab tänulikkust iga olukorra eest, hoolimata sellest, kas see tundub kole või tore;
  • ANDESTAMINE tähendab teadlikku südametasandil andestamist nii enesele kui kõikidele teistele, kes on sinus aktiveerinud negatiivse tunde;
  • VÄÄRTUSTAMINE tähendab iseenda ja kõige elava väärtustamist sellisena, nagu sa oled ja nagu kõik elav on (NB! kõik on elus);
  • ISETU TEGUTSEMINE tähendab tegutsemist osapoolte kõrgeimaks hüvanguks kooskõlas Looja tahtega.
  • TEADLIKKUS tähendab meelespidamist, et kõik on üks ja omavahel seotud, et kõik on energia, et kõik inimesed ja olukorrad, millega kokku puutud, on peegeldused sinust enesest ning et iga inimene tegutseb alati oma parima äranägemise kohaselt (seega ei tasu midagi võtta isiklikult, vaid võtta kõike kui üht võimalikku vaatenurka).

Kui ta selle lugemise lõpetab, võrdleb Mati kuuldut 1983. aasta marksistliku filosoofia loenguga. Monika soovitab Goodnewsi kodulehelt üles otsida arvukad joogateemalised intervjuud ning loeb veel ka ühe Ne Džang jooga tarkuse selle kohta, mida saab inimene igapäevaselt enda heaks teha — selleks on sooja keedetud vee joomine. Hele selgitab, et külma vett peaks keha soojendama, kuuma jahutama, seepärast on leige parim.

Kuna Monika soovitab veel hoida endas algaja meelt, siis Mati omakorda nendib, et ta on näinud neid inimesi, kes hoiavad endas lapsemeelt, aga neid jääb kogu aeg vähemaks, sest pudelid ei jõua enam prügikastidesse. Sellega on saade lõppenud ja taas on Boris Lehtlaan akende taga. Heade uudiste saadet kuuleb neljapäeval kell 11.20 Kesk-Eesti Tre Raadios ja kordusena pühapäeval kell 11 Rapla ja Pärnu Tres.

Ärge unustage siis ka GoodNewsi portaali ja talvist joogafestivali Elustiilipäeva külastada!!!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 03.märts 2016Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews