1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Head uudised keskenduvad südamlikele ja läbimõeldud jõulukinkidele
Head uudised keskenduvad südamlikele ja läbimõeldud jõulukinkidele

Head uudised keskenduvad südamlikele ja läbimõeldud jõulukinkidele

Neljapäeval jõuab Kuma Raadio eetrisse taas heade uudiste saade, mis seekord võtab luubi alla ilusa ja samas sageli ka stressi valla päästva jõulukingituste tegemise traditsiooni. Samuti traditsiooniliselt on Kuma stuudios saatejuht Mati Palmet ning portaali GoodNews asutaja ja edasiarendaja, võluvalt positiivne Monika Kuzmina, kel on sel korral saatekülaliseks kaasas kasutütar Elke. Mänguasju välja otsima asunud Mati üllatuseks on Elke juba neiueas ega hakka mängima, vaid lööb teiste seltsis keskustelus kaasa.

Kaamose lummuses Mati maalib jõulukinkide otsimisest pildi kui selga valutama panevast ja väsitavast tõmblemisest kaubanduskeskustes, mis kasvatab niigi suure stressikoorma mäekõrguseks. Monika seevastu tahab jõuluaega mahutada pigem imed, koosolemise perega ja kingitused, mis hoiavad ära mõrva rahakotis, aga annavad emotsionaalse rahulolu ja tänutunde. Ega Matigi suuda lõpuks jõululainele häälestumisest eemale jääda.

Monika alustab pöördumisega kõigi kuulajate poole, et nad võtaksid ette paberi ja paneksid kirja kolm südamlikku ja samas rahalises mõttes soodsalt teostatavat kingiideed. Portaal GoodNews võtab need mõttevälgatused kokku ja teeb toredamatele pakkujatele koos kampaaniapartneritega omapoolsed kingitused.

Suurem mõte kampaanial on õpetlik ja hariv ning kutsub inimesi kinkima südamest, armastusega ja läbimõeldud kingitusi ja tihti ei pea selliste kingituste tegemiseks olema ka väga palju raha. Samas on oluline ka see mõttekäik, et pole vaja kinkida inimestele lihtsalt midagi, mida inimesel ehk vajagi pole.

Heade uudiste haldjatar Monika räägib kahest armsast ja südamlikust kingitusest oma elus. Ühe neist tegi Elke, kes kinkis talle lihtsa vihiku, milles olid kirjas kõik nende ühised ilusaimad hetked. Kingi saaja arvates oli see üks emotsionaalselt parimaid kingitusi, mis jääb talle meelde kuni surmatunnini.

DSC_5483

“Ega sa enne saate lõppu surra taha?” uurib seepeale saatejuht, kuid Monika tõrjub selle oletatava kavatsuse – tema jaoks on elu liiga ilus, et sellest lihtsalt niisama lahkuda.

Teise südantliigutava kingituse autoriks oli samuti üks Monika lähedasi, poeg Marco, kes väljendas oma hoolivust ja armastust keega, mille küljes rippuvasse avatavasse südamesse saab paigutada lähedaste pildid. Mõistagi on Monikale juba selge, kelle pildid selles olema saavad.

Heade uudiste ankur teeb sellest ühese järelduse – kingitus ei pea olema kallis, tähtis on see, et see annaks edasi need tunded ja soovid, mis sul kallimate vastu on.

Nüüd on Mati kord kingituste teemal muljetada ja selgub, et saatejuht ei tahagi väga kingitusi ja talle ei meeldi ka sünnipäeva tähistada, sest see viimane sündmus kerib niigi kiiret elutempot veelgi kiiremaks. Tema jutust selgub ka tõsiasi, millele paljud pole ehk mõelnudki: Mati ei taha, et sõbrad tekitaksid endale täiendavat stressi sellega, et peavad talle sobivat kingitust otsima. Monika leiab seepeale, et kingitus on juba ka see, kui vabastame teised selle otsimise vaevast. Ühises arutelus leitakse, et pigem siis juba tuua raskeltleitava kingi asemel midagi näiteks ühisele aastalõpulauale, kui et panna kingisaaja mõtlema, mida saadud ebavajaliku esemega peale hakata.

GoodNews’i reporter meenutab veel kingiks saadud ilusat piltidega kalendrit, mis rõõmustas südant aasta lõpuni. Mati päästab emotsioonid valla ja lisab, et õnnestunud kingituse leidmine paneb tundma nagu oleksid meetri kõrgusel õhus hõljumas.

DSC_5489Edasi räägib Elke mitmest tõsiselt toredast kingitusest, mida tegi ta ise ja mida tehti temale. “Valetasin kokku suure hulga valesid,” naerab ta ja selgitab siis, et läks sõbranna sünnipäeva hommikul tema juurde koju, istus tema voodi servale ning tüdruku ärgates oli ise oma õnnitlusega kingituseks. Üllatusmoment seisnes selles, et sõbranna ei osanud teda sel päeval Viljandisse oodatagi. “Tegelikult oli ta öelnud, et tahaks sünnipäeval just pikemalt magada!” muigab Elke. Ka tema enda hiljutine sünnipäev kulges ootamatuste radu pidi, sest temagi sai sõbranna ja tolle poiss-sõbra poolt ootamatu üllatuspeo osaliseks.

Heade uudiste portaali hea hing Monika võtab kokku teemad, mis on leidnud kõige rohkem lugejaid. Tal on hea meel tõdeda, et TOP1 lugu on hetkel “Lastefondi valdkonna juhid töötavad ühiste eesmärkide nimel”.

“See räägib inimestest, kes ise varjus olles teevad head teistele,” selgitab Monika. Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi missiooniks on äratada meis kõigis hoolivust ja tähelepanu kõige õrnemate ja nõrgemate suhtes.

Teise auväärse koha sai heade uudiste ülevaatelugu taipoksijast Andra Ahost, kes sai hiljuti Euroopa meistri tiitli. Saatejuht Mati kõigub taas “good-bad-news” kaalukeelel, meenutades, et eestlannast amatsooni vastane viidi ringist kanderaamil minema. Monika nendib, et see on selle ala omapära – midagi võib ikka juhtuda.

Järgmine topilugu tuleb Monika enda mõtetest ja see pakub viite viisi, kuidas olla õnnelikum. Autor ütleb, et kirjutas loo, kui oli meeldivalt raske olla ja hinges möllas torm. Aga soovitused tunduvad õiged: positiivitar ütleb, et halbadele mõtetele tuleb otsa mõelda hea mõte. Tema on õppinud oma mõtteid kontrollima ja peab endaga tegelemist kingituseks iseendale. “Halva mõtte korral mõtle hetkele, kui nägid selles midagi head,” võtab ta otsad kokku.

Vahepeal torkab Mati vahele meenutuse loost, mis varsti Kuma eetrisse tuleb: nimelt räägib ta eluõnnerekordist, kus kaks inimest on koos olnud kuuskümmend aastat. Saatejuht päris asjaosalistelt, et kas pika elu jooksul pole tülid jõudnud lahkumineku piirile ja ta sai õnneretseptiks selle, et õigel ajal tuleb suu vett täis võtta. Ehk lahtiseletatult – peab õigel ajal vihastele ütlemistele pidurid panema.

Monika jätkab õnnevalemitega. Järgmine ütleb, et pole vaja püüda meeldida kõigile. See lõpeb tavaliselt olukorraga, kus ei meeldita iseendalegi. Heasüdamliku Monika lähedaste ringkond on tema sõnul justkui kolmnurk. “Ühes tipus on hoolivus, armastus, lähedus, teises suhtlemine ja kolmandas ühine reaalsus,” selgitab ta, kuidas ja millised inimesed teda ümbritsevad.

Järgmised soovitused on lausa lihtsad ja need töötavad alati: ela hetkes, ole tänulik selle eest, mis sul on ja haara võimalustest kinni. Viimase tõetera kohta ütleb Monika, et seda tuleks järgida ka kõige lihtsamal tasandil: kui sõber kutsub sind kusagile, siis mine oma keskkonnast veidikesekski välja ja sa võid sattuda millegi juurde, mida ammu oled ihaldanud.

Lõpetuseks meenutab heade uudiste maaletooja Monika veelkord, et portaal ootab südamlike, toredate ja sama rahaliselt jõukohaste kingituste ideesid, mille elluviimine ei tekitaks jõulurallistressi, aadressil info@goodnews.ee ja esmaspäevast ka GoodNews`i Facebook’i kontole. Kampaania vahepeal saab edastatud mõtetest ka ülevaate. “Kümne vahvama mõtte vahel loosime välja toredad kingitused,” lubab Monika ning lisab kõigile ilusaima soovituse: “Hoidke oma peret!”

Heade uudiste saade sellest, kuidas lähedasi kingitusega rõõmustada ning ise seejuures ostukarusellist eemale jääda, kõlab Kuma Raadio eetris neljapäeval, 6. detsembril kell 11.30 ning on kordusena kuulatav pühapäeval kell 15.

Tehkem koos toredaid jõulukinke ja olgem seejuures ka ise oodatud kingitus ning kui soovite ideid jagada, siis portaal GoodNews on ikka teiega!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 06.november 2014Monika Kuzmina ja tema kasulaps Elke
Kõik muu võib tähtis tunduda aga pere on kõige tähtsam. Hoia oma lähedasi ja hoolitse nende eest hästi. Õpime üheskoos oma lähedasi hindama, hoolimist rohkem välja näitama ning loomulikult lähedaste jaoks aega leidma... Need on need hetked, mis meile alatiseks meelde jäävad ja tõenäoliselt ka enne siit ilmast lahkumist meil lahkumise kergemaks teevad...

Kõik muu võib tähtis tunduda aga pere on kõige tähtsam. Hoia oma lähedasi ja hoolitse nende eest hästi. Õpime üheskoos oma lähedasi hindama, hoolimist rohkem välja näitama ning loomulikult lähedaste jaoks aega leidma…
Need on need hetked, mis meile alatiseks meelde jäävad ja tõenäoliselt ka enne siit ilmast lahkumist meil lahkumise kergemaks teevad…

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews