1. Avaleht
  2. Meie aja kangelane
  3. EKSKLUSIIVNE VIDEO! Urmas Sõõrumaa: Eestis teevad reegleid inimesed, kes ise elus hakkama ei saa
EKSKLUSIIVNE VIDEO! Urmas Sõõrumaa: Eestis teevad reegleid inimesed, kes ise elus hakkama ei saa

EKSKLUSIIVNE VIDEO! Urmas Sõõrumaa: Eestis teevad reegleid inimesed, kes ise elus hakkama ei saa

Urmas Sõõrumaa ja Monika KuzminaTallinna Televisiooni “Suvestuudio” 28. juuli saates jätkab heade uudiste portaali GoodNews peatoimetaja Monika Kuzmina päev varem alanud vestlust Eesti ühe tuntuima inimesega paljudelt elualadelt Urmas Sõõrumaaga ning sel korral on algselt jutuks mehe vaimsed huvid, mis on ühiskonnale meedia vahendusel juba pikemat aega teada. Saatejuht Monika tunnistab, et see “Kroonika”, kus kirjutati vestluskaaslase mediteerimisest kinnises kambris, oli ainuke, mida ta on lausa ise poodi ostma läinud.

Teekond vaimsuse juurde

Oma tee kohta vaimsuse juurde ütleb saatekülaline, et see on käinud kogu aeg käsikäes spordiga, sest tema pole kunagi olnud kilomeetrite ketraja, ta on alati asju mõttega teinud ning sellised teemad, nagu akupuntkuur, astroloogia ja paljud teised sellised teemad on talle juba aastakümneid huvi pakkunud.” Võimalused ja elu on mind nii juhtinud, et viimased kümmekond aastat olen mitmete erinevate filosoofiatega kokku puutunud, eriti taoismiga,” selgitab Urmas Sõõrumaa. Kui palju aga juhib ta ise oma elu ja kui palju teevad seda välised tegurid? “Ma tajun, et mulle on siin maamunal antud suur vastutus ja mul on mõistlik seda võimalikult palju ära kasutada, ennast arendada ja teenida seda, mida on mulle usaldatud,” lausub ta.

 

Kui mõtte jõud on kohal, saad imelisi asju korda saata

Urmas Sõõrumaa ütleb, et tema puhul vaimsuse mõiste kasutamine on talle natuke võõras, sest ühel või teisel moel on kõik inimesed vaimsed ja temagi pole erand. “Sellised pehmed spordialad nagu jooga võimaldavad sul oma hinge kodu ehk keha korras hoida, et sa poleks pinges, tunneksid ennast mõnusalt ja hingel oleks kodus hea elada,” seletab ta. “Mediteerimine võimaldab oma eksleva meelega natuke paremini ringi käia, sest mõttel on võimas jõud, kui ta on kohal, aga kui ta eksleb ringi, on ka jõud sust eemal. Kui mõtte jõud on kohal, saad imelisi asju korda saata ja ka teisi aidata.”

Urmas Sõõrumaal ei ole Facebooki kontot

Monika Kuzmina tuletab meelde, et Eesti Päevaleht on vestluskaaslast Eesti mõjukaimaks ärimeheks nimetanud ja tahab teada, kas see ka tema arvates nii on. Sõõrumaa ütleb, et sellistel uuringutel on küll mingi sisu olemas, kuid tema jaoks sotsiaalmeedia null ja tähtis oleks talle vaid see, kui teda tunnustataks ilma sotsiaalmeedia osaluseta. Selgub ka see, et Urmas Sõõrumaal pole ei Facebooki, Twitteri ega Instagrami kontot ehk seda, mida tänapäeva ühiskond vajalikuks peab. “Ma tahan olla vaba ja mina ise,” ütleb mees. “Kui ma peaks ka seda elu elama hakkama, oleks veel üks lisaelu juures!” Vabadus tähendab tema jaoks õigust olla tema ise, mõelda ja öelda ilustamata seda, mis on südamel, olla enda vastu aus.

 

Kohalikel valimistel kandideerimisest ei saa üle ega ümber

Vestlus ei saa üle ega ümber ka sellest, et Urmas Sõõrumaa on otsustanud kandideerida oma nimekirjaga kohalikel valimistel Tallinnas. Mees ise ütleb, et ta on teatud vanuses ja teatud kogemusega ning kuna ta on veel kolm aastat Eesti Olümpiakomitee president ega kavatse avalikust elust eemalduda, siis on ta otsustanud kohalikus poliitikas kaasa lüüa. “Ainult kohalikus ja ei midagi enamat!” lisab ta kindlalt, täpsustades, et kohalik tase polegi päris poliitika, riigi tasemel ta selle peale isegi ei mõtle. Mis aga puutub nimekirja, siis lausub Urmas Sõõrumaa, et algul mõtles ta endale, siis tuli mõte, et kuidas ikkagi üksi minna, tuleks teha valimisliit, siis järgnes vestlus Jüri Mõisaga ja edasi tulid teised inimesed, pigem ise, kui ärarääkimise tulemusel.

Külavanem peaks olema küla kõige autoriteetsem inimene

Miks aga on Urmas Sõõrumaa siiski otsustanud Tallinna võimutasandil sõna sekka öelda? Tema sõnul juhivad Eestit praegu inimesed, kes ise elus sageli hakkama ei saa, tänu parteidele on neil ametikoht ja nad hakkavad korraldama reegleid nende inimeste jaoks, kes elus ise hakkama saavad. Sõõrumaa arvates võiks endiselt olla au sees see, et külavanemaks saab küla kõige autoriteetsem inimene — kui sa saad elus hakkama iseendaga, siis saad moraalse õiguse hakata koostama reeglistikku ka teiste jaoks, mitte vastupidi.

 

Kuidas saada hakkama meediakäraga?

Kuivõrd jutuks tuleb hakkamasaamine meediakäraga, mis saadab saatekülalist pidevalt, ütleb Urmas Sõõrumaa, et hakkab iga päevaga üha enam nautima Jüri Mõisa olemist tema kõrval. “See siirus ja otsekohesus, mida ta on aastaid teinud, töötab nii hästi, et mul on sealt palju õppida,” kinnitab ta. “Me oleme põhimõtted paika pannud: mei ei konkureeri kellegagi, ei vastandu kellelegi, me ei halvusta kedagi ja me ei tegele eilse päevaga, oleme olevikus ja katsume võimalikult pikalt tulevikku vaadata ja planeerida. See on meie moto ja ei mingit laveerimist, toetab meid niipalju inimesi kui toetab, me ei hakka mingeid valesid välja mõtlema ega odavat populaarsust otsima.”

Kuidas suhtub Sõõrumaa konkurentide rünnakutesse?

Mis aga puutub konkurentide rünnakutesse, siis ütleb Urmas Sõõrumaa, et kõik, mida ta mõtleb või näeb, on tema peegelpilt, ja kui keegi mingi sigaduse välja mõtleb, siis ega temagi teda muuta ei saa. Ta on parteisid toetanud juba aastakümneid, aga kahjuks näeb jätkuvalt vaid teiste halvustamist ja ärategemist, mitte aga tulevikuvisioone. “Üks poliitik on öelnud: mõte võib otsa lõppeda, aga jutt ei tohi lõppeda!”” toob ta näite poliitikas valitsevast mentaliteedist.

 

Kas teadsid, et 2004. aastal juhtis Urmas ühe päeva ajakirja Kroonikat

Monika Kuzmina võtab üles ühe ammuse loo — 2004. aastal oli Urmas Sõõrumaa ühe päeva ajakirja Kroonika peatoimetaja — mis lugu sellega oli? Vestluskaaslane ütleb, et ei mäleta, mis eksperiment see oli, aga see kukkus hästi välja, sest ajakirja töötajad ja ühiskond pingutasid sel päeval kõvasti. Meediasse minna pole ta siiski tahtnud, sest hea meedia jaoks peab olema piisav turg ja kriitiline mass, aga analüüsimata ja argumentideta puusalt tulistamine, nagu see tänases meedias toimub, pole teda kunagi huvitanud.

Urmas Sõõrumaa on olnud Edgar Savisaare nõunik

Teine huvitav moment, mille Monika välja toob, on see, et Urmas Sõõrumaa on olnud Edgar Savisaare nõunik ja saatekülaline lisab, et ka Olari Taali oma, seega nii-öelda pehmeid riigiameteid on tal olnud teisigi. Savisaarega oli ta seotud tema ministriks oleku ajal, aga kui ta nägi, et Eesti asja ajamise asemel jätkub laveerimine, läks ta sirge seljaga nõuniku ametist minema. Sirge seljaga kavatseb ta olla ka valimiskampaanias ja loodab, et nimekirja hakkab toetama palju tallinlasi, kellel on vassimisest juba ammu kõrini.

Head Uudised GoodNews

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga