1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Heade uudiste saade teeb hooaja kokkuvõtet ja sätib pillid kotti
GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Heade uudiste saade teeb hooaja kokkuvõtet ja sätib pillid kotti

GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Heade uudiste saade teeb hooaja kokkuvõtet ja sätib pillid kotti

Heade uudiste saade algab seekord mõlema saatejuhi, raadiomehe Mati Palmeti ja tema positiivsuskolleegi Monika Kuzmina tõdemusega, et aeg on otsas. Tegu pole siiski apokalüptilise ennustusega, vaid suvi on kätte jõudnud, elu läheb lõbusaks ja aeg on suvine eetripaus teha.

Monika nendib tõsiasja, et head uudised on eetris olnud juba kolm aastat ja see algas ühest telefonikõnest, mida Mati edasi arendab: “…millest arenes selline jama, mis hakkas inimeste aega raiskama ja närve sööma!” Aga hooaja eelviimane saade on siiski päevakajaline ning Mati alustab riigikogulase Marianne Mikkoga, kes on algatanud palju toredaid asju ja nüüd ka meedikute padjaaktsiooni — jutt on tema väitest, et parlamendisaadikute öötöö on vastutusrikkam kui arstide öövalve.

Monika tänab alustuseks Tartu Ülikooli Kliinikumi toredaid tohtreid, kes alles hiljuti südameoperatsiooniga tema onu elule tagasi tõid, ja ta avaldab kahtlust, et kas Mikko ikka nii rumalalt mõtles ja öelda tahtis, kui meedia tema sõnu on võimendanud.

Mati loeb saadiku öeldu sõnasõnalt ette ja leiab, et erinevalt mõnest luuamehest ei saa nii kõrgel positsioonil olev inimene endale lubada kehva väljendusoskust, mis võiks viia valestimõistmisele. Igal juhul peab ta meedikute protestiaktsiooni vajalikuks vitsasähvatuseks kogu poliitikale ning soovitab vaadata padjaprotesti galeriisid. Edasi tullakse päev ettepoole, 1. juunisse ehk lastekaitsepäevasse.

Mati avaldab nüüd Monikale tunnustust kogu tema jääkaruteemalise tegevuse eest, mis esialgu lõppes laste joonistusvõistlusega “Päästame jääkaru.” Raadiomees tekitab siiski ka seose maailmas inimesele kõige ohtlikumaks kiskjaks peetud jääkaru, Tallinna loomaaia karukeste avarasse polaariumi sulgemise ja laste kui ohustatud grupi tegevuse vahel nende päästmises. Monika täpsustab, et laste joonistuste näitust saab loomaaias endiselt näha, see on väga muljetavaldav ja lapsed on sõnumi edukalt edasi andnud. Tal on ka hea meel, et jääkarude päästmise projekt jõudis Eestis väga laia publiku ette, ja tegelikult on loomaaiast palju rääkida, sealhulgas kasvõi toredatest inimestest ja ettevõtetest, kes loomade vaderiteks on hakanud. Ja mõistagi soovib heade uudiste saade õnne loomaaia direktorile Mati Kaalule, kellel on reedel, 3. juulil, üsnagi suur ja ümmargune juubel.

5217

Edasi läheb saade teemale, mida Mati nimetab ohtlikule pinnale astumiseks. Jutt on saatest “Kuuuurija”, mis kajastas ka üht õnnetust Tallinna Loomaaias. Mõlemad saatejuhid leiavad, et tegu on ebaeetiliselt käituva saatega, mis võib vaatajatele paha tunde tekitada, sest see toitub õnnetustest, millega kaasneb tegijate rõõmuniutsatus, sest neil on, mille kallal ilkuda. “Kuuuurijagi” on nende arvates formaat, kus tuleb leida võimalikult lugupeetud inimene ja visata tema pihta sõnnikutükk, mis jääbki igavesti elama. Mati arvab, et sogast meediat tuleb ignoreerida ja Monika nendib, et saatejuht ei tohiks mingi juhul väita, et asjasse segatud inimesed ei tunne kahetsust, sest ta ei saa inimeste sisse näha. Taas tuleb mõlemapoolne soovitus Mati kaalule: “Nautige oma sünnipäeva ja tunnustust elutöö eest!”

Mati arutleb mõnda aega loomade üle, kes on inimeste käsitluses mitme otsaga tegelased ja jutt läheb ühele fenomenile, kelleks on karupoeg Puhh, raamatutegelane, kelle tsitaate on heade uudiste portaalis jagatud üle 42 000 korra, ja see on GoodNewsi läbi aegade üks populaarsemaid lugusid.

Möödunud nädala topis oli loetavam lugu Soome eestlaste jalgpallimeeskonnast ja Monika märgib ära hea koostöö sealse eestikeelse raadiojaamaga Finest FM, kes muide teeb sealpool lahte väga head tööd eestlaskonna abistamisel ja eestluse maine tõstmisel. Tänu koostööle on GoodNews ka Soomes Eesti järel enam loetav ja ühe viimase projekti kaudu kutsutakse sealseid inimesi osalema suvisel Haapsalu joogafestivalil. Mati nendib, et need Finesti tegelased konkureerisid Trega romuringil, aga siis läks rivaalidel katki generaatoririhm. Kuna heade uudiste portaal leiab üha enam loetavust väliseestlaste seas, siis näeb Monika järgmise sihtgrupina USA eesti kogukonda.

Nagu ikka, tuleb nüüd jutuks heade uudiste olemus. Monika arvates on meil negatiivsust palju, sest kui Eestis ära minna, jääb halb meediakära maha, naastes aga leiad ta jälle eest, välismaal seda ei tunneta. Positiivitar näeb head selles, et paljud meediakanalid on alustanud oma positiivsete uudisrubriikidega. Mati leiab siiski, et igal asjal on oma koht ja ilu ei paista välja, kui kurjust pole, ehk siis, kui tahad midagi ilusat, pead tarbima ka sogast meediat.

Monika ütleb, et heade uudiste portaal pole kunagi tegelenud headuse müümisega, vaid kõik toimub loomulikult. Tema ise soovitab ennast positiivsete inimeste ja mõtetega ümbritseda, see on temagi elu muutnud. Monika toob välja kolm organisatsiooni, kes teevad portaaliga tihedat koostööd ja annavad teada kõigest heast, mida nad on suutnud teha. Nendeks on Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond, Vähiravifond “Kingitud elu” ja Verekeskus ning just selliste pärast on GoodNews loodud ja elab.

Monika arvates tuleks heade uudiste keskkonnal uuesti ka Eestimaal tiir peale teha, et innustada kohalikke omavalitsusi häid uudiseid jagama. Ta toob näitena Viljandi linna, kes arutas oma rahvaga läbi, mida võiks heakorra liinis esmalt ette võtta ja üheskoos tehti korda Paala järve rand, mille üle avaldas heameelt ka tuntud näitlejanna Luule Komissarov. Seega jääb kõlama üleskutse linna- ja vallavalitsustele — kui te oma ilusate tegemistega suurele meediale silma ei jää, andke GoodNewsile teada, portaal võtab need avasüli vastu.

Mati tahab rääkida Anne Veskist, kes laulab 4. juunil Türis suve avapeol, ja sealt läheb edasi oma juubelisuve raames esinema Peterburi. Nimelt jäi saatejuhile Annega ajakirja tarvis pilte valides silma foto lauljannast oma dobermanniga. Populaarne artist ütles siis välja tõsiasja, et koer aitab inimesel terve püsida — mitte ainult nii, et ta vaatab sulle pruunide silmadega otsa, vaid koer paneb inimesele kohustused, mis on vajalikud, näiteks temaga väljas käimine.

Monikale meenub hiljutine GoodNewsi toimetusse saabunud kiri, milles naine nimega Liis küsib lihtsalt, ilma mingite vihjeteta: kas teile Anne Veski meeldib? Seejärel tutvustab Monika lastekaitseliidu uut äppi “Sõber karu”, mis põhineb uuringul “Lapse osalemine pere elus” ja pakub välja erinevaid mooduseid, kuidas veeta lastega kvaliteetaega. Näiteks soovitatakse süüa koos lapsega viis toitu, mida te pole varem söönud, mille peale Mati vahendab laste tavapärast arvamust: “Eiiii taaaahaa!” Või siis soovitatakse teha koos rabamatk.

Lisaks teatab Monika, et toimetusel on nüüd oma ruumid kesklinnas ja büroos koos töötamine on muutnud meeskonna töö produktiivsemaks — üheskoos jõutakse rohkem ära teha ning kodus enam arvutit lahti ei tehta, mis on Monikale andnud rohkem aega lapsega tegeleda, näiteks vaadata seriaali “Sada.” Järgmine pikk ülevaade filmist, mille Mati võtab üsnagi verisest sisust hoolimata kokku sõnadega “heade uudiste portaali filmisoovitus”, kuid Monika suvesõnumiks on siiski “Olge avatumatud!” Sellega on saade läbi, pillid pannakse kotti, kuid üks kohtumine seisab heade uudiste kuulajatel veel ees ja siis on saates ka külaline.

Mati soovitab kõigil veel tugevalt suve nautida ning saadet saab kordusena kuulata Pärnu ja Rapla Tre levialas pühapäeval kell 9 ja kesk-Eesti Tres kell 15.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 02.juuni 2016Monika Kuzmina

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews