1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Heade uudiste pooltundi mahuvad õnnepurgid, taipoksineiud, golf, näosaade ja jõuluvana
Heade uudiste pooltundi mahuvad õnnepurgid, taipoksineiud, golf, näosaade ja jõuluvana

Heade uudiste pooltundi mahuvad õnnepurgid, taipoksineiud, golf, näosaade ja jõuluvana

Kuma raadio heade uudiste saates arutavad saatejuht Mati Palmet, portaali GoodNews asutaja ja edasiviija Monika Kuzmina ning saladuslik saatekülaline Janis Kaer läbi päris paljud teemad, mis eraldi ja koos lisavad kuulajatele häid tundeid ning päästavad valla ideevälgatusi.

Alustuseks annab Monika sõna Janisele, kes on koos oma abikaasa Sandra Mariaga loonud heade kingituste keskkonna GoodWish, kust soovija võib leida isikupärase kingituse erinevateks sündmusteks ja tähtpäevadeks. Sealt leiab ka inspiratsioonipurke, mille kohta Janis meenutab, et idee sai alguse nende pulmadest, kus pulmalised said kaeraküpsise koos õnnesedeliga. Aastaid hiljem pani paar ühele erilisele inimesele purki kingituseks samasugused soovid ja nüüdseks on sellest asjalikust mõttest saanud inspiratsioonipurgiks nimetatav vahva kingiidee.

Kohalviibijad võtavad prooviks lahti soovirullikesi, mis purgis on koos mõne maiustusega. Monikale meeldib lühike ja lööv “Kui tahad olla õnnelik, siis ole seda!”, mis on nagu edualane juhis. Janis ütleb, et kui kipud selliseid lihtsaid tõdesid unustama, siis võid just õige purgist leida. “Võib ju ka internetist tarkusi otsida, aga see pole see!” arvab ta.

Saatejuht Mati leiab paralleeli piibliuurijatega, kes alati õigest evangeeliumist sobiva salmi leiavad, mida jututeemaga ühitada. Tema enda mõttetera väidab, et üksikul inimesel nagu ka üksikul puul on raske üksi hakkama saada. Talle omase sarkasmiga lisab saatejuht: “Kui jamasse satud, tõmba teine kaasa!” Janise soovitus ütleb, et ka tuhandemiiline teekond algab esimesest sammust ning Mati repliigist “Kui tahad Pärnusse minna, hakka astuma!” algab meeste arutelu, kui kaugele võib tuhandemiiline teekond viia. Üheskoos jõutakse veendumusele, et Kuldsed Liivad jäävad kaugemale ja nii kaugel võib hinnanguliselt asuda Poola-Saksa piir.

Monika leiab veel Victor Hugo mõttekese: “Julgeda! Selle hinnaga saavutatakse progress!” ja juhatab kätte GoodWish kodulehe www.goodwish.ee. Janis lisab veel, et neile võib purki panemiseks oma mõtteid saata. Edasi selgub, et maiustuste ja õnnesedelite kokkupanek kingituseks on puhas ja aeglane käsitöö ning rutiinsemaks seejuures on sedelikeste voltimine, millega kaasneb nende kinnisidumine. “Päris nagu Hiina mõtteterade vabrikust ei tule, et sada mõttetera purki ja järgmine!” muigab saatejuht, lisades, et kui koolitarkust pole piisavalt, siis võib purgist kasulikku leida.

Alati positiivne Monika ütleb, et käsitöö puhul on tähtis ka see, et sellesse pannakse energiat ja südamesoojust, mis lisab igale kingitusele väärtust. Edasi minnes õnnitleb reporter üha enam meediahuvi orbiiti jõudvat taipoksijat Andra Ahot, kes esines koos õe Angelaga üliedukalt Leedus toimunud K1 Euroopa meistrivõistlustel, kust neiud tõid ära kuldmedalid, vastavalt naiste ja juunioride kuni 56 kilogrammi kaaluklassis.
Monika arvates teeb Andra võidu eriliseks see, et amatsoon võitis kogemustega hispaanlanna Jessica Sanchezi, kelle tiitlite ja võitude jada on hirmuäratav. Mati arvab, et ehk ei guugeldanud eestlanna enne vastasega kohtumist tema nime ega teadnud sellest, Monika aga arvab, et hoopiski hispaanlanna lasi ennast liiga lõdvaks. “Andra võttis aasta õpingutest vabaks ja treenib kõvasti,” teab heade uudiste reporter.

Ajakiri-Golf-nr-3-2014-kaasJärgmiseks teemaks on värskelt ilmunud ajakiri Golf, mille kaanel ilutseb golfipisikust nakatunud USA president Barack Obama ja tekst “Me võidame niikuinii!” See vallandab kohe arvamustelaine alates sellest, kas Obama käis Heinz Valgu juures eluraskusi kurtmas ja too lohutas teda laulva revolutsiooni päevilt pärit fraasiga kuni Janise pakutava variandini, et järsku pannakse presidendi golfiaukude juurde erilised magnetid, mis tõmbavad palli sisse – nii nagu Valgevene presidendi jahikäigu ajal seotavat loomad puude külge. Mati pakub, et kõikvõimas Putin, kes saadab deltaplaaniga kurgi ja leiab esimesel sukeldumisel iidse amfora, võib ilmselt ühe löögiga saata palli läbi kõigi 18 rea.
Huumori tõmbab kokku Monika, kes teab ajakirjaloo järgi, et Barack Obama on oli kõva korvpallur, kuid paljude sinikate tõttu soovitas riigi esimene leedi Michelle Obama talle leida rahulikum ala ning riigipea valis golfi. Saatejuht teatab seepeale, et golfis juhtuvad õnnetused Google andmetel tavaliselt kõrvalseisjatega.
Golfi vastutav väljaandja Monika teab, et mõnedki golfiklubid on keeldunud Barack Obamat võõrustamast, kuna turvameetmete rakendamine jätaks selleks korraks ukse taha teised rahakad mängijad ning presidenti on hurjutatud ka selle pärast, et ta on mängima läinud pärast Süürias hukatud ajakirjanikule tehtud kaastundeavaldust. Siit on esile kerkinud küsimus, et kas riigipeal on vaba maa kodanikuna õigus eraelule?

Monika räägib veidi ka eestlannast Piret Vilbornist, kes sai golfipisiku Eestis Jõelähtmel, kuid abikaasaga Lõuna-Aafrika Vabariiki kolides on sellest alast saanud tema jaoks elustiil. Lisaks LAV-i golfielule saab intervjuust pikemalt lugeda ka Vikerkaaremaast üldse. Saatejuht Mati tunnistab, et golf on tema jaoks müstiline ala ning kustunud leek isiklike võimaluste valdkonnas, mis lahti seletatult tähendab, et Mati on minigolfi toksinud ja pisikust puutumata jäänud. Ometigi teab ta, et golf nagu ka tennis vajab kindlasti head õpetajat – iseõppijad rikuvad ennast nädalaga nii ära, et õigete võtete omandamiseks kulub aasta ja ka siis tunnevad kutselised golfarid koolitamata mängija kehvade löökide järgi kohe ära.

Monika tõmbab golfiteema kokku teatega, et ajakirja Golf saab aasta lõpuni tellida poole hinnaga ehk 9 euroga 18 euro asemel. Tellimise saab teha ajakirja Golf kodulehel!

Järgmine teema on jõuluvana ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Esmasest ehmatusest toibudes selgub, et need kaks siiski ühes isikus pole ning kartuleid ja küttepuid kingituseks jagama ei hakata. Jõuluvana saabub eeloleval pühapäeval kell 11.30 Tallinna Jõuluturule laste luuletusi kuulama ning nendega maiustusi jagama. Janise ja Mati arutelust, kas Lapimaalt tulev jõuluvana saab ikka igast keelest aru, kasvab välja küsimus, kas tänapäeva habemikul ikka vitsakimp kaasas on ning kas selle kasutamist lastekaitseseadus ka keelab. Kuna keegi vastust ei tea, siis lubab jõuluvana majja intervjuud tegema minev Monika selle välja uurida. Saatejuht Mati lõpetab ka selle teema nääride aegse luuletusega: “Igas salmis Jüri siis/ tegi vigu täpselt viis” ja “Vitsast siin ei aita/kaasa võtsin kaika.”

Lõputeema on kõigile saates olijatele südamelähedane, seda enam, et Janis töötab TV3-s, kus näidatakse Eesti rahva lemmiksaadet “Su nägu kõlab tuttavalt”. Sellega seondub ka ilus üritus, saates osalejate parukate oksjon, mille tulu läheb Eesti Vähiliidule. Isegi skeptikust saatejuht Mati leiab saatest ohtralt head ja samas ka veidi vajakajäämisi. Mõned mõtted temalt – saade on rohke reklaami tõttu liiga pikaks veninud ja paljud vaatajad ei jõua lõppu ära oodata.

“Liigutav on see, et show on viidud viimse piirini, kuid mitte ülejala,” leiab saatejuht. Ta hindab Jan Uuspõldu, kes mõne rolli puhul tunnistab, et ta lihtsalt ei suuda enamat välja pigistada, sest seda lihtsalt pole võimalik teha. Mati eriline sümpaatia kuulub Marju Länikule, kes oli varemgi hea, kuid jäi kuidagi varju – näosaate kaudu saavad eestlased nüüd aru, kui suurepärase artistiga on tegu. Lauljanna teeb tema arvates uutes rollides tõelise eneseületuse.

“Marju on nüüd ka nooremale põlvkonnale tuttavaks saanud ja endale nende hulgast palju fänne leidnud!” rõõmustab Monika. Üksmeelsed kiidusõnad saab ka ekstraklassi lauljate hulka kuuluv Heidi Tamme ja tema igihaljas “Võta mind lehtede varju”.

Monika üheks lemmikuks on ka Lauri Liiv, kes reporteri arvates oli algul silmapaistmatu, kuid iga pühapäevaga muutub aina küpsemaks. Tema rollid on olnud ka keerukad ning eneseületamist nõudvad.

Mati nendib, et žürii töö on leidnud kriitikat, sest paljude arvates pole neil hindamiseks konkreetseid kriteeriume. “Usun, et žürii on tasemel, lihtsalt kõik esinejad on erinevad,” leiab heatahtlik Monika. Mati alustab arutelu Robert Planti näite varal – kas eelistatum on laulu täpsem esitamine või originaalartisti oleku edasiandmine. Janise arvates on paljud parodistid lauljatena lae saavutanud ja suudavad midagi erilist teha näiteks esinemist naljakamaks tehes, nagu seda tegi Ott Lepland.

Saatejuht võtab veel korra üles žürii kompetentsuse küsimuse, leides, et Uku Suvistele tehti liiga, kui too ei suutnud Juri Nikulini töömehe lugu piisavalt hästi edasi anda. “Uku suutis Nikulini naeratuse luua, aga kohtunikud tõmbasid ikka vee peale,” pole Mati rahul.

Võluv Monika lõpetab teema üleskutsega osta aadressil tradehouse.ee näosaate kauneid päid ehtinud parukaid, annetades seega vähiliidule. “See oleks elu tobedaim ost heal eesmärgil,” naerab Mati ja Janis lisab muiates, et ehk on saja aasta pärast praegu 22-eurose hinnaga Liiv-Rihanna parukas tõeline väärtus.

Heade uudiste raadiosaade lõpeb uskumatult ebatraditsioonilise Edgar Savisaare lauluga “Kaunis maa.” Selle ja heade uudiste pooltunni nautimiseks kuulake Kuma raadiot neljapäeval kell 11.20 ja kordusena pühapäeval kell 15.

Särisev positiivsuslaeng saatest on garanteeritud!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 27.november 2014Heade kingituste keskkonna GoodWish asutajad Janis ja Sandra Maria Kaer

LVB_9515

Jüri Kukk 

Head Uudised GoodNews