1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Facebook soovib Eestis valimisaktiivsust tõsta
Facebook soovib Eestis valimisaktiivsust tõsta

Facebook soovib Eestis valimisaktiivsust tõsta

FacebookGlobaalne suhtlusvõrgustik Facebook soovib tõsta Eestis valimisaktiivsust, võimaldades pühapäeval “Olen hääletaja” nuppu vajutades jagada enda osavõttu riigikogu valimistest.

“Olen hääletaja” nuppu näevad kõik Facebooki kasutajad Eestis nii oma lauaarvutites kui mobiiltelefonides suhtlusvõrgustiku lehe ülaservas kogu pühapäeva, teatas Priit Koff firmast Pristine Public Relations. Nupu eesmärk on tuletada meelde valimiste päeva ning jagada teiste kasutajatega teavet kodanikukohuse täitmisest.

Koff lisas, et kogu tegevus on vabatahtlik ning oma uudisvoos saavad kasutajad teavitada oma sõpru vaid valimistel osalemisest – Facebook ei palu kellelgi avaldada oma valimiseelistust.

Facebooki Kesk- ja Ida-Euroopa avaliku poliitika juhi Gabriella Csehi sõnul on suhtlusvõrgustikul väga hea meel võtta valimiste populariseerimise ning valimisaktiivsuse suurendamise tööriist kasutusele ka Eestis. “Võimalus jagada oma staatust valijana on oluline, sest teame uuringute põhjal, et kui kasutajad näevad Facebookis oma sõprade aktiivsust valijatena, tõuseb ka nende endi motivatsioon anda oma hääl ning osaleda poliitilistes protsessides,” sõnas Cseh.

Riigikogu kantselei valimiste osakonna juhataja Priit Vinkeli sõnul on 33 protsenti valimisõiguslikest kodanikest juba osalenud eelhääletusel ning 176 491 osalejaga e-hääletamine on purustanud kõik rekordid. “Kõik, kes ei jõudnud osaleda eelhääletamisel, on palutud osalema valimistel oma kohalikus valimisjaoskonnas pühapäeval. Loodetavasti aitab ka Facebooki “Olen hääletaja” nupp inimestele meelde tuletada, et pühapäev on valimiste päev,” rõhutas Vinkel.

“Olen hääletaja” nuppu on varem kasutatud mitmete valimiste käigus USA-s, europarlamendi valimistel ning ka India valimistel, kus hääletusnupp jõudis 31 miljoni kasutajani ning 4,3 miljonit elanikku jagas teistega teavet valimistel osalemise kohta. Esmakordselt kasutati nuppu parlamendivalimistel mullu Rootsis ning presidendivalimistel Rumeenias.

Ajakirja Nature avaldatud uurimuse kohaselt lisandus USA-s 2010. aastal toimunud vahevalimistel üle 342 000 täiendava hääletaja peale oma sõprade hääletamiskogemuse nägemist Facebookis.

Head Uudised GoodNews