1. Avaleht
  2. Mis on Eesti elus hästi?
  3. GoodNews eksklusiiv! Toivo Asmer rõõmustab noorte tahte üle jääda Eestisse
GoodNews eksklusiiv! Toivo Asmer rõõmustab noorte tahte üle jääda Eestisse

GoodNews eksklusiiv! Toivo Asmer rõõmustab noorte tahte üle jääda Eestisse

Heade uudiste portaal GoodNews jätkab Eesti inimestelt uurimist, miks on just Eestis hea elada, kuigi paljud väidavad ka vastupidist.

Endine minister, tippsportlane ja poliitik, autospordi arendaja ja muusik Toivo Asmer hindab meie kiiret asjaajamist, arenenud liiklussüsteemi ja ilusaid kodusid, soovitab eestlastel olla uhke oma maa üle ning peab igaühe kohuseks anda endast parim oma riigi ja rahvuse säilimiseks. Muuseas, hiljuti tuli avalikuks ka uudis, et Toivo Asmer, Peeter Kaljuste ja Urmas Rämmal käivitasid Rahva Raadio, et hoida eesti muusikat au sees. Aga mis siis on Eesti elus Toivo hinnangul hästi?

Miks meil on Eestis hea elada?

Eeskätt sellepärast, et elame omade keskel. Ka meil on märkimisväärne hulk võõramaalasi, kuid see pole segamini löönud meie, eestlaste, elamistavasid ja kultuuri.

Mis on Eestis sellist, mida tahaks teistele eeskujuks tuua?

Kui 10 -15 aastat tagasi kippus eestlus tahaplaanile jääma, siis täna on rõõmustavalt just noorem põlvkond hakanud tõsisemalt Eesti pärast muret tundma. Totaalne välismaale pagemise tahe on muutunud oma kodumaale jäämise sooviks. Õppida tahetakse küll mainekates välisriikide kõrgkoolides, kuid pikema ajaperioodi sihikul on ikka kodu Eestimaal. Ja loomulikult on eeskujuks Eestimaa hoolitsetud aiad ja majad.

Totaalne välismaale pagemise tahe on muutunud oma kodumaale jäämise sooviks.

Millised on need Eesti head asjad, millest Teie isiklikult kõige rohkem rõõmu tunnete?

Mulle meeldib, et Eesti on väike riik ja paljud asjaajamised liiguvad kiirelt. Meil antakse hea haridus ja meil on heal tasemel arstiabi. Võrreldes teiste riikidega on meil igati head liikumistingimused, s.t. korras maanteedevõrgustik ning bussi-ja rongiliiklus. Meil on väga lihtne käia teatrites, kontsertidel ja erinevatel näitustel – tee ainult õige valik!

Meil antakse hea haridus ja meil on heal tasemel arstiabi.

Mida tähendab teie jaoks olla eestlane?

Eestlane olla tähendab kohustust anda endast parim oma riigi ja rahvuse säilimiseks. Et lastel ja lastelastel oleks siin hea ja rahulik elada. Olen massilise sisserändajate vastuvõtmise vastane. Olgu põhjendusteks meie ettevõtlusele vajalikud töökäed või mingid muud argumendid, aga valik peab olema range. Näen hirmuga, et on tekkimas olukord, kus meie ei otsi Eestimaal töökäsi, vaid me ise, eestlased, oleme lähiajal võõra usuga sisserändajate odav tööjõud. Soovin, et kõik eestlased mõtleks sellele hoolega ja ei läheks kaasa ohtliku hüsteeriaga.

Eestlane olla tähendab kohustust anda endast parim oma riigi ja rahvuse säilimiseks.

Milline on hea eestlane, hea inimene üldse?

Eestlane oma loomult on üldjuhul hea inimene. Ta on abivalmis, sõbralik, uuendusmeelne ja kindlasti ei ole pealetükkiv. Nii käib küll!

Kui võrrelda meid eestlaseid teistega, oskate te välja tuua mõne eestlaste üldise iseloomuomaduse, mis teile väga meeldib?

Kriitilistes olukordades on eestlane vaoshoitud ja kaalutlev. Ta ei hüsteeritse ega torma asjata pea ees tulle.

Eestlane ei hüsteeritse ega torma asjata pea ees tulle.

Kas eestlane huvitub enesearengust vähem või rohkem kui mujal olete seda soovi tajunud?

Nii ja naa! Erinevad inimesed on erinevate arusaamadega ja paljud on rahul sellega, mis neil on. Sel juhul pole vaja end väga vaevata ja enesearendamisega tegeleda. Samas eestlased on sihikindlad.

Kui reisile lähete, mis on need kodumaa asjad, mida igatsema jääte?

Ega väga polegi, sest tean, et olen õige pea kodus tagasi. Minu reisid on puhkuse- või ametireisid ja seega aastatepikkuseid eemalolekuid Eestist õnneks pole.

Mis te kindlasti kodust kaasa võtate, kui lahkute Eestist pikemaks ajaks?

Sellele vastasin osaliselt eelmises küsimuse kaudu. Lisaks hügieenitarbed, riietusesemed ja paar raamatut. Lennureisidele ka ristsõnu.

Mida on eestlastel õppida teistelt rahvustelt ja kultuuridelt?

Kui näiteks venelastelt õppida, siis veelgi rohkem külalislahkust (pean silmas ikka õigeid venelasi, mitte neid, kes poliitikat taga ajavad). Olla veelgi uhkem oma ilusa ja hoolitsetud maa ja rahva üle ning hinnata vääriliselt lähinaabreid.

Mida soovida heade uudiste portaali lugejatele ja kogu Eestimaale?

Hoidke kokku! Teeme hoolega tööd, teeme toredaid asju vabal ajal ja tunneme elust rõõmu. Et peredes valitseks üksmeel ja soov teineteist igati aidata. Siis juba lähebki hästi.

Hoidke kokku!

Head Uudised GoodNews

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga