1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. HANSALINNA MEENEMÜNT! Tallinn saab hõbedast ja kullast Hansalinna meenemündi
HANSALINNA MEENEMÜNT! Tallinn saab hõbedast ja kullast Hansalinna meenemündi

HANSALINNA MEENEMÜNT! Tallinn saab hõbedast ja kullast Hansalinna meenemündi

Eesti PankEesti Pank ootab kavandeid Hansalinn Tallinna hõbe- ja kuldmeenemündi kujunduskonkursile.

Nõuetekohaselt vormistatud kavandite esitamise lõpptähtaeg on 1. aprill 2016 kell 12.00. Kavandid tuleb tuua või saata Eesti Panka aadressil Mündižürii, Eesti Pank, Estonia pst 13, 15095 Tallinn.

Hansalinn Tallinna hõbedast ja kullast meenemündi kujunduskonkursi puhul on tegemist Eesti Hansalinnade seeria esimeste meenemüntidega, mündid lastakse ringlusse 2017. aasta esimeses kvartalis. Kujunduskonkursist oodatakse osa võtma nii üksikisikuid kui ka autorite kollektiive.

„Loodame, et konkursi tulemuseks on kaunid ja kogujate seas kõrgelt hinnatud meenemündid, mis aitavad rikkaliku ajaloopärandiga Tallinnale kogu maailmas reklaami teha,“ ütles linnasekretär Toomas Sepp.

Hansalinnade seerias on Hansalinn Tallinnale pühendatud kaks meenemünti: hõbedast münt nimiväärtusega 8 eurot ja kullast meenemünt nimiväärtusega 25 eurot.

Mõlema mündi kujunduse kohustuslikud elemendid on Eesti Vabariigi suur riigivapp, tekst „Eesti Vabariik“ ja aastaarv 2017 mündi esiküljel. Mündi tagaküljel tuleb kujutada mündi teemat koos mündi nimiväärtuse ja eurotähisega.

Meenemüntide kujunduskonkursi tulemused teeb Eesti Pank teatavaks hiljemalt 8. juunil 2016. Mõlema võidutöö eest makstakse pärast müntide emiteerimist autoritasu 2000 eurot.

Keskajal kujundas Läänemere-äärsete maade kaubandussuhteid Hansa Liit ning soodsa asukoha pärast mängis Eesti majandus- ja kaubandussuhetes Euroopa, Skandinaavia ja Venemaa vahel olulist rolli.

Hansalinnade liitu on eri aegadel kuulunud umbes 160 linna, Eestist kuulusid sinna peale Tallinna veel Viljandi, Tartu ja Pärnu. Eesti Hansalinnad on tugevalt mõjutanud Eesti majanduslikku ja kultuurilist arengut ning pannud aluse tänapäevase asustussüsteemi kujunemisele. Tollest ajast on säilinud ka Tallinna vanalinna unikaalne keskaegse kaubanduslinna välisilme ja õhkkond, mistõttu kanti Tallinna vanalinn 1997. aastal ka Unesco maailmapärandi nimekirja.

Eesti linnade ja nende ajaloolise rolli tähistamiseks Hansalinnana annab Eesti Pank nõuandva kogu ettepanekul eelolevatel aastatel välja Hansalinnade seeria meenemündid.

Head Uudised GoodNews