1. Avaleht
  2. Mis on Eesti elus hästi?
  3. GoodNews eksklusiiv! Telemees ja õhtujuht Artur Raidmets: kõik mu Läänest tulnud külalised küsivad – kas me elame rahvuspargis?
GoodNews eksklusiiv! Telemees ja õhtujuht Artur Raidmets: kõik mu Läänest tulnud külalised küsivad – kas me elame rahvuspargis?

GoodNews eksklusiiv! Telemees ja õhtujuht Artur Raidmets: kõik mu Läänest tulnud külalised küsivad – kas me elame rahvuspargis?

Heade uudiste portaal GoodNews uurib eestlastelt, miks on meie riigis hea elada ja meeldiva üllatusena võib tõdeda, et vastates ei jää keegi jänni.

Meelelahutaja, telemees ja õhtujuht Artur Raidmets hindab väga e-riigi pakutavaid võimalusi, mis on asjaajamised ülilihtsaks teinud ja selles osas oleme me isegi väga arenenud maadest igati üle. Samas aga on meie maa tema hinnangul suutnud säilitada oma loodusliku keskkonna, mis teeb meid Lääne-Euroopaga võrreldes samuti elamisväärsemaks paigaks.

Miks meil on Eestis hea elada?

Eelkõige sellepärast, et Eestis on siiski demokraatia, arvatagu igapäevakaklustes mida tahes. Eesti on väike – seda heas mõttes. Riik nagu naabrivalve. Pole kohta, kus ei kohta tuttavat. Inimesed ei kao jäljetult, kas tahtlikult või tahtmatult. Meie maa on puhas ja rahulik – põhjamaine.

Riik nagu naabrivalve. Pole kohta, kus ei kohta tuttavat.

Mis on Eestis sellist, mida tahaks teistele eeskujuks tuua?

E-riik eelkõige. Kas olete mõnes teises riigis avanud pangakontot? Kaupluste lahtioleku ajad. Proovige Euroopas külastada laupäeva õhtul toidupoodi! Ma ei räägi arulagedast šoppamisest, vaid võimalusest.

Millised on need Eesti head asjad, millest Teie isiklikult kõige rohkem rõõmu tunnete?

Rikkumata ja metsik loodus. Kõik mu Läänest tulnud külalised küsivad – kas me elame rahvuspargis? Maanteed, korras ja lühikesed – meie maa on läbitav kolme tunniga. Lennujaam – maitsekas, kodune, loogiline.

Kõik mu Läänest tulnud külalised küsivad – kas me elame rahvuspargis?

Mida tähendab teie jaoks olla eestlane?

Rääkida eesti keelt ja olla ühe maailma väikseima kultuuri osa.

Milline on hea eestlane, hea inimene üldse?

Hea eestlane ja inimene on see, kes tegeleb eelkõige enesearenguga ja ei piilu kadedalt naabri supipotti ja rahakotti. Nagu öeldakse ühes eesti laulus: “Oma aias parem hulla, küll siis leiad oma kulla.”

Kui võrrelda meid, eestlasi, teistega, oskate te välja tuua mõne eestlaste üldise iseloomuomaduse, mis teile väga meeldib?

Töökus. Teate seda ütlust: “Tahad eestlase ära tappa, leia talle töö.” Vaoshoitus. Peab ikka väga pikalt provotseerima, enne kui eestlane sulle kallale tuleb. Visadus. Kui palju on siia tuldud, ja tullakse veel. Meid on vähe, aga me oleme alles jäänud.

Peab ikka väga pikalt provotseerima, enne kui eestlane sulle kallale tuleb.

Kas eestlane huvitub enesearengust vähem või rohkem kui mujal, olete seda soovi tajunud?

Võta sa kinni?! Teadmamees Gunnar Aarma on öelnud, et me oleme üks erakordselt tubli rahvas, ja samas ka üks erakordselt loru rahvas. On hetki, näiteks turismireisil, kus mul on kaasmaalaste pärast piinlik. On hetki, vaadates meie sportlasi, muusikuid, näitlejaid, teadlasi, kus ma olen Eesti üle erakordselt uhke.

Kui reisile lähete, mis on need kodumaa asjad, mida igatsema jääte?

Nüüd peab vastama tüüpiliselt: must leib, kama ja kohuke.

Mis te kindlasti kodust kaasa võtate, kui lahkute Eestist pikemaks ajaks?

Mõned eestikeelsed raamatud, fotoaparaadi ja pihlakaoksa.

Mida on eestlastel õppida teistelt rahvustelt ja kultuuridelt?

Seda, kuidas olla rahul saavutatuga. Võtke meid sellistena, nagu me oleme. Ei pea kellelegi alt üles või ülevalt alla vaatama.

Mida soovida heade uudiste portaali lugejatele ja kogu Eestimaale?

Püsimajäämist. Häid uudiseid on praegu maailmas vähe – hoiame neid.

Monika Kuzmina Peatoimetaja

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga