1. Avaleht
  2. Mis on Eesti elus hästi?
  3. GoodNews eksklusiiv! Maie Matšenas: eestlased on pealtnäha kinnised – tegelikkuses tahavad nad selgeks saada, kas usaldada või mitte
GoodNews eksklusiiv! Maie Matšenas: eestlased on pealtnäha kinnised – tegelikkuses tahavad nad selgeks saada, kas usaldada või mitte

GoodNews eksklusiiv! Maie Matšenas: eestlased on pealtnäha kinnised – tegelikkuses tahavad nad selgeks saada, kas usaldada või mitte

Heade uudiste portaal GoodNews uurib erinevatelt Eestimaa inimestelt, mida nad oma kodumaa puhul hindavad ja seda nii kodus kui võõrsil olles. Ettevõtja ja hambaarst Dr. Maie Matšenas hindab Eestis infotehnoloogilist mobiilsust, mis on kooskõlas meie loodusliku ja maalähedase olemusega, elu edasiviivaks jõuks aga peab ta headust.

Miks meil on Eestis hea elada?

Lühim vastus on, et siin on omad inimesed, eestlased, kogukond, kes üsna sarnaste traditsioonidega ning ühes keskkonnas kasvanud ja kujunenud. Me mõistame üksteise reaktsioone, saame aru naljadest, sarnased on keskkonnast tulenevad rütmid.

Mis on Eestis sellist, mida tahaks teistele eeskujuks tuua?

Väikeriikide privileegi – mobiilsust. Protsessid toimivad kiiremini, info liigub hästi ning vaatamata kogu innovatsioonile on meie rinnus sügaval paras annus arhailisust, sidet loodusega ning veel on metsikut loodust.

Millised on need Eesti head asjad, millest Teie isiklikult kõige rohkem rõõmu tunnete?

Inimesed, sõbrad, kes on olnud läbi aastakümnete ja alati kindlalt omad.

Mida tähendab teie jaoks olla eestlane?

Eesti keelt ja oma maad.

Milline on hea eestlane, hea inimene üldse?

Sellele küsimusele võib vastata kas väga pikalt või väga lühidalt. Ma vastan lühidalt – kes hoolib teisest inimesest ning oma kodumaast.

Kui võrrelda meid eestlaseid teistega, oskate te välja tuua mõne eestlaste üldise iseloomuomaduse, mis teile väga meeldib?

Eestlased on paljud pealtnäha kinnised – tegelikkuses tahavad nad selgeks saada, kas usaldada või mitte. Kui aga sõlmitakse usaldus, oleme me siiralt nõu ja jõuga olemas.

Kas eestlane huvitub enesearengust vähem või rohkem kui mujal olete seda soovi tajunud?

See sõltub puhtalt inimesest. Üldiselt ma olen tajunud, et eestlased tegelevad enesearenguga. Kui vaadata üldist pilti ja arusaamasid 25 aastat tagasi, siis on muutusi positiivsuse poole väga palju.

Kui reisile lähete, siis mis on need kodumaa asjad, mida igatsema jääte?

Lühema reisi ajal ei teki küll mingit suurt igatsust – kui, siis vahel mõtlen oma aia peale ning selle peale, et meil on siin ikka ruumi igaühele.

Mis te kindlasti kodust kaasa võtate, kui lahkute Eestist pikemaks ajaks?

Seadme, millega saab vajadusel kodustega ühendust – arvuti, telefoni. Oleme väga harjunud, et meil on side omavahel. Kui poeg on Londonis või viib töö teda veel teistesse erinevatesse riikidesse ja mina olen kas Eestis või ka kusagil reisil, siis saame alati vajadusel suhelda. Kaugemale minnes olen võtnud kaasa meeneid Eestist ja Eesti lippe kingiks võõrustajatele ning inimestele, kellega kokku satun.

Mida on eestlastel õppida teistelt rahvustelt ja kultuuridelt?

Natuke rohkem naeratamist, aga muidu ma leian, et ei pea kogu aeg käima väga kõike teiste järgi tegemas. Me oskame ise olla ausad, põhimõttelised ja kuna kõik on inimesed, ka teised rahvad, siis inimlikud probleemid on kõigil inimestel samad. Me kõik peaksime püüdma saada paremateks inimesteks.

Mida soovida heade uudiste portaali lugejatele ja kogu Eestimaale?

Heade uudiste portaalile jõudu ja jaksu ilusa esiletoomisel meie igapäevaelust! Vahel peavoolumeediat jälgides võib jääda mulje, nagu kõik liiguks allamäge. Meil on palju tublisid inimesi ja tehakse palju tublisid tegusid. Kui igaüks teeks iga päev ühe või mitu heategu ja teie portaal kajastaks neid järjest enam, siis liiguks meie enda elu heas energias ja jõudu andvalt edasi.

Maie Matšenas: kui igaüks teeks iga päev ühe või mitu heategu, siis liiguks elu heas energias ja jõudu andvalt edasi.

Head Uudised GoodNews

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga