1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Heade uudiste saade toob eetrisse võluva superstaari Jana
Heade uudiste saade toob eetrisse võluva superstaari Jana

Heade uudiste saade toob eetrisse võluva superstaari Jana

Neljapäevane heade uudiste saade Kuma Raadios algab naisehäälse sõjakisaga, millega kolm õrnema soo esindajat tervitavad päikesepaistet ning eetrissejõudmist. Kolmest amatsoonist kaks, GoodNewsi-poolne saatejuht Monika Kuzmina ja praktikant Joanna on stuudios juba nii-öelda omad inimesed, lauljatar Jana Kask aga on selle jaama eetris jutu (mitte muusika) poolelt lausa esmakordselt. Mõistagi vürtsitab kaunite naiste juttu meessaatejuhi Mati Palmeti humoorikas-irooniline ja sageli sarkastiline täiendus heade uudiste positiivsele energiale.

Monika nendib, et näeb saatekülalist Janat esmakordselt oma ihusilmadega ning Mati hoiatab ette peatselt algava krabistamise eest. See hääl tuleb nimelt Monikale kingitud uue plaadi kileümbrise lahtiharutamisest ning sekka kostub Monika nördimusavaldus: “Miks see on nii raskesti eemaldatav?” Kile on siiski rebitav-krabistatav ja selgub, et see peitis endas Jana ja ansambli Mai Skizo ühisplaati.

Monika esimene küsimus kõlab: “Kuidas muusikuna läheb? Kas oled seal, kuhu hinges tahtsid?” Jana selgitab, et osake tema hingest on saanud debüütplaati “Fairytale” osaks ning bändi kõrvalt töötab ta ka sooloprojekti kallal. Kuivõrd ühislooming on tulnud kooslusest Jana Kask & Mai Skizo, siis tahabki Mati teada lauljatari kuulumisest meditsiiniliselt määratletud seltskonda, kellel haiguslood ja haiglakaardid taskus. “Mina olen &,” naerab Jana. “Hullusärk antakse ehk hiljem!”  Tõsisemale toonile minnes kinnitab neiu, et tegelikult on nad kokku üks suur pere.

Monika märgib, et kuigi plaadilt tulev muusika pole tema esmane valik, on autos kuulatud kolm esimest lugu tema arvates sellised, mis kõnetavad kuulajat, kriitilised ja sõnumit omavad – näiteks tüdrukutest, kes kasvavad isata. “Kuidas sünnib selline raske lugu?” uurib ta. Jana jutu järgi pole tema peas järjekorda – vahel tuleb algul meloodia, siis sõnad, vahel aga vastupidi ning vastates Mati küsimusele, et kas tal on Lacuna Coili ja “Swamped” karmi stiili järgselt kohustus muusikale probleem sisse kirjutada, vastab lauljatar: “Mul pole kohustust teha midagi, mida ma ei taha, kõik on minu enda valik.” Nende edasine jutuajamine puudutabki Jana valikuid ehk siis seda, kas need on muutnud temas midagi. Jana naerab seepeale, et tema valik teha koostööd Mai Skizoga muutis ta rokkariks.

Jana sõnul alustasid Mai Skizo poisid tegevust 2008. aastal, samal aastal, kui neiu võitis superstaaride saate teise hooaja, kuid elu viis neid kokku alles 2012. aastal. Mati uurib endiselt bändi nime ühe sõna “Mai” tähendust, et kas see pole seotud Mai tänava või keskusega Pärnus ning Jana läheb kaasa, jutustades, et see tähendab tegelikult loomariigi kevadist ärkamist maikuus, mil kõik teevad “uhuhuuu”. Saatejuht leiab mõistagi seose “uhuhuu” ja skiso vahel ning Monika paneb keskustelule piduri peale, kuivõrd tema kohustus on kustutada tuli, mille kolleeg sageli süütab. “Sa jätad särtsakama mulje, kui enne ütled ja siis mõtled!” selgitab Mati Monika pidevat väidet, et ta tegelikult ei mõtlevat seda, mida ütleb.

Head uudised

Positiivitar Monika tahab teada, kuidas tore Jana võitleb kurja Janaga. Lauljatari aitab selles harmoonia enda sees: “Tuleb mõelda asjadele, mida tahad teha, suhelda heade inimestega.” “Kuidas sa tunned head inimesed ära, on sul selleks tundlad, mis välja tulevad?” jätkab naissaatejuht pärimist ja Jana selgitab, et head inimesed tulevad ise tema juurde ning halbu ta lihtsalt ignoreerib. “Halvad lihtsalt kaovad, neid sa ei menetle!” võtab Monika kokku.

Mati arvamus eeldab mingi välja olemasolu Janal, et häid ja halbu eristada ning Jana veendumus on selge: “Ilu tuleb inimese seest ja kõik selgub, kui inimestega rääkida.”

Järgmine Monika küsimus käib nende kohta, kellega Janal meeldib koostööd teha. “Nendega, kes ei nimeta ennast professionaalideks ja produtsentideks,” ütleb Jana selgelt välja. “Selline enda rõhutamine on ärakasutamine. Ma tahan teha tööd meeskonnas, kus ei käida ajakirjandusele rõhutamas, et ma olen kellegi produtsent.” See paneb saatejuhi küsima külalise arvamust täiuslikust tööst ning selgub, et lauljatar on perfektsionist ja tahab, et kõik oleksid hingega asja kallal – tal on halbu kogemusi inimestest, kes polnudki tegelikust koostööst ja tulemustest huvitatud.

“Kas sa oled pidanud endas egoismi kasvatama, et selg sirgu lüüa või leidsid endas kohe selleks tugevust,” küsib Mati ja Jana tunnistab, et on olnud aegu, mil ta oli ebakindel ja tugevaks tuli kasvada. Monika küsimus tänulikkusest olukordade vastu, mis on areneda aidanud, toob lauljatari vastuse, et superstaarisaate järel oli tal tunne, et kogu meedia jälgib teda ning ootab tema kukkumist, kuid nüüdseks on ta õppinud ajakirjandusega suhtlema.

Monika juhibki nüüd tähelepanu käimasolevale superstaarisaatele, kus meedia juba loeb staarihakatistele ette, mis on õige ja mis väär ning ta tahab kuulda Jana soovitusi neile noortele. “Tuleb jääda iseendaks ja usaldada neid inimesi, keda sisetunne lubab usaldada,” vastab Jana.

Mati jätkab Jana tuntusega ehk siis sellega, miks pole neiu juba Eestis välja kasvanud ja üldse eredamalt lennanud ehk: “Kas sa pole osanud kõrgema orbiidi joont võtta?” Saatejuht peab silmas staarisaate võitjate tavapärast kiiret kerkimist tähelepanuharjale ja meenutab sealhulgas ka lugu sellest, kuidas ta tahtis kord Janat ühele show`le kutsuda, kuid värske staari mänedžer lõi esinemisele liiga kõrge hinna ette. “Ilmselt tahtis ta asja ajada parimal moel, aga mina mõtlesin, et tüdruk on nüüd riiulil, kuigi peaks esinema ja edasi liikuma!” kõneleb Mati.

Jana on rahul sellega, mis on olnud, sest Jana Kask & Mai Skizo koostöös on tema arvates olnud palju armastust ja häid emotsioone. “Õigel asjal on õige aeg ja sa pead seda tundma,” arvab ta. “Olen alles 23, mul on üks plaat olemas, kõik on alles ees. Pole mõtet mõelda sellele, mis oli, aga õppetunde ma muidugi pean meeles.”

Monika toob näiteks ka Alen Veziko ja C-Jami, kes olid pikka aega lihtsalt tavalised muusikud ning on alles aastate möödudes karjääriga üles liikunud. “Inimesel on olemas õige aeg, mil astuda lavale ja jääda,” resümeerib noor lauljatar.

Kogu selle arutelu peale teeb Mati uskumatu avalduse: “Olen hakanud inimestest head mõtlema!” ja see leiab vastukaja positiivitar Monikalt: “Oligi peale kahte aastat aeg,” pidades silmas portaali GoodNews ja Kuma Raadio koostööd.

Monika tahab nüüd kuulda Jana unitustest ja kõigest, mida võiks inimestele lauljatarist teada anda ning Joanna küsib, kes on tema kui muusiku suunanäitajad. Siis selgub, et kauni lauljatari lemmikuks on Marylin Manson, kes on muusikamaailmale andnud vähemalt paarkümmend suurepärast hitti. See isik, bänd ja muusika on Matile vägagi tuttav, ta mäletab Mansoni tormilisest ajast, mil artist lava segi ajas ja hilisemat glämmi kaldumist. Jana on Marylinile tänulik kõige eest, mida too muusikas on teinud ja saatejuht kujutab seejuures ette tema esimest sooloplaati Marylin Mansoni varasemas ehk rokilikumas võtmes. “See võiks võimas olla!” arvab ta unistavalt.

Jana iidolitest rääkides selgub, et näitlejatest meeldib talle väga Meryl Streep ning bändidest One Republic. Monika küsimusele, et kelle poole ta oma lähedastest vaatab, kõlab neiu kindel: “Loomulikult ema!”

Edasi minnakse kiiksude juurde ja Monika tahab teada, miks on plaadiümbrisel lisaks daamile ja meestele kivimurrus ka Ilves, Savisaar ja mingi viiking – nagu oleks kujunduses kogu maailm. Jana märgib ära kunstnikust sõbra Jaan Saare, kes kujundas plaadi graafilise disaini. Juttu tuleb veel sellest, et lauljatar kirjutab sõnad ise ning Monika esitab teisegi kiiksu – ingliskeelsel plaadil tuleb mingil hetkel pikk paus ja siis järgneb venekeelne lugu. Jana sõnul on selle kiiksu taga teine helilooja Arvi Aigro, kellele muuseas ei meeldi number 7.

Mati teab, et peidetud lood on stiil, plaatide magustoit, ja seda on kasutanud näiteks Black Sabbath.

Jana nendib, et kõik lood plaadil on erilised ja viimane, venekeelne, meenutab talle lapsepõlve. Mati uurimise peale, et kas neiul on tulnud eesti keelt nii-öelda juurde õppida, vastab tüdruk, et algul ta isegi häbenes eesti keeles rääkida, nagu ka paljud siinsed venekeelsed inimesed. “Pole ju tähtis, kuidas sa räägid, peaasi, et saate üksteisest aru,” arvab ta. “Oleks minagi 10 aasta eest nii tark olnud!” ohkab Monika ja Mati kommentaari võib kuulda saate eetrist.

Joanna küsib veel Janalt, mida too soovitaks inimestele, et elu oleks positiivsem ja rahulikum. Lauljatar arvab, et selleks tuleb üksteist armastada ja austada ning teha ainult seda, mida meeldib teha.

Mati tahab teada, mis lepingu sõlmisid Porsche Eesti esindus ja Estonian Golf & Country Club ning edasi saab kiidusõnade osaks möödunud aastal Eesti Golfi Liidu etteotsa asunud Marko Kaljuveer. Nimelt on teleekraanidelt spordikommentaatorina meelde jäänud Marko teinud tohutu töö, et meedias golfi propageerida: golfist ja sellega seotud inimestest on pikemalt räägitud TV3 ja ERR uudistes. Monika arvates on Marko Kaljuveer parim näide sellest, kuidas tuleb spordiala propageerida ning ta soovitab kõigil, kes tahavad midagi head ette võtta, õppida, kuidas oma loovus meedia abiga avalikkuse ette tuua.

“Golfimeestel on Markoga vedanud,” lisab Mati ja loodab, et Marko ei pöördu enam tagasi kopitanud poolpoliitilisse profiili, pidades ilmselt silmas tema viimast töökohta. Sellega on saade lõppenud, saatejuhid soovivad Janale säramist ning päris lõpetamisena kõlab esimene laul Jana Kase ja Mai Skizo plaadilt. Seda kõike saate kuulata neljapäeval kell 11.20 Kuma Raadio eetris ja kordusena pühapäeval kell 15. Kuulake Kuma Raadiot, Jana Kase ja Mai Skizo plaati ning külastage portaali GoodNews!

Jana Kask Jana Kask

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 23.aprill 2015Lauljatar Jana Kask

GoodNews Top20

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews