1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Festival VDRUG tutvustab kaasaegset vene kultuuri
Festival VDRUG tutvustab kaasaegset vene kultuuri

Festival VDRUG tutvustab kaasaegset vene kultuuri

250623_334815.-18. jaanuarini toimub Tallinnas esmakordselt festival VDRUG, mis tutvustab kaasaegset vene kultuuri Eestis. Festivali kavas on tantsu- ja draamateater, näitused, filmiõhtud, vestlused noorte kunstnike ja režissööridega, kontserdid linna eri paikades jpm.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart märkis, et 1924. aasta mais toimusid Eestis esimesed vene kultuuri päevad. „Tollal pälvis nimetatud ettevõtmine suurt vastukaja ja oli heaks näiteks vene kogukondadele kogu maailmas. Möödunud aastal tähistati väärikalt selle sündmuse 90. aastapäeva, kuid kahetsusväärsel kombel mitte meil, vaid hoopis Lätis. Meie lõunanaabrid haarasid kultuuripäevade mõttest kinni 1925. aastal ja 2011. aastal andsid sellele uue hingamise,“ täpsustas Kõlvart. „Nii tekkis ka meil soov taaselustada see traditsioon, kuid keskendudes kaasaegsele vene kultuurile Eestis, mis moodustab meie elus olulise osa, kuid mida kahjuks tuntakse laiemates ringkondades vähe.“

Ettevalmistus festivali korraldamiseks algas juba möödunud aasta suvel. „Festivali eesmärk on mõtestada ümber ja kinnistada vene pärandi rolli meie kultuuriruumis. Nii me tutvustame autoreid, kelle looming on aktuaalne ja kõrgelt hinnatud kolleegide poolt, kuid vahest jäänud varju laiema publiku eest. Sisuliselt kutsume me huvilisi liituma Eesti kultuurieliidi kitsa ringiga, mis võib näida ka boheemlasliku kooslusena. Tulge julgelt, esitage küsimusi ja tehke ettepanekuid! Suurem osa üritustest toimub tasuta,“ sõnas festivali VDRUG kunstiline juht Olesja Rotar.

Festivali raames korraldatakse kolm näitust, mida saab külastada ka pärast 18.jaanuari. Kaasaegse kunsti näitus „Reflektsioonid: sissevaade/väljavaade“ Tallinna Vene muuseumis (kuraator Evi Pärn) kutsub vaatajat süvenema teiste inimeste emotsioonidesse. Tihtipeale võtame me üht asja liiga südamesse, teist aga ignoreerime teenimatult. Samas kui me ei mõtiskle selle üle, mida näeme või kuuleme, siis ei saa ka kunagi teada, millest jääme ilma, loobudes mõtlematult ühest asjast ja võttes iseenesestmõistetavana teist. Näitusel saab näha Aleksei Gordini, Jekaterina Kultajeva, Eva Seppingu, Evi Pärna, Tanel Randeri, Sandra Kossorotova, Maria Sidljarevitši, Dmitri Gerassimovi, Ats Parve ja Tanja Muravskaja teoseid.

Fotokunstnikud Jelena Rudi, Dmitri Kotjuhh, Sergei Stepanov, Sergei Trofimov ja teised esitlevad oma nägemust vene kultuuripärandist ja selle rollist meie riigis. Näitus avatakse Viru Keskuse maa-aluses jalakäijate tunnelis.

Vene Teatris avatav raamatunäitus „Alates Igor Severjaninist kuni meie ajani“ on esimene katse panna ühte raamaturiiulisse Eestis eriaegadel tegutsenud tuntud vene kirjanike teoseid.  Osa rariteete eksponeeritakse suletuna klaasvitriini, kuid paljusid kaasaegseid teoseid saab lehitseda ja lugeda kohapeal.

Reedel. 16. jaanuaril toimub kinos Sõprus kirjandusõhtu, kus esinevad kirjanduspreemiate laureaadid ja võitjad Jelena Skulskaja ja Andrei Ivanov, samuti tutvustatakse luuletajate ja muusikute kollaboratsiooni Flip Poets. Sissepääs on tasuta.

Laupäeval, 17. jaanuaril jätkub festival filmiprogrammiga SõpRusEst, kus muuhulgas esilinastub mitme riigi rahvusvaheliste auhindade omaniku, režissöör-dokumentalisti Aljona Suržikova dokumentaalne komöödia „Poissmees ja Volga“ (2015). Linateos jutustab automudelite koguja Mišast, kes otsib endale autot Volga ja kallimat. Noor perspektiivikas stsenarist ja režissöör Ivan Pavljutškov esitleb romantilist lugu „Jaanipäev“ (2014), milles käib jutt võõra kultuuri omaksvõtmise raskustest. Samuti saab näha Aljona Suržikova filmi „Pole minu maa“ (2013). Filmiprogrammi kordusüritus toimub pühapäeval, 18. jaanuaril.

Samal päeval tuleb Sõltumatu Tantsu Laval esiettekandele mängu fenomeni uuriv lavastus „Smells Like Team Spirit“ Sveta Grigorjevalt. Samas tutvustatakse kaasaegse tantsu sõpradele Evi Pärna ja Olga Privise performace`t „Topeltstandardid“ Eesti meediaruumis valitsevate topeltstandardite teemal. Pilet 3-5 eurot.

Kaasaegset dramaturgiat esindab festivalil Vene Teatri lavastaja Ivan Strelkini näidend “(Kõige) lihtsam meetod suitsetamisest loobumiseks“ Mihhail Durnenkovi teose ainetel. Lavastuses näidatakse teineteisest võõrdunud inimeste maailma, kus keegi ei kuule kedagi ja kus räägitakse erinevates keeltes. Näidendit mängitakse kahes keeles (eesti ja vene), selles teevad kaasa kaks tõlki ning vaatajad saavad valida sobiva keele. Ka nendel, kes oskab mõlemat keelt, tuleb teha valik, sest kõrvaklapid on lavastuse kunstilise reaalsuse üks komponentidest, tõlgi hääl täidab aga tegelaskuju rolli, mis edastab ei-tea-kust-kostuvat häält, mis kuulub kas Jumalale või muule inimkonna kallal katseid tegevale eksperimentaatorile. Etendus toimub laupäeval ja pühapäeval Von Krahli Teatris. Pilet 9-14 eurot.

Õhtut jääb lõpetama Sputniku pidu Ulme klubis, kus esinevad kohalikul indie laval hästi tuntud bändid: Ruslan PX Band, Junk Riot, Den Pistoletoff, Tam i Tut. Pilet 5 eurot.

Festivali korraldab Tallinna linn koostöös ajakirjaga PLUG.

Festivali kavaga saab lähemalt tutvuda SIIN!

Head Uudised GoodNews