1. Avaleht
  2. Haridus
  3. EKKA hakkab akrediteerima Moldova õppekavasid
EKKA hakkab akrediteerima Moldova õppekavasid

EKKA hakkab akrediteerima Moldova õppekavasid

EKKA_hor_logo_CMYK_300dpiSihtasutuse Archimedes hallatav Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuur (EKKA) võitis Moldova haridusministeeriumi hanke sealsete ülikoolide õigusteaduse õppekavade hindamiseks.

Moldova haridusministri Maia Sandu sõnul sooviti õiguse magistriõppekavadele objektiivset ja sõltumatut hinnangut. EKKA akrediteerib käesoleva aasta jooksul kokku 25 õppekava 12 erinevas Moldova kõrgkoolis.

“Eesti agentuur on tõestanud oma professionaalsust Eestis ning saavutanud ka rahvusvahelise tunnustuse, olles lülitatud Euroopa kvaliteediagentuuride registrisse. Lisaks on meil sarnane ajalooline kogemus. Vähetähtis pole seegi, et Eesti välisministeerium toetab arengukoostööfondist sõltumatu kvaliteediagentuuri loomist Moldovas, mistõttu eestlased on meie arengutega rohkem kursis kui enamik teisi Euroopa riike,“ ütles Sandu.

EKKA juhataja Heli Mattiseni sõnul on akrediteerimise kõrval sama oluline koostöö sealsete kõrgkoolidega nii nõuete selgitamisel kui protseduuride läbirääkimisel. „Kindlasti ei saanud me pakkumise tegemisel arvestada Eesti standarditega. Kultuurikontekst on ühisele lähiajaloo perioodile vaatamata siiski täiesti teine. Lisaks oli tarvis end läbi närida tervest hulgast seadusandlikest dokumentidest, mis reguleerivad kõrghariduse valdkonda ning püüda aru saada riiklike õppekavade loogikast kõrghariduses. Samas on põnev end võõras keskkonnas proovile panna ning meie ekspertide töö avaldab kindlasti Moldova õiguse valdkonna arengule suurt mõju,“ kommenteeris Mattisen.

Möödunud nädalal viis EKKA Moldovas läbi ülikoolide juhtidele ja õppejõududele koolituse, mille käigus arutati läbi õppekavade akrediteerimise metoodika ning lepiti kokku ajakava. Erinevalt Eestist on õigusõppe valdkond Moldovas väga killustatud eri staatuse ja tasemega kõrgkoolide vahel. Õiguse valdkonna aktiivseid magistriõppekavu on 50 ringis, neist 16 Moldova Riiklikus Ülikoolis. Magistrikavade üldarvu teeb suureks erimahuliste paralleelõppekavade olemasolu – 1,5aastased õppekavad neile, kel varasemast õiguse bakalaureusekraad, 2-aastased neile, kel muu kõrgharidus, kuid läbitud teatud mahus õiguse valdkonna aineid.

Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuur loodi Sihtasutuse Archimedes koosseisus 2009. aastal. EKKA on juhtiv kompetentsikeskus Eestis kõrg- ja kutsehariduse välishindamise alal.

EKKA kuulub alates 2013. aastast Euroopa Kõrghariduse Kvaliteediagentuuride Registrisse EQAR. Registrisse kantud agentuurid võivad kõrgharidusõppe hindamisi viia läbi ka teistes riikides.

Head Uudised GoodNews