1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Saatekülalised Alen ja Luisa maalivad üheskoos maailma
GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Saatekülalised Alen ja Luisa maalivad üheskoos maailma

GOODNEWS JA KESK-EESTI TRE! Saatekülalised Alen ja Luisa maalivad üheskoos maailma

Heade uudiste saade Kesk-Eesti Tre eetris algab Alen Veziko lauluga “Päikesepoolsel tänaval”, mis loob kohe ka heatujulise õhkkonna ning GoodNewsi eetritüdruk Monika Kuzmina hakkab kohe pärast tervitussõnu saatejuhile Mati Palmetile Kundalini joogat õpetama, sest nemad koos teise heade uudiste tüdruku Joanna Müüriga on juba profid, kaks korda Kundalini joogatunnis käinud. Ta näitab, kuidas käsi kokku panna ja seletab, et see stiil on see kõige õigem jooga, kuigi Mati silmis on õige joogi see, kes on 30 aastat ühel kohal istunud ja sambla selga kasvatanud.

Tegelikult tunnistab Monika, et esimese tunni järel ei osanud ta sellest midagi arvata, kuid teise tunni lõppedes juba tundis ennast iseendana. Edasi aga läheb jutt nädalavahetuse külaskäigule Soome eestlaste kevadpeole ja Monika on vaimustuses sealsete eestlaste kokkuhoidvustundest ja sellest, kui hästi nad üksteisest räägivad, kuigi enamik neist tagasitulekulubadust ei anna. Ometigi sai GoodNewsi meeskond sealt inspiratsiooni ja häid tundeid, kuigi Mati nendib, et pildigalerii portaalis katkeb hetkest, kui daamid laevalt maha astusid ja ta kahtleb, kas tüdrukud on nõus mikrofoni sisse tõde rääkima. Joanna nendib, et kodueestlased niipalju kokku ei hoia kui võõrsil olijad ja Monika sõnul hakataksegi kohe hommikul tülitsema.

07.04.16 Raadiosaade head uudised2

Aga stuudios on ka külalised ja nendeks on Alen ja Luisa, kelle perekonnanimed Veziko ja Värk annavad kokku vägagi tuntud artistid. Aleni soomekeelne tervitus paneb saatejuhi küsima, et kas esinemised Soomes on talle tavaline asi. “Hoolimata sellest, et olen poolenisti põder, olen ma seal esinenud vaid ühel korral,” teatab Alen ja edasises jutus selgub, et külaline pole päris põder, vaid laiguline ingeripõder ehk ingerisoomlaste järglane.

Luisa on Soomes esinenud samuti ühe korra, 17-aastasena, kui ta koos ühe põhjanaabrite bändiga Põhja-Soomes kuuepäevase tuuri tegi ja inglisekeelseid kavereid laulis, teenides nii palju, et selles vanuses tundus saadud summa suure rahana. Mati arutleb, et need ajad on vist läbi, kui Soomes esinedes kõva raha kokku aeti — üks tema helitehnikust sõber tõi vanadel aegadel tuurilt kaasa koguni 10 paari spordisokke ja oli sellega tegija. Alen pakub Eesti ja Soome esinemistasude vaheks sõltuvalt esinejast 3-10 korda, Mati pakub Aleni võimalikuks vaheks 3-5 korda, aga lõpuks nenditakse, et eestlased laulavad Soomes ilmselt sama raha eest mis siingi. Monika teatab, et möödunud laupäeval astus Soome eestlaste ette Koit Toome, kes suutis rahva kaasa haarata. “Mõttekoht meie esinejatele, et nad on sinna oodatud,” soovitab ta, lisades, et FinestFM kodulehel on küsitlus, kus küsitakse, keda eestlased Soomes esinemas sooviksid näha.

07.04.16 Raadiosaade head uudised3

Ka Joanna ja Monika käisid hiljutisel Luisa ja Aleni kontserdil Kõue mõisas, tõsi küll, 10 minutit hilinedes, mille eest nad said ka pahandada. Joanna kinnitab, et see-eest laulsid nad viimased laulud kaasa. Mati arvamusest hoolimata nad selle eest pahandada ei saanud ja Alen sõnul laulsid nad liiga hästi, nii et artistid ei paistnud väljagi.

Sellekevadine kontserttuur “Maalida võiks maailma”on Luisal ja Alenil teine, eelmine toimus viie aasta eest ja naljatamisi nendivad lauljad, et järgmine tuleb siis, kui esimesest ühisesinemisest on kümme aastat möödas. Mati küsimusele, mis neid kokku toob, vastab Luisa: “Hea huumor ja head laulud. Meil on alati lõbus ja tore olla, meil pole laval igav!”

Monika on märganud, et artistid teevad laval nalju, millest kollane ajakirjandus võiks kinni võtta, kuid GoodNews on õnneks heade uudiste portaal. Naljade seas on näiteks küsimus, kellele on Aleni laulud pühendatud ja tuleb välja, et ühele teisele, mitte oma naisele. See teine on siiski Aleni tütar. Luisaga pole neid tagantselja paari pandud, kuid Elina Kolki ja Aleni suhe oli üksvahe küll kahinate seas liikvel.

07.04.16 Raadiosaade head uudised4

Alenil on viimasest plaadist möödas aasta ja pausi põhjuseks on tema laps. “Lubasin eelmise aasta märtsis pärast plaadi ilmumist, et ei käi aasta aega stuudios ja pidasin sellest ka kinni, aga nüüd miski kibeleb, tahaksin mängida, sest mulle meeldib stuudios töötada, kuigi hetkel ma selleks aega ei näe,” seletab muusik.

Mati küsib, et kas Alen kardab seda päeva, mil tal pole enam midagi laulusõnadesse panna, kuid laulja seda ei karda, teatades, et tal on sahtlis kahe plaadi jagu muusikat järge ootamas.

Monika on Luisa plaadi läbi kuulanud ja peab oma vapustavaks lemmikuks lugu “Põhjamaa lapsed”, mis on tema sõnul üks tõeline Eesti laul, mis teeb hinge härdaks ja silma märjaks. Luisa jutu järgi kirjutas selle pala Mikk Tammepõld Anna Haava sõnadele ning laulis selle kord Tartus talle ette ja ka Luisa laulis siis loo läbi. “Kui koju läksin, helistasin Mikule tagasi ja ütlesin, et peame selle kahekesi laulma, et teeme dueti,” meenutab ta. “See, et laul täna nii mõjub, on seotud sellega, mis maailmas toimub, eestluse tunnetus ja kodumaa-armastus on üleval ja inimeste hinges, see laul mõjub inimestele tugevamalt kui siis, kui me selle plaadile panime.”

07.04.16 Raadiosaade head uudised5

Ka Alenil oma oma laul, mida ta igal kontserdil laulab, kuid ühe esinemise on ta selleta maha pidanud ja hiljem bensiinijaamas järele laulnud. Lugu ise juhtus Mõniste kandis, kus elab Luisa vanaema, ja sündmuseks oli vallapäev. Kontsert oli Aleni mälestuse järgi mõeldud nii, et nad laulavad Luisaga ühe loo, lähevad lava taha ja tulevad siis plaksutamise peale tagasi, teevad üllatunud näo ja laulavad ühe laulu veel. Paraku tulid nende lava taha minnes kohe uued esinejad peale ja laul jäigi esitamata. “Hiljem Võru bensiinijaamas tuli üks naine minuga rääkima ja ta ütles, et sõitsin selle laulu pärast 128 kilomeetrit maha ja te ei laulnudki seda! Ta oli tõsiselt pahane, nii et ma tõin tuuribussist kitarri ja laulsin talle sealsamas bensiinijaamas,” jutustab muusik.

Monika võtab üles Luisa ja akordioni suhted. Nimelt mängis lauljatar kontserdil akordioni, mis oli midagi totaalselt uut. Luisa sõnul pandi ta lihtsalt tanki. “Alen rääkis Ringvaates, et meil Priiduga on plaan panna ta kontserditel akordioni mängima, nad surusid mulle pilli kätte ja ütlesid, mis duure ma pean mängima,” meenutab Luisa. Alen aga arvab, et kaaslannal on akordionimänguks geneetiline eelsoodumus, sest kui ta selle kätte võttis, siis olid tõesti ainult nemad kaks, Luisa ja akordion.

01.04.16 Kõue mõisa kontsert

VAATA VIDEOT!

Luisa ütleb, et tema ei teadnud akordionist midagi ega ole kunagi seda õppinud. Tema isa on lõpetanud laste muusikakooli just akordioni erialal ja pill on alati seisnud Luisa klaveril, kuid mänginud ta seda pole. “Ma küsin alati igaks juhuks helistiku üle, et mängiksin õigeid asju. Minu jaoks on akordion uus asi, ranne jääb alati kangeks,” seletab ta. “Tuuri lõpuks on asi käpas, hakkangi andma ainult akordionikontserte,” lisab ta naerdes.

Edasi läheb jutt Luisa ja Taavi tütrekesele Miinale. Monika meenutab kontserti Kõue mõisas, kus laps aina filmis telefoniga. “Miinal on telefon, millega saab filmida ja ta vaatas vist kogu kontserdi läbi telefoni,” muigab Luisa. “Kui aku sai tühjaks, võttis ta isa telefoni ja filmis edasi. Ma arvan, et ta vaatab seda kodus, kui meid ei ole.”

Luisa sõnul on Miina Rihanna teatris kasvanud — ta oli kahe ja poole aastane, kui emme hakkas Vanemuises Lottet tegema ja selles mängis ta 3,5 aastat. Laps on ema sõnul harjunud lava taga ootama või üksi istuma ja kord magas ta rahulikult isegi siis, kui Vanemuise sümfooniaorkester taustal hullu mürtsu tegi.

Alen meenutab seepeale lugu, kuidas ta Mustvees soolokontserti andis ja kui ta oli jõudnud paar rida ära laulda, hõikas üks Miina-vanune tüdruk saalist: “Emme, lähme koju, mul on igav!” Naersid nii Alen kui ka saalitäis rahvast, laps aga istus ülejäänud kontserdi aja vaikselt.

07.04.16 Raadiosaade head uudised6

Mati küsib, et kas Alen ja Luisa soovitaksid oma lastele muusikukarjääri ja Luisa puhul jääb talle mulje, et tollele see vastumeelt poleks. Lauljatar ütleb, et tegelikult on Miina kogu aeg tahtnud saada laste hambaarstiks mööndusega, et parandab ka issi ja emme hambaid. Alenil on meeles ka see, kuidas Miina teatas esimese kontserdituuri ajal, et päkapikk toob talle Eesti lipu. Aleni enda tütreke aga on juba praegu selles eas, kus talle meeldib kontserditel käia ja isa ütleb kindlalt, et tema oma tütrele muusikuelu ei tahaks. Põhjus on ratsionaalne, naistel on muusikas tunduvalt raskem kui mehel, sest meesfännid on leigemad. Mati kujutab selle peale ette, kuidas mehed hüplevad lava ees, loobivad näppe ja karjuvad: Luisa, Luisa! Asjaosaline ütleb ka ise, et muusiku elu pole kadestamist väärt, tema teeks hea meelega päevas ühe kontserdi ja läheks siis koju perele süüa tegema.

Aleni ja Luisa tuurist on saate ajaks pool läbi. Lauljatar ütleb, et ega nad kõik esinemiskohti meeles peagi, nad elavad päev korraga. Alen oma kaasaga löövad pühapäeva õhtul märkmiku lahti ja uurivad, kus keegi millisel päeval on ja kes lapsega jääb.

Mati esitab uue küsimuse, mida ta väidetavalt tavaliselt ei küsi: kas kunagi on enne kontserti tekkinud tunne, et jumal küll, jälle pead need kaks tundi vastu pidama! Alen tunnistab, et mõnikord on seda tunnet pisut olnud, kuid lavale minnes see kaob. “Energiatase tõuseb!” täpsustab Luisa. Aleni sõnul on selles suhtes hea, et ollakse kahekesi laval ja halvad päevad tavaliselt duol ei kattu — kui näiteks Luisa särab laval, siis süttib sellest ka tema lavapartner.

Luisa on tähele pannud seda, et tema vanemate lauludega lähevad inimesed lihtsamalt kaasa, uute lugudega on see paiguti erinev. Alen nendib, et vähemalt oma soolokontsertidega teab ta, kuidas esinemine lõpeb, sest kõik trikid on läbi mängitud ja kui rahvas ei reageeri oodatult, on miski valesti läinud.

Monika tunneb huvi selle vastu, et kas artistid tunnetavad mingit laulu kirjutades, et sellest saab hitt. “Mitte kuidagi!” teatab Alen. Tema näiteks poleks kunagi uskunud, et “Päiksepoolsel tänaval” saavutab mingisugustki populaarsust, kuid isegi rokimees Mati tunnistab, et see lugu talle meeldib. Luisa räägib sellest, kuidas nad “Kodutunde”saate tarvis Elmar Liitmaa magamistoas laulu “Kodu” lindistasid, demo polnud veel lõplik, kui Elmari raadios lugu juba lasti ja kõik kaasa laulsid. Lauluõpetajad palusid Luisalt noote ja ta laskis sõbral laulu nooditada, et seda koolides laulda saaks.

07.04.16 Raadiosaade head uudised7

Mati uurib, et kas artistidel on ka laule, mis on südameverega kirjutatud, kuid esitamise ajal hakkab rahvas puhvetisse minema. “Mhmh!” kostab Alen, kelle sõnul ei lähe tema maitse alati publiku omaga kokku. Kuivõrd Monika tahab teada, kuidas lugude komplekt plaadi jaoks valitakse, siis ütleb Luisa, et see sünnib katse-eksituse meetodil. “Meil oli Mikuga plaadile rohkem lugusid plaanis, aga ma tundsin, et osa pole võtmes, et olgu pigem vähem, aga et ma tunneks, et olen nendes lugudes sees ja täitelugusid pole lisaks vaja,” jutustab lauljatar. Tema viimasel plaadil pole lugusid, mida ta ei tahaks esitada kontserdil, küll aga on lugusid, mis akustiliselt ei kõla sama hästi kui plaadil. Näiteks tütre unenägudest kokku korjatud sügavat “Unemaad” Luisa kontsertidel laivis ei laulaks.

Saatejuht Mati teab, et artistidel on lugusid, mida ei saa ette kanda, mis on produtseeritud nii, et neid pole mõtet oodata. Aleni jutu järgi kirjutab ta sageli lugusid enda maksimumis, minnes äärmustesse ja teatud hetkedel pole ta võimeline neid laulma ega tõmba neid ka helistikku alla. “On laule, mida ma klubis esimesena ei laula, sest pärast seda ei tule enam midagi, neid saab laulda viimasena,” lisab ta.

Kui aga rääkida kontserttuuri kavast, siis saatejuhtide üllatuseks Alen ja Luisa selle üle ei vaielnud, et kumba lood esiplaanil on, vaid nad said kokku ja panid tunniga kava paika. Esinemiskohad valib kontserdikorraldaja, kuid tuuri kontseptsiooni panevad kokku Alen, Luisa ja Priit ning seda tehti Luisa juures kohvi juues. Eelmisest tuurist on esituses kaks lugu, Stig Rästa “Lähedal” ja Stingi “Kuldne põld.” Alen nendib, et kõik käib kergelt, mitte enam nii nagu Luisaga algul, mil too määras: sina teed seda, sina toda…

07.04.16 Raadiosaade head uudised8
“Ühe vana kultusfilmi järgi öeldes: see kõik oli teooria, edasi tuleb praktika!” nendib saatejuht, sest saade hakkab lõppema. Alenil on kaasas kitarr, mis pärast viimast kohtumist Kuma stuudioga on juba pisut viga saanud, selle elektroonika on Aleni sõnul väsinud. Saadet jääb lõpetama Monika lemmiklugu “Põhjamaa lapsed.”

Kordusena võib heade uudiste saadet kuulata Kesk-Eesti Tre Raadio eetris pühapäeva kell 15, Rapla ja Pärnu Tre Raadios kell 9, seni aga ostke ära piletid Aleni ja Luisa kontserttuurile “Maalida võiks maailma”, tutvuge GoodNewsi heade uudistega ja pange raadio Tre lainesagedusele.

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 07.aprill 2016Muusikud Alen Veziko ja Luisa Värk

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews