1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. HEA KODU PÄEVAD! Räpina mõisa süda oli avatud viiendatele Hea kodu päevadele
HEA KODU PÄEVAD! Räpina mõisa süda oli avatud viiendatele Hea kodu päevadele

HEA KODU PÄEVAD! Räpina mõisa süda oli avatud viiendatele Hea kodu päevadele

Räpina mõisa süda oli avatud viiendatele Hea kodu päevadeleViiendad Hea kodu päevad täitsid 12. ja 13. juunil taas Räpina mõisa südame. Traditsiooniks saanud Räpina tunnusüritust ning ka üht Põlvamaa mainesündmustest külastas hinnanguliselt ligi 4000 inimest.

Reedel, enne hubast avaõhtut, ammutati teadmisi hea kodu teemalisel konverentsil. Loengupärastlõuna avas Räpina vallavanem Teet Helm, kes oli sel aastal ka konverentsi moderaatoriks. Eesti Kodukaunistamise Ühenduse juhatuse esimees Arvi Altmäe tutvustas kuulajatele mõtteviisi „hea kodu = tark kodu”. Teine ettekanne Toivo Niibergi esituses andis teadmise – aed aitab elada, aed aitab nooreks jääda. Konverentsi lõpetas doktor Ragnar Viir mõtlemapaneval teemal „Ära unusta end petja sülle”, juhtides tähelepanu liigistumise ohtlikkusele ning tervisehädadele, mida liigne istumine võib põhjustada.

Nõuanded ja teadmised talletatud, võis sammud seada vana muusikakooli kodusesse tagaaeda. Kontsertõhtut ja salapärast üllatuskülalist ootas publikum välikohviku jooke ja toite mekkides. Õhtu avati Andri Võsokovski ja Marike Peedosaare juhtimisel. Kontserdil kõlasid kaunid  laulu- ja pillihääled. Üles astusid Räpina Muusikakooli kasvandikud, fantastiliste noorte naiste ansambel Fanni, Räpina kammerkoor ning üllatuskülaline, kelleks seekord oli Luisa Värk koos Alen Veziko ansambliga. Paaritunnine kontsert lõppes Luisa singliga „Kodu”, mida laulsid kaasa nii suured kui väikesed pidulised. Avaõhtu lõppedes ruttasid nii mitmedki Räpina Miikaeli kirikusse, et paitada oma hingeUrmas Nageli ja Sakarias Leppiku mõtlike lauludega.

Kõige menukam ja populaarsem oli siiski teisel päeval toimunud Hea kodu päevade mess-laat. Messipäeva võis lugeda avatuks, kui mootorsaed käivitati ning asuti võistlustulle tiitlile „Parim käsitöö palkmajaehitaja 2015″. Tänavune kutsevõistlus kujunes rahvusvaheliseks, esindatud olid Eesti, Soome ja Saksamaa. Saemootorite võimsat heli lasid kuuldele kokku kümme võistlejat. Parima käsitöö palkmajaehitaja 2015 tiitli pälvis Veiko Palm. Teise kohaga pärjati Timo Aro-Heinilä ning kolmanda koha omanikuks sai Ahto Naruski.

Laadal pakkusid kauplejad suures valikus omavalmistatud käsitöötooteid, maitsvaid küpsetisi, ehtsat suitsusinki, erinevaid istikuid jm huvitavat. Laadalt ei puudunud ka värske mesi, esimesed maasikad, kohalikud värsked kartulid ning kitsepiimast valmistatud juust. Huvilised said end arendada ja proovile panna oma käelisi oskusi töötubades, harida ja täiendada end aiandusalaste teadmistega, tõsta oma teadlikkust tervisenäitajaid hinnates, suurendada oma ohutusalast pagasit, proovida kirvega palki tahuda, saada nõustamist vana maja soojustamise ja savikrohvimise osas ning tutvuda Räpina valla asutuste tegemistega.

Messi lõpetas pärastlõunal Sillapää lossis toimunud kaunis klaverikontsert, kus klaverihelisid pakkusid nautimiseks Martina Võrk ja tema õpilased. Õhtul võisid kõik seada sammud Räpina Miikaeli kirikusse, kus Peipsimaa Orelifestivali raames esines Soome oreliduo koosseisus Irina Lampen ja Jaana Jokimies.

Tänavusel messil tutvustasid ennast ja oma tegemisi Räpina Ühisgümnaasium, Räpina Vallavalitsus, Räpina lasteaed Vikerkaar, AS Räpina Haigla, OÜ Räpina Apteek, Pro Optika, Räpina loomemaja, Räpina Rahvakool, Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseum, Räpina Muusikakool, Räpina Avatud Noortekeskus, Räpina Paberivabrik ja Räpina Aianduskool. Messipäeval aset leidnud töötubadest, ekskursioonidest, näitustest jm tegevustest võttis osa tuhatkond inimest.

Räpina mõisa süda oli neil päevil tulvil hea kodu tunnet ja sooja tegutsemislusti. Jagati ja saadi rohkelt uusi teadmisi ja oskusi ning hellitati oma maitse- ja ilumeelt arvukate käsitöötootjate ja aiandusekspertide toel. Räpina on vääriliselt välja teeninud oma tunnuslause „Hea kodu koht”.

Head Uudised GoodNews