1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. GOODNEWS KATSETAB! Kraniosakraalse teraapia taga on lihtne puudutus
GOODNEWS KATSETAB! Kraniosakraalse teraapia taga on lihtne puudutus

GOODNEWS KATSETAB! Kraniosakraalse teraapia taga on lihtne puudutus

Elviira Eessaar ja Madis AltroffHeade uudiste portaali GoodNews katsetamisaldis naistevägi proovis järele järjekordse tervendamisteraapia, mille nimetus kõlab vägagi teaduslikult — see on kraniosakraalne teraapia, mis tegelikkuses on ravi puudutusega, või õigemini, keha oma tervendussüsteemi äratamine puudutuste kaudu. Tegelikkuses näeb see välja nii, et terapeut hoiab oma kätt kindlas kohas umbes veerand tundi. Kristalltemplis viis seda läbi terapeut Madis Altroff.

“See on teraapia, mis kutsub inimeses tervenemise väe välja tänu hoolivale puudutusele,” selgitab Madis Altroff. “Puudutus on vanim tervendamise viis üldse, mis kahjuks kaob meist ära, kui me suuremaks saame. Kui laps saab haiget, siis võtab ta intuitiivselt sellest kohast kinni või paneb ema käe peale ja see leevendab. Puudutuses liiguvad energiad ja on ka emotsionaalne leevendus, mis tuleb hoolitsusest.”

Puudutus paneb tervendamise tööle

Madise sõnul on selle teraapia teooria päris lai. “Meie mõistus ja emotsioonid võivad ära käia, aga keha on alati kohal. Kui kohal on ka terapeut, siis tema kõigepealt maandab ennast ja kutsub siis teatud kohta puudutades esile tervendamise süsteemi, viies selle saavutamiseks teadvuse oma kätesse. Selleks tuleb mõtted eemale viia ja saavutada tühi olek,” kirjeldab terapeut. Tundmusi ja aistinguid on see juures erinevaid, vahel tuleb info, kus peaks järgmisena ravitsemise ette võtma, kätes võib tekkida pulseerimine, need võivad minna kuumaks või külmaks.” See oleneb muidugi inimesest, päris külmaks terapeudi käed ei lähe, pigem jahedaks, kuid kuumaks küll päris tihti. Seda, kuhu käed panna, saab õppida ja neid kohti on mitmeid. Kui on kuskilt valus, tuleb just sellele kohale käed asetada, aga sageli tuleb info ka lihtsalt pähe kohale.

img_7951

Milliste hädadega tulla kraniosakraalsesse teraapiasse?

“Mina eelistan ennetamist, ärahoidmist või profülaktikat, aga muidugi tuldagu ka siis, kui ollakse haige,” ütleb Madis Altroff. Tegelikult on hea, kui tullakse lõõgastuma, sest selle protsessi käigus saab keha hakata tegelema tasakaalu saavutamisega. Kui ollakse mõtteis või stressis, siis keha ei saa hakata tervenema, sest kogu aeg on võitlemise situatsioon. Kui tihti teraapias käia, see sõltub inimesest, hea oleks kaks korda kuus, aga kui on mingi kindel probleem, siis maksimum kaks korda nädalas. Või korra, sest peab andma kehale ja tervendussüsteemile võimaluse käivituda.

Tüdrukud jagavad oma tundmusi

GoodNewsi toimetaja Joanna Müür räägib oma kogemusest nii: “Seekordne katsetus oli seni proovitud asjadest ausalt öeldes kõige „keerulisem“. Pealtnäha on tegu väga lihtsa teraapiaga, pikutad ning terapeut asetab 15-minutiliste vahedega käed erinevatesse punktidesse. Aga tegelikkuses on selle teraapia käigus tegu millegi palju suuremaga, sest see on tõsiselt hea võimalus ennast lõdvaks lasta. On aegade algusest teada, et puudutus on see, mis pakub tuge ning lohutust ning võib-olla ongi see, mis tekitab laual pikutades hea ja vabastava tunde, justkui oleksid kellegi pehmeil kätel. Teraapiasse võib minna nii konkreetse probleemiga kui ka lihtsalt lõõgastuma. Sel kahel korral ei toonud mina välja ühtki erilist teemat, vaid proovisin lihtsalt lõõgastuda, mis tuli väga hästi välja. Kuigi keerukaks teebki selle teraapia see, et nii nagu inimesed ikka, tahaksin ka mina kohe seda osata kuidagi kergelt edasi rääkida või mingi märksõnaga kirjeldada, aga see on ilmvõimatu. See on midagi, mida peab ise kogema!”

img_7953Toimetaja Elviira Eessaar arvab, et KST teraapia seansid on justkui restart-programmi käivitamine kehale. “Seansi alguses tuleb keskenduda oma keha märkidele ja laskma energial vabalt voolata. Energiavoolamine on ka tajutav lainetusena. Aja- ja ruumitaju kaovad ja peale seansi tekib justkui uus hingamine,” kirjeldab ta.

Elviira Eessaar ja Madis Altroff

Mida ütleb täpsem olemuse selgitus

Kraniosakraalne teraapia baseerub kogemusel ja mõistmisel, et kehas on tervis kohal isegi rasketel füüsilistel või emotsionaalsetel tingimustel. Sellest perspektiivist ei nähta tervist kui haiguse puudumist, vaid universaalse loova ja organiseeriva printsiibi väljendust, mida kutsutakse esmaseks hingamiseks, millel on oma intelligentsus ja tarkus.

Viljastumisel täidavad esmase hingamise jõud embrüo loova elujõuga. Samad organiseerivad tervise jõud hooldavad, toetavad ja tervendavad kõiki elavaid organisme kogu nende elu jooksul. Nii et tervis poleks kunagi kadunud. Düsfunktsionaalsed mustrid tekivad kehas, et luua balanssi väliste jõudude poolt tekitatud lahendamata olukordade ja tervise jõudude vahel.

Biodünaamilise kraniosakraalteraapia eesmärk on kuulata seda sisemist intelligentsust ja toetada tervise jõude inimkehas läbi õrna, häälestunud ja spetsiifilise käteasendi. Terapeutiline lähenemine ei ole siis millegi tegemine väljastpoolt, mis põhineb praktiku hinnangul või tegevusel, vaid hoopis esmase hingamise tegevuse kuulamisel ja toetamisel tema erinevates väljendustes, mis võimaldab kehal ligi pääseda oma tervendavatele ja taastavatele ressurssidele.

Rohkem integreeritud ja tasakaalus seisund tekib siis seestpoolt lähtuvalt prioriteetidest, mis on seatud meie kehas sisalduvas sisemises tarkuses ja intelligentsuses. Kraniosakraalne teraapia baseerub samuti kogemusel, et sügavas lõdvestuse ja usalduse seisundis saab inimkeha palju kergemini ligi oma resurssidele — tasakaalu, sisemise rahu ja vaikuse seisundile, millel on sügavalt puhastav ja regenereeriv efekt. Kraniosakraalne resontats on väga respekteeriv ja mittepealesuruv lähenemine, see sobib ideaalselt ka beebidele, lastele ja vanematele inimestele.

Head Uudised GoodNews