1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstioksjon
  4. HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Peet Areni “Istuv daam” on kui foto vanaema albumist
HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Peet Areni “Istuv daam” on kui foto vanaema albumist

HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Peet Areni “Istuv daam” on kui foto vanaema albumist

8. Peet Aren - Istuv daam - 1927
Peet Aren. Istuv daam 1927. kuivnõel plm 34 x 25.8 cm (raamitud)

Veel viis päeva ja Haus Galerii sügisoksjonil jõuab kunstipubliku ette enam kui poolsada suurepärast teost, mille loomeaeg jääb Eesti kunsti varasemasse ajastusse või need esindavad uuemat modernse kunsti perioodi. Peet Areni graafiline leht “Istuv daam” on pärit aastast 1927 ja see justkui toob meie ette ajastu, mil meie vanaemad olid alles noored Pariisi mõjutustega daamid.

Peet Aren (1889 – 1970) sai oma kunstihariduse aastatel 1908-1913 Peterburi Kunstiakadeemias, kus tema õppejõududeks olid teiste seas sellised legendaarsed tegelased nagu Nikolai Roerich ja Ivan Bilibin.

Sellises loomingulistest ideedest tulvil keskkonnas sukeldus ta niivõrd ahnelt maali- ja graafikaõpingutesse, et juba 1909. aastal osales ta Tartus II Eesti kunstinäitusel. Usinast tööst ja suurest andekusest kõneleb ka kunstiakadeemia lõpetamine kuldaurahaga. Õpinguaastatele järgnesid seiklusrikkad ajad, mil ta reisis mööda Euroopat, langes I maailmasõjale jalgu jäädes Saksamaal sõjavangi, kust pääses kopsuhaigust teeseldes kodumaale, osales Vabadussõjas ja asus noores Eesti Vabariigis tööle Riikliku Kunsttööstuskooli õpetajana, luues samal ajal raamatuillustratsioone, teatridekoratsioone ja ohtralt imelisi maale ning joonistusi.

Hetkel aga näeme me enda ees ühte tema graafilist lehte, mille valmimise ajal oli Peet Aren kunstikool Pallase maali ja graafika õppejõud. See oli aeg, mil tema loomingust hakkasid kaduma ekspressionismi mõjud ning asemele tulid pigem viited art deco´le. “Istuv daam” võlub oma rahu ja siirusega, joonte rütm, varjutused ja heleda ning tumeda vahel asuvad rõhud annavad edasi ruumis valitsenud meeleolu. Pildil kujutatud daam võiks olla vabalt meist kellegi vanaema, ehk on temast mõnes albumis veel fotosidki – vesilained, veidra kujuga kübar, geomeetriliste lõigetega kleidid ja jakid ning aeg, kus kõik oli veel ees.

30. oktoobril algusega kell 18.00 läheb Haus Galeriis aadressil Uus tänav 17, Bremeni käigus, enampakkumisele suurejooneline valik Eesti nimekaimate kunstnike teoseid. Töödega saab galeriis tutvuda juba praegu.

Rohkem infot leiab Haus Galerii koduleheküljelt!

Järvi Pust

Head Uudised GoodNews