1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. HEAD TEED! Eesti Maanteemuuseum avab uue püsinäituse „Head teed!“
HEAD TEED! Eesti Maanteemuuseum avab uue püsinäituse „Head teed!“

HEAD TEED! Eesti Maanteemuuseum avab uue püsinäituse „Head teed!“

Head teed2Eesti Maanteemuuseum avab 1. mail uue püsinäituse „Head teed!“, mis jutustab Eestimaa teede ja nendel reisinute lugu. Näitus viib külastajad ajarännakule, hõlmates nn hobuajastut ehk perioodi muinasajast kuni 20. sajandi alguskümnenditeni.

Uus püsinäitus „Head teed!“ otsib vastust küsimusele, kuidas on maailm teede rajamise ja kiiruste kasvamisega muutunud. Kelle jaoks on teed rajatud?  Kuhu on teed rändajaid aastasadu viinud? Kuidas on inimene aegade jooksul kujundanud looduslikke maastikke ning kuidas on maastik kujundanud meie radu? Kas me kiiruses ja kiirustamises enam oma kodu lõhnu ja helisid märkame?

„Püüame uue näitusega, mis räägib nii teede kui ka muu kommunikatsiooni arenguloost, ärgitada muuseumikülalist mõtlema selle üle, mida on teede arengulugu meile andnud. Kas täna, kui saame reisida kaugemale ja kiiremini kui kunagi varem, on maailm muutunud väiksemaks või suuremaks, hoomatavamaks või hoomatamatuks,“ selgitas näituse ideed Eesti Maanteemuuseumi juhataja Kadri Valner.

Postijaama peahoone teisel korrusel seab end sisse lastemuuseum, kus saab uurida, kui kiirelt liigub aeg, proovida jalga seitsmepenikoormasaapaid, kasvatada kõrvitsaseemnest Tuhkatriinule tõlda, õppida lugema maakaarti ning ehitada ise sildu ja teid. Ka on siin igal lapsel võimalik kehastuda kunagise tegusa postijaama tegelaseks ja uurida, millised olid sotsiaalsed suhted ühes väikeses kogukonnas poolteistsada aastat tagasi.

„Maanteemuuseum on õnnelikus seisus: osa meie ekspositsioonist asub Eesti kõige paremini säilinud kunagises postijaamas. Lisaks peahoonele on siin ka hulgaliselt endisaegseid abihooneid, mille samuti külastajatele avame,“ lisas Valner. „Tõllakuuri tuleb esinduslik talurahva hobuveokite ekspositsioon, väikeses keldrisaalis tutvustame aga Eesti autoajaloo alguse näitust. Möödub ju tänavu 120 aastat teadaolevalt esimesest auto avalikust esitlusest Eestis.“

Näituse kuraatorid on Andres Seene ja Kadri Valner, lastemuuseumi kuraator Riinu Räim, projektijuht Triinu Õispuu. Näituse kujunduse ja selle teostuse on loonud  Malle Jürgenson ja Krista Lepland Laika, Belka & Strelka OÜ loovmeeskonnast, audiovisuaalse kujunduse valmistanud Pult OÜ. Näitusetehnika teostas Hansab OÜ ning ehituse ja inventari tegi Mauleman OÜ.

Lisaks uuele sisenäitusele avatakse 1. mail suvehooajaks ka muuseumi välialad koos ajaloolise teeruumi, laste liikluslinna ning tee-ehitusmasinate näitusehallidega.

Eesti Maanteemuuseum on Lõuna-Eesti atraktiivseim kultuuritankla, maanteede ajaloo ekspert ja eestkõneleja. See on koht kus tee elab!

Head teed

Head Uudised GoodNews