1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. EKSPERIMENT! Kas head uudised leiavad lisa maakonnalehtedest?
EKSPERIMENT! Kas head uudised leiavad lisa maakonnalehtedest?

EKSPERIMENT! Kas head uudised leiavad lisa maakonnalehtedest?

Iganeljapäevane heade uudiste saade keskendub seekord neile positiivsetele sõnumitele, mis vaatavad meile rõõmsalt otsa, kui lööme lahti maakonnalehed või satume nende kodulehtedele. Seekord on stuudios kaks portaali GoodNews päikesekiirt – lisaks kaunile uudisteankrule Monika Kuzminale murrab saatejuhi Mati Palmeti skeptilisust ka võluv Silva Arbus.

Saatejuht üritabki kohe tekitada headele uudistele fooni, teatades, et Monika on ühtaegu nii tõbine kui ka heas tujus. “Lugesin alles raamatut, kus oli kirjas: naeratage, mis ka ei juhtuks,” kostab selle peale positiivsuse abil haiguse seljatamisega tegelev GoodNews´i reporter, kes koos täitsa terve Silvaga on otsustanud pista silmad erinevatesse portaalidesse ja teha nii Eestimaale tiir peale. “Kas kuskil on midagi hästi?” üllatub Mati.

Skeptik Mati hoiatab kohe ära, et Kuma.fm on igav, sest seal pole halbu uudiseid, mis müüvad. Ta söandab siiski headusele otsa vaadata ja välja tuua juba möödanikuks saanud Paide linna 723. sünnipäeva, lubades, kui jumal annab, ise samasuguse tähtpäeva samuti meeldejäävaks muuta.

Tüdrukud võtavad ette portaali pealinn.ee ja oh, mis üllatus, leiavadki omajagu häid uudiseid! Monikale on südamelähedane eesseisev JJ-Streeti Baltic Session tänavakultuurifestivali raames toimuv Urban Kirbuturg ja eraldi toob ta välja poliitik Vilja Savisaare soovi oma kappi seisma jäänud hilbud müüki panna. Mati kurb arvamus, et Euroopa Parlamendi kohast loobumine toob kaasa materiaalsed probleemid, mis sunnivad kirbuturule minema, saab Monika poolt kohe ümber lükatud: “Vilja on eeskujuks, kuidas kasutamata riided taaskasutusse anda ja noorte tegemistes kaasa lüüa heategevuslikul ja mitte kasu saamise eesmärgil!” Silva leitud uudis ütleb, et elule jalgu jäänud inimestele taasavati Akadeemia teel öömaja, sest külmad ajad on taas käes.

Heade uudiste portaali toimetaja Silva Arbus
Heade uudiste portaali toimetaja Silva Arbus

Nõukanostalgiline Mati sorib mälestustes ja meenutab üliõpilasaegu Akadeemia tee ühikas, torujalgadega toolidega restoran Komeeti, kus möödus osa tudengipõlvest ja lisab, et isegi natuke totakas asotsiaalne vene kogukond tundus tollal normaalsena. Monika summutab tema meenutused ning asub järgmise lehe, Lääne Elu, kallale. Tema uudis on ilus ja samas kurb: Saunjas tuli tapeedi alt välja 70 aastat tagasi noore mehe K. K. poolt Meta-nimelisele neiule saadetud või saatmata jäänud hüvastijätukiri. Kiri lõpeb sõnadega: “Kui veel jõuaks sinu juurde …,” kuid noormees ei jõudnud, sest Tallinn oli juba sõjatules. Saatejuht peab kirja selles mõttes toredaks, et kuigi see pole just rõõmus, on ta igal juhul parem, kui tema loetud 1942. aastal Leningradist Tjumenisse saadetud kirjad: need olid õõvastavad, sest Venemaal tundus perede sunniviisiline lahutamine olevat justkui tavaline. Saatekolmik lahkub kiiresti kurvast minevikust ja Silva rõõmustab teisi uudisega, et Läänemaal saab teist korda esitada kandidaate aasta isa austavale nimetusele. “Tore, kui väärtustatakse isadust ja meeste osa laste kasvatamisel,” leiab ta.

Saatejuht Mati meenutab aasta isa tiitli saanud jõumeest Aarne Kabelit, kelles tekitas tunnustus suurt heldimust. Tegelikult langevad mehed tema arvates sellistes olukordades kergemini liigutusse, naised vaatavad esmalt, kas saadud auhind potti kõlbab panna. Ühisarutelus leitakse, et õrnem pool on praktilisem ja kangem: kui mees õrritab jahil olles mängu ilu nautides tiigri üles ning saab siis elukalt käpaga vastu pead, tuleb naine, äsab loomale kulbiga ja veab mehe koju. Reaalsesse ellu naastes koorub välja veel üks isadus-uudis: isadepäeva tähistatakse Paides 9. novembril rohkete paidega issidele.

Monika lappab internetilehti, peatub Saarte Häälel ja leiab taas kõneka hea uudise: saarlanna tehtud jumestust hinnati Venemaal viienda kohaga. “Kuigi Venemaa on riik, kellega me läbi ei saa, aetakse inimeste tasemel ikka asju edasi!” rõõmustab sädelev Monika. Mati on arvamusel, et hoolimata sellest, kuidas üks idioot ajab Venemaad kuristiku poole, on tegu suure maaga, kus tegija olla on raske ja meie jõudmine mistahes tunnustuseni on suur tegu. Ta toob näiteks ka videoprodutsent Masa, kes on Venemaal kõva asjapulk. Isegi nii daamide ülekaaluga seltskonnas kisub jutt poliitikale. Saatejuhi arvates on meie poliitikute ärplemine isegi hea, sest see muudab nad inimesteks ja välistab üksikisikute jumaldamise nagu idanaabri juures praegu toimub. Taas tõmbab Silva otsad kokku, rõõmustades Kuressaare Linnateatri heade tulemustega: kui 2010. aastal teenis teater 30 000 eurot, siis tänavu septembri seisuga on see number juba 70 000. Reporter Monika jõuab seepeale kohe ilusa soovituseni minna kindlasti vaatama etendust “Rahauputus,” milles pisivaledest alustades uputakse peagi suurtesse ning sotsiaaltoetustest saab äri. “Ma pole varem näinud lavastust, kus ma naeran kaks tundi,” jutustab naerusuine positiivitar.

Ka Hiiu Lehest ujub välja oluline hea uudis: seal hakkab nüüd rohkem politseinikke näha olema. “Kas neid saab postamendi otsas näha?” uurib saatejuht. Silva, kelle ema elab Kärdlas, teab, et korravalvureid on väikesel saarel tõesti rohkesti. Matil on halvem näide kodumaakonnast: kuigi enamik pätte on juhmardid, oskavad rafineeritumad kokkukuivanud politseijõud üle lugeda ja seda julgemalt tegutseda.
Tartu Postimehest koorunud sõnum sealmail püstitatud kohvrikandmise maailmarekordist paneb Monika taas meelde tuletama, et Tallinnas on tulemas rammumeeste maailmakarika etapp, mis leiab aset 18. viinakuu päeval ja kus löövad kaasa meie jõumehed Lauri Nämi, Rauno Heinla ja Markus Männik. Silva leitud positiivne uudis räägib sellest, et Tartu linn premeerib parimaid ettevõtjaid Eino Mäelti klaasskulptuuridega. Ennast minevikuradadel hästi tundev Mati teab, et skulptor on kunagise ansambli Peoleo liige olnud.

Viljandimaa “Sakalast” leiab Monika uudise, et tulevikus võivad hansapäevalised ööbida rongis – hansapäevade ajal tuuakse folgipealinna viis magamisvagunit. Viljandi aga ootavat ärimehi ja investoreid, kes lisaksid hotellikohti. Etnohuvilise Silva uudis seostub Eesti Pärimusmuusika Keskusega, sest folgi eestvedaja hakkab väärikatele jaotama auhindadena etnokulpe. Seal on ka kõige etnom linnapea!” teab saatejuht naabreid.

Pärnu Postimehe uudistesse Monikal sisse häkkida ei õnnestu, kuid üks uudis tuleb siiski: suvepealinna Sütevaka gümnaasiumi direktorit Andres Laanemetsa iseloomustavad tema õpilased vaid ülivõrretega.

Ja lõpuks ongi Kuma tagasi kodukandis. Mati räägib, et ka Järvamaa valis välja kolm toredat aasta õpetajat. Südamlik Monika meenutab, kuidas Paide lapsed moodustasid üheskoos südame kujutise ja tegid üksteisele pika pai. Silva aga leiab loo sellest, et Türi vald jagas aumärke. Mati teab, et Leonard Soom, Silja Aavik ja Mati Sadam on inimesed, kelle autasustamise kohta ei küsita, et miks just nemad, vaid miks alles nüüd?

Sellega on saade otsas ja tõestatav tõestatud – maakonnalehed pakuvad ohtralt häid uudiseid, need tuleb vaid üles leida!

GoodNews kutsubki kõiki süvenema oma kodukandi toredatesse tegemistesse ja nägema toredaid inimesi.

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 02.oktoober 2014Monika Kuzmina ja Silva Arbus
Head Uudised GoodNews