1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. GOODNEWS KATSETAB! Hip-hop sobib hästi nii ärimehele kui koduperenaisele
GOODNEWS KATSETAB! Hip-hop sobib hästi nii ärimehele kui koduperenaisele

GOODNEWS KATSETAB! Hip-hop sobib hästi nii ärimehele kui koduperenaisele

IMG_4169Tallinna TV saade “Terve tervis” on tantsuõpetaja Joel Juhti hip-hop tantsutrennis ning lisaks ülevaadet tegevale saatejuhile Riina Reimanile on treenimas ka GoodNewsi tüdrukud Monika Kuzmina, Joanna Müür ja Elviira Eessaar. Hiphopitrenn on mõeldud kõigile, nii koduperenaistele kui ka ärimeestele, kes tahavad ennast just sel moel vormis hoida. Samas tekib paljudel ehk küsimus, et kui hästi suudab tants keha vormida, kaalu alandada ja toonust tõsta, nagu seda teeb näiteks jõusaalis rassimine.

“Kui saad ennast tund aega muusika saatel liigutada ja ennast vabana tunda, siis toob see terveks päevaks naeratuse näkku,” arvab tantsuõpetaja Joel Juht. “Teistes trennides on ju sama moodi, inimene üritab anda endast parima, vahet pole, mis stiilis ja kuidas välja tuleb, oluline, et saaksid tunde kätte.”

Kui keegi tahab hip-hoppi tasemel teha, siis selleks on teistsugune trenn. Joeli sõnul on hetkel tehtav trenn naistele, kes tahavad ennast vormis hoida ja terved olla, see sobib kontoris töötavatele tegusatele daamidele, kes tahavad oma mõtteid mujale viia. Arvesse läheb ka nende soov enne suvehooaega kaal väiksemaks ja tuharad kivikõvaks saada.

IMG_4165

“Oluline on see, et naised saavad ennast naiselikuna tunda, sest enamik neist seda pole,” seletab Joel. “Nad ei tea, kuidas ennast kehakeeles väljendada, kuidas olla enesekindel ja tantsimine annab neile seda, lisaks saab kõhu korda, tagumiku trimmi ja muud imed veel juurde.”

Kui palju aga peab tantsuga tegelema, et tulemusteni jõuda ja neid säilitada? Tantsuõpetaja sõnul on see igal inimesel erinev, igale sobib oma personaalne treeningkoormus, mis vastab tema kehale ja selleks tuleks koostada treeningkava. “Iga päev teha on hea, aga kolm korda nädalas normaalne,” ütleb Joel.

IMG_4239

Iga trenni puhul on hea teada, milliste terviseprobleemidega tasuks ettevaatlik olla. Joel nendib alustuseks, et inimesi on juba kooliajast kuidagi tantsuga ära hirmutatud, kuigi näiteks maadlustrenni minek on ju hirmsam, sest seal sind heidetakse ja pillutakse. “Olen kohanud seda, et tantsimise järel põlved valutavad,” räägib tantsuõpetaja. “Minu kogemuse järgi tekib valu siis, kui jalg on treenimata, aga kui keha ei tooda piisavalt aineid, mida on vaja luude vahele tekitada, siis tuleb arstilt nõu küsida.”

IMG_4186
Elviira Eessaar

Kelle tervis on tujukas, see peaks arsti poole pöörduma, aga keda kimbutab liigne kehakaal, see saab sellest lahti küll. Joel nendib, et Eesti lapsed on ülekaalulised, see tuleb kodust kaasa, sest süüakse vähe puhast toitu, mis on noortele kasulik. Teadlikkus tuleb paraku alles kuskil 35-aastaselt, kui tekib arusaam, et nüüd peaks tervisele ja välimusele tähelepanu pöörama, aga seda oleks vaja arvestada maast madalast ja see peaks ka kooliõppes sees olema.

IMG_4222

Paljud treenerid on tähele pannud, et kui tegemist on tunniga, kus on vaja selgeks saada mõned sammud, kipuvad just mehed seda vältima. Hip-hopis on loomingulisusel suur osa, kuid ikka kiputakse kartma, et mis saab, kui ma hakkama ei saa ja häbisse jään. Joeli sõnul võib häbisse jääda ka luuletuse lugemisel ja palju sõltub sellest, kelle ees sa oled. Tema arvates inimene nagunii kõigile meeldida ei saa, tuleb sellest üle olla ja positiivsusele püüelda. Pealegi on esinemishirm üks maailma suurimaid hirme ja tegusad inimesed saavad sellest lahti.

IMG_4227
Riina Reiman

“Seda on võimalik ajaga treenida, miski ei tule kohe kätte — ei tohi alla anda, tuleb edasi võidelda ja seda nautida,” räägib tantsuõpetaja. “Tantsus on palju loomingulisust, see ei põhine ainult koreograafial, vaid ka freestyle`l ja improvisatsioonil. Tantsimine on lahe tegevus, saad emotsioone ja tundeid väljendada, saad kehakeeles rääkida, see annab loomingulise vabaduse,” lõpetab Joel.

IMG_4209
Monika Kuzmina

Kuidas said hiphopiga hakkama GoodNewsi daamid? “Esialgu tundus seekordne ülesanne muidugi päris naljakas — mina ja hip-hop?! Naljakas sellepärast, et kui ma Joel Juhti ei tunneks, ei tuleks ma eluski selle peale, et minna hip-hop tantsutrenni või isegi kui tuleks, siis ei julgeks,” muigab Monika. “Mõjus tantsutrenni katsetus aga vähemalt meile Joannaga selliselt, et õhtul tegime oma kava ja saatsime selle ülevaatamiseks tõelisele professionaalile, kelleks Joel tingimata on. See oli üks lõbus tund elust! Muidugi poleks ma ette kujutanud, et 35-aastasena teekond hip-hop tantsutundi viib. aga see oli tõesti vahva, andis head energiat ning tegi jalad lustakaks (naerab — toim.). Koostöö saatejuhi Riina Reimaniga on olnud suurepärane ja kõik need uute asjade katsetamised on õpetanud, et risti pole elus mõtet ette lüüa mitte millegi ees — kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!”

IMG_4177
Joanna Müür

Joanna jaoks oli tantsutrenn samuti midagi uut. “Proovisin täiesti esimest korda hip-hop tantsu ja ütlen ausalt, et see oli väga keeruline,” meenutab ta. “Muidu ma ei tundnud üldse, et olen nii pinges ja ei lase ennast eriti lõdvaks, aga ennast pärast videost vaadates sain aru, et tegelikult on päris keeruline ennast lõdvaks lasta. Kuid see, miks ma kindlasti soovitaksin igal inimesel hip-hop tantsu proovida, on see tunne, mis valdab saalis, kui muusika mängib ja saad ennast mõnusalt liigutada. Eriti hea oleks see inimestele, kes tegutsevad kogu päeva enda ajuga ning mõtted on laiali, kuna tantsutrennis koonduvad mõtted ainult sammudele, mida teed ning mida järgmiseks tegema pead.”

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews