1. Avaleht
  2. GoodNews katsetab
  3. GOODNEWS KATSETAB! Stepaeroobika on tund, kuhu on oodatud ka need, kes kipuvad ülekaaluga kimpus olema
GOODNEWS KATSETAB! Stepaeroobika on tund, kuhu on oodatud ka need, kes kipuvad ülekaaluga kimpus olema

GOODNEWS KATSETAB! Stepaeroobika on tund, kuhu on oodatud ka need, kes kipuvad ülekaaluga kimpus olema

IMG_5887Tallinna TV saade “Terve tervis” ja saatejuht Riina Reiman on taas Terase spordikeskuses ja sellel korral on pilgu all Riina Suhotskaja stepaeroobika tund, milles löövad oma katseprogrammi raames kaasa ka GoodNewsi uudishimulikud tüdrukud Monika Kuzmina ja Joanna Müür.

Riina Suhotskaja selgitab, et pingileastumise idee pärineb ameerika treenerilt Jim Millerilt tema koostöös Reebokiga. Miller tegi 1986. aastal põhisammud, pani paika tehnika, muusikatempo ja selle, milline võiks olla steppingi kõrgus. Eestisse jõudis see ala 1993. aastal ja Riina meenutuste järgi tegi tema sõbranna Kristel Tamm ise Väike-Maarjas sellised pingid puidust valmis, need töötasid väga hästi ja ta tegi pikka aega nende peal trenni.

“Loomulikult ma soovitan profipinki, sest seal on kolm raskusastet, alates 15 sentimeetrist ja kõrgust saab tõsta 5 sentimeetri kaupa, maksimaalselt 25 sentimeetri kõrgusele,” seletab treener. “Kõrgus oleneb sellest, kui pikk on treenija sääre pikkus, sest pingile astumisel on oluline, et põlveliigese nurk oleks suurem kui 90 kraadi, selleks et hoida põlve- ja hüppeliigest.”

IMG_5884

Stepitunnid on mõeldud erinevatele raskusastmetele, et kõik huvilised, sealhulgas algajad, saaksid ennast sisse elada. “Stepitunnis on mitu raskusastet, sõltuvalt sellest, kas tegu on algaja või edasijõudnuga, kas see on tantsuline aeroobika või on suunatud lihastreeningule,” tutvustab treener. Viimase aja trend on tema sõnul see, et seda pinki kasutatakse lihaste treenimise vahendina, eriti pärast seda, kui Les Nils lõi BodyPump`i, kasutatakse seda sageli vaid selleks, et teha mingeid harjutusi. “Põhieesmärk on minu arvates arendada selles tunnis aeroobset koormust ehk siis vastavalt intensiivsusele vastab treening 12 kilomeetrile kohtjooksmisele tunni jooksul.”

Riina ütleb, et kui teha terve tund stepaeroobikat, on see treenijale hea aeroobne koormus ja hoidmaks põlveliigest, ei ole ka tempo tavaliselt kõrge. Kui tehnika on õige, siis see treening tugevdab põlve ümbritsevaid lihaseid, treenib neid ning on hea põlve- ja hüppeliigesele.

IMG_5882

Stepaeroobika on tund, kuhu on oodatud ka need, kes kipuvad ülekaaluga kimpus olema. Neile on see ideaalne treening, see on tund muusika tempos rahuliku pulsiga, mis on algajatele maksimaalselt 128 lööki minutis, edasijõudnutel võib pulsisagedus olla juba 135. “Ülekaalulised ei kasuta hüppeid ja tempo on madal, nii tugevdavad nad oma südant ja saavad teha mitmekülgset ja huvitavat lihaste treeningut stepipingi peal,” räägib Riina, kelle jaoks on stepaeroobika lemmikala, mida ta on teinud enam kui 15 aastat.

“Ise ma soovitan stepbodyt, mis on pool tundi sammukombinatsiooni, kus me arendame ka koordinatsiooni, arendame tasakaalu, mida on elus väga vaja, ja järgmised 30 minutit on lisatreening, kus me saame kõik suuremad lihasegrupid läbi teha. See tund on minu ja klientide jaoks tõsiselt mitmekülgne mida soovitan kõigile tulla ja läbi proovida.”

Selleks, et stepaeroobika tund igati õnnestuks ja tooks enesega kaasa ainult head tuju ja tulemusi, mitte vigastusi, tuleb eelnevalt selgeks teha põhitõed. Riina sõnul peab seda tegema iga treener, kes tundi alustab.

IMG_5878

Oluline on see, et treenija ei seisaks pingist väga kaugel, vahe peaks olema labajala pikkune, umbes 20 sentimeetrit või rohkem ja seista tuleb pingi keskel. Oluline on keha hoiak ehk siis pea on otse, õlad all, lihased toonuses ja jalg põlveliigesest pisut kõverdatud, mida kutsutakse ka pehmeks põlveks ja mis on vajalik, et põlveliigest üle ei sirutaks. Tehnikaga alustades tuleb astuda pingi keskele ja seda täistallaga. “Tuleb vaadata, kuhu me astume ja et ei astuks poole pingi peale, sest see on liigesele suur koormus.

Esimeste tundide jooksul tulebki vaadata, kuhu astud, aga ei tohi ka olla hirmu, et kukud, sest kui õieti astud, siis ei ole võimalik kuskile kukkuda, pink on stabiilne,” seletab treener. “Maha astudes on oluline see, et sa ei astu kaugele, kõigepealt paned maha päka ja siis rullid maha kanna. Uut liigutust alustades jälgid, et kannad oleks kindlalt maas, et koormus ei langeks sääremarjale ja hüppeliigesele, sellega väldime ülekoormust. Oluline on pehme põlv ja et varbad ja põlv on otse.”

Kui treeningu käigus sooritatakse pöördeid, kus astutakse pingile diagonaalsuunas, on oluline, et pöid ja põlv on liikumise suunas, sest nii hoiab treenija põlveliigest ja hoiab ära vigastusi. Algajad pöördeid tavaliselt ei tee, see on edasijõudnutele.

IMG_5869

Mõistagi ei jää need õpetused korraga meelde, seepärast toob treener välja ka tüüpilised vead, mida oskamatusest tehakse. Tüüpiline on see, kui kand jääb poole pingi peale. sama ka lihastreeningu puhul. Kui teha väljaastekükke pingile, siis on õige see, kui maha rullitakse rütmis kand-päkk, pingile jääb täistald — kehtivad samad reeglid, et kuidas ja mis suunas hoiad põlve ja varbaid, see ongi põhitehnika. “Alguses on natuke raske, aga sa pead keskenduma, see on sama loomulik, kui trepi astumine, põhimõtteliselt vasak-parem rütmis,” arvab Riina. Algajate tunnid on sümmeetrilised ehk siis mõlemad tunnipooled on võrdse tähelepanu all. Edasijõudnute puhul muutub oluliseks tantsuline pool.

Riina Suhotskaja nendib, et Eestis on palju häid tantsutreenereid, kuid nende osa jääb väiksemaks, sest inimesed kardavad koreograafilist tantsuosa. Selleks bodystep mõeldud ongi, selles on pool steptundi, pool lihasetreeningut, see on kombinatsioon neist kahest. “Põhisammud on kerged ja kui te need selgeks saate, on tund puhas nauding,” räägib treener. “Te mõtlete vaid sellele, et astute pingile ja maha, lihased teevad tööd nii, et te ei mõtlegi selle peale. Kes tahab ilusaid reielihaseid, siis steptund on selleks ideaalne.”

IMG_5866

Stepaeroobikat saab teha ka kodus, aga selleks ei piisa pealehakkamisest, kindlasti on selgeks vaja teha olulised nüansid. Riina ütleb, et Youtube`s on palju häid videosid, mille järgi teha, kuid huvilistele soovitaks ta teha läbi kasvõi üks tund treeneri käe all või koguni personaaltund, sest häid treenereid jagub. Treeneriga koos selgeks saadav tehnika on nagu stepaeroobika ABC. “Kui kinnistad endas olulisema, saad tehnika selgeks, paned ennast treenides õigesti paika, siis võid juba läbi video kodus trenni teha, ja ostke kindlasti ka pink, see ei lähe katki ja on eluaegne,” soovitab Riina Suhotskaja lõpetuseks.

Mida arvavad stepaeroobika tunnist GoodNewsi katsetajad?

“Trenn oli tantsuline ja treener nõudlik,” räägib Monika. “Kohati tekkis hirm, kas üldse millegagi hakkama saan ning sammud läksid ikka mitmeid kordi sassi. Samas pealtnäha on kõik väga lihtne, aga kui ise kaasa tegema hakkad, siis pole nii kerge midagi. Selles trennis kulub rütmitunnetus ja tantsuarmastus igati marjaks ära ning kes soovib ennast tantsuliselt tugeva treeneri käe all treenida, siis see trenn on just teile.”

Ka Joannale oli stepaeroobika järele proovimine paras katsumus. “Trenn oli tegelikult päris keeruline — tundub küll, et mis see ära ole pingile hüpata ja siis jälle maha. Aga ausalt öeldes, ega need sammukombinatsioonid ei ole kohe üldse minu teema, sest kui trenn edasi läks ja tuli juba pingilt ühe jalaga ka maha astuda, siis läksid jalad ikka pisut sõlme küll.

Treener oli piisavalt karm, nii et seisma jääda ei julgenud, seega sai ikka edasi vehitud nii kuidas vähegi välja tuli. Soovitan seda trenni kõigile, kes tahavad endale suveks prinki tagumikku, sest see on koht, mis järgmisel päeval kindlasti tunda annab.”

IMG_5855
VAATA VIDEOT!

Nagu igal spordialal, nii on ka sedavõrd aktiivses joogas oluline sobiv riietus ja kaunitarid nautisid erilist joogat Lorna Jane brändi spordiriietes, mille edasimüüjaks Baltikumis on Active Wear Baltic OÜ.

Selle kaubamärgi taga on sportlik ja kaunis treener Lorna Jane Clarkson, kes olles pettunud igavate ja mitteinspireerivate spordiriiete valikust naistele, võttis ta kätte ja hakkas õmblema iseendale riideid. Tema disainitud riided saavutasid suurt tähelepanu naiste seas, kes treenisid tema käe all ja tänaseks ta esindab enamat kui lihtsalt spordiriideid — ta inspireerib naisi elama parimat elu.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews