1. Avaleht
  2. Kunst
  3. ELU24 GALERII! Kahe kunstipõlvkonna staarid Tiit Pääsuke ja Kris Lemsalu ühisnäitusel Tallinna Kunstihoones
ELU24 GALERII! Kahe kunstipõlvkonna staarid Tiit Pääsuke ja Kris Lemsalu ühisnäitusel Tallinna Kunstihoones

ELU24 GALERII! Kahe kunstipõlvkonna staarid Tiit Pääsuke ja Kris Lemsalu ühisnäitusel Tallinna Kunstihoones

Foto: Viktor Burkivski
Foto: Viktor Burkivski

18. märtsil avati Tallinna Kunstihoones mahukas kahe erineva põlvkonna tippkunstniku mänguline ja värviline dialoog, mis toob publiku ette ülevaate Tiit Pääsukese ja eelõige rahvusvahelisel kunstiareenil esineva Kris Lemsalu töödest.

Mõlemad autorid on teinud teineteisest inspireerunult ka täiesti uut loomingut.

Näitus jääb avatuks 1. maini. Kuraator Tamara Luuk on toonud ühele näitusele kokku üllatava põlvkondadeülese dialoogi, Eesti maalikunsti grand old man’i Tiit Pääsukese ja kaasaegse rahvusvahelise kunsti rising star’i Kris Lemsalu.

„Kahe kunstnikul – 1970. aastatel ennast jõuliselt ja stabiilselt Eesti tippmaalikunstnikuna maksma pannud Tiit Pääsukesel (1941) ja 1985. a. sündinud, keraamikuks koolitatud, nomaadiks kasvanud ja võluvalt võimsa koorikloomana kunstimaastikke märgistaval Kris Lemsalul on visuaalselt palju ühist: värvide intensiivsus ja kooslus, kujutamise aines, milles on märkimisväärselt palju looma ja naist ning neid ühendab ka selle ainese topislikkus, dramaatiline teatraalsus ja märgilisus,“ kirjeldab kuraator kunstnikke.

Viktor Burkivski
Foto: Viktor Burkivski

Näituse ülesehitus lähtub kahe kunstnikukarakteri iseseisvusest ja omapärast.

„Kaunitari ja koletise“ kavatsus ei ole omavahel kunstikke ega nende töid vastandada ega teineteisest sõltuma panna. Näituse sisus näeme vaimustust vanadest ja uutest müütidest ja olemisest kui rituaalist.

Viktor Burkivski
Foto: Viktor Burkivski

Tamara Luuk: Lemsalu täidab ära lünga Eesti kunsti ajaloos, kus tõelisi, metsiku ja autentse kujundiga töötavaid „primitiivse energia“ kunstnikke napib. Pääsuke on tundlik professionaal, kes on selle vahetu ja toore kultuuriülese jõu ära tundud ja kes oma haritust ja vahendeid reetmata selle ürgjõu poole ja Krisile vastu liigub.

Foto: Viktor Burkivski
Foto: Viktor Burkivski

23. märtsil kell 20 linastub kinos Sõprus Jean Cocteau’ 1946. aasta film „Kaunitar ja koletis“, mille juhatab sisse kuraator Tamara Luuk.

Film on prantsuse keeles, ingliskeelsete subtiitritega. Näituse kujundaja on Neeme Külm, installeeris Valge Kuup, haridusprogramm on loodud koostöös Sally Stuudioga.

VAATA PILDIGALERIID NÄITUSE AVAMISEST!

Allikas: Elu24

Head Uudised GoodNews