1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Esimene mini-EMP toob lavale robotikoori
Esimene mini-EMP toob lavale robotikoori

Esimene mini-EMP toob lavale robotikoori

mini-EMPi meeskond kohtus kultuuriminister Urve Tiiduse ja muusikanõunik Juko-Mart Kõlariga. Foto: Kristel Üksvärav
mini-EMPi meeskond kohtus kultuuriminister Urve Tiiduse ja muusikanõunik Juko-Mart Kõlariga.
Foto: Kristel Üksvärav

10.-17. aprillil peetakse Tallinnas festivali Eesti Muusika Päevad (EMP) raames esmakordselt noortefestivali mini-EMP, mis algab robotikoori etteastega Solaris keskuses. Festivali kontseptsioon on erakordne kogu Euroopas.

Mini-EMP toimub muusika-aasta raames. Festivali muudab ainulaadseks selle kontseptsioon – gümnaasiuminoored üle Eesti korraldavad mentorite juhendamisel kaasaegse klassikalise muusika festivali, läbides iseseisvalt kõik festivalikorralduse etapid. Tiimi kuulub 15 noort üle Eesti, kes on  jagunenud kunstiliseks, turundus- ja kommunikatsiooni ning produktsioonigrupiks.

Noored kohtuvad nii heliloojate, muusikute kui ka teiste elualade professionaalidega, kes annavad nõu ja ideid festivali korraldamiseks. Tänaseks on käidud külas kultuuriminister Urve Tiidusel ja EV Kultuuriministeeriumi muusikanõunikul Juko-Mart Kõlaril, kohtutud on näiteks akordionist Henri Zibo ja pianisti-helilooja Kristjan Randaluga. Üks ettevalmistus-sessioon toimus kino Kosmose vaikuse toas.

Mini-EMP_2015Festivali kunstilist meeskonda juhendavad Eesti Muusika Päevade kunstilised juhid Timo Steiner ja Helena Tulve. „Mini-EMP erineb oluliselt tavapärasest noortesündmustest, kuna noored jõuavad uue muusikani niiöelda tagaukse kaudu, ise korraldades ning vahetult professionaalsete muusikute ja korraldajatega suheldes,” selgitab Steiner noortefestivali eripära.

Just mini-EMP raamib Eesti vanimat muusikafestivali, kostitades avasündmusel 10. aprillil Solarise keskuses unikaalse robotikoori etteastega, mis ühendab teaduse ja muusika. Robotikoorile kirjutas teose Timo Steiner, kes tunnistab: “Robotid oli põnev ja inspireeriv väljakutse. Meie ümber on igapäevaelus ja ka muusikas palju kaitstud olukordi. EMP annab võimaluse läheneda muusikale raamideväliselt. Nii satuvad ka noored uude keskkonda, millesse nad koolitunni raames ei satuks, ning avastavad enda jaoks köitva maailma.”

Mini-EMPi kunstilised juhid Elisa Polov ja Grete-Ly Pindma tõstavad esile 11. aprilli, mil Energia avastuskeskuses kõlab tavapärasest rohkem muusikat. Üllatusesinemisi jagub kogu päeva ning oodatud on ka väikelastega pered, kellele Muusikateraapia keskus sisustab toreda pärastlõuna.

Mini-EMPi programmi mahub nii uudisteoseid kui ka linnaruumi aktsioone ning juba täna ettevõtjate seas populaarseks osutunud “Kontorikontsertide” sari. Festivali lõppakord kõlab samuti Solarises 17. aprillil, mil noored muusikud ja noor andekas moelooja Mirjam Kalmann annavad inspireeriva muusika- ja moeetenduse.

Head Uudised GoodNews