1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. HAUS GALERII ANNAB TEADA! Eesti moodsa kunsti klassikute hetked Keila-Joa lossis avab Toomas Vint
HAUS GALERII ANNAB TEADA! Eesti moodsa kunsti klassikute hetked Keila-Joa lossis avab Toomas Vint

HAUS GALERII ANNAB TEADA! Eesti moodsa kunsti klassikute hetked Keila-Joa lossis avab Toomas Vint

Keila-Joa LossAlates 16. jaanuarist võib ajaloolises Keila-Joa lossis kohata Eesti moodsa kunsti klassikuid, kes jõuavad sinna oma maalide kaudu. Üheks esimestest on tuntud kunstnik ja kirjanik Toomas Vint oma näitusega “Kontseptuaalne maastik”.

Näitusesari, mis on pühendatud Eesti moodsa kunsti klassikale, kestab Keila-Joa lossis läbi 2016. aasta. Näitusi kureerib eesti üks tuntuim ja staažikaim galerii – Haus, mida teatakse eelkõige kui siinse kunstioksjonite traditsiooni rajajat. Haus Galerii tegutseb juba pea 20 aastat, ta esindab olulisemaid eesti kunstnikke ning korraldab regulaarselt kunstinäitusi nii galerii ruumides Tallinna vanalinnas Uuel tänaval kui ka väljaspool.

Keila-Joa lossis tuuakse publiku ette siinsed väärikaimad ja mainekaimad autorid, kelle teosed manifesteerivad Eesti tippkunsti kestvust ja kvaliteeti. Need on loojad, kes alustasid võimekate ja avangardsete mõtlejatena juba eelmise sajandi 60-ndatel aastatel ning kelle looming on jätkuvalt aktuaalne, kandes kogemuse ja professionaalsuse märki ning sõnumeid üldinimlikest väärtustest.

Näitusesarja avab kunstniku ja kirjanikuna tuntud Toomas Vint (1944), kelle  maalijakarjäär on kestnud tänaseks juba pea pool sajandit. Toomas Vint on säilitanud siinsel kunstimaastikul olulise positsiooni, tema loomingut ei saa siduda ühegi kindla suuna või liikumisega. Vindi loomingut tõlgendada püüdes on kasutatud termineid nagu intellektuaalne naivism, transavangard, metafüüsiline maal, magritilik sürrealism jne; ta ise nimetab oma töid aga eelkõige kontseptuaalseteks maastikeks.

Toomas Vint1

Toomas Vint on pälvinud arvukalt kunsti- ja kirjanduspreemiaid, sealhulgas Konrad Mäe medali (1986) ja Friedebert Tuglase novelliauhinnad (1979, 1984, 2012); rahvusvahelist tunnustust märgib New Yorgi Art Expo sertifikaat (1988). Tema teoseid on paljude kunstimuuseumite kogudes Eestis ja välismaal.

Toomas Vindi maalid käesoleval näitusel on ikka need, heas mõttes äratuntavad ja lummavad oma täpselt läbi komponeeritud detailsuses, kus iga rohukõrs ja valgusenurk on läbi mõeldud. Analüütiline maalija, seda kindlasti, ent selle analüüsi tulemuseks on metafüüsilisena mõjuv maal, spirituaalne ideaalmaastiku kogemus, kus kõik näib puhta ja igavesti rikkumatuna. See fenomenaalne filigraansus on toitnud nii kunstiteadlaste vaimustust, kui ka “ära teinud” publiku. Ent mis asja siis Vint ikkagi oma töödega ajab? Milles peitub see tema sügav isiklik väljakutse maalijana? Hea kunstniku iga töö on rohkem või vähem isiklik, teisiti ei saakski. Maastikud, mida ta kujutab — suvised rohelused või loojuva Nõmme päikese valgus männitüvedel, on nähtud läbi tema enda silmade, muutudes autori fantaasias müstiliseks vihjeks mingile, otsekui irreaalsele, ent väga usutavale areaalile kusagil maailma avaruses, kusagil inimkonna teadvuses, kus miski ei ole risustatud aina muutuva  maailma mürast. Toomas Vindi nn. mitte-siit-maailmast-maastik tõuseb kõrgemale tavalisest maastikust ning hakkab mõjuma juba peaaegu et metafoorina.

Toomas Vint2

Ent kuigi maastik on Vindi jaoks olnud alati vahendiks öelda “midagi muud”, ei ole ta siiski  hüljanud päriselt ka maastikku ennast. Maastik on Vindi jaoks ühelt poolt võimalus sõnastada iseenda kujutlusi, paineid, unistusi, ideid, kontseptsioone ja nii edasi. Ent teiselt poolt on maastik tema jaoks alati ka võimalus uurida sääraseid päriselt tabamatuid nähtuseid nagu õhtuvalguses tekkiv meeleolu, uduse maastiku müstiline atmosfäär, puuderivi poolt loodav situatsioon, taeva arhitektoonika – ja nii edasi. Vindis on hoolimata tema näilisest jahedusest alati piisavas annuses romantikut, või täpsemalt – see ei ole romantik, kes Vindi maastikes kõneleb, vaid kirglik inimene. Ja see on kirg nii maastiku, metafüüsika kui ka maalikunsti vastu.

Kõiki Keila-Joa lossis näitustel eksponeeritud töid on võimalik ka soetada. Haus Galerii plaanib siin aasta jooksul esitleda kümmetkonda suurepärast autorit. Kui jälgida toimuvate näituste sarja kunstikollektsionääri pilguga ja valida igalt näituselt üks meelepärane teos, saaks selle tulemuseks kaunis Eesti tippautorite loomingu kollektsioon, mis kannab nii väärtust kui ka meeleolu.

Head Uudised GoodNews