1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. Heade uudiste saatesse tõi sära vabaerakondlane Arlet Palmiste
Heade uudiste saatesse tõi sära vabaerakondlane Arlet Palmiste

Heade uudiste saatesse tõi sära vabaerakondlane Arlet Palmiste

Neljapäeval Kuma raadio eetris kõlav heade uudiste saade on seekord saanud mõjutusi selja taha jäänud Riigikogu valimistest ning saatejuhid Mati Palmet ja Monika Kuzmina on nüüd stuudiosse vedanud kohaliku parlamenti pürginu, telepurgist tuntuks saanud Arlet Palmiste.

Heade uudiste ankur Monika alustab reipa tervitusega “Tere päevaaaaast!” ja Mati meenutab, kui raske oli hommikuhämarusest tabada mõnda poliitikut, sest pärast valimisi magavad nood tegelased pikalt. “Aga üks ju jooksis koridoris vastu!” tuletab kaunis naissaatejuht meelde ja selgub, et Arlet ongi otsaga mikrofoni ees.

Esimene selgeksrääkimine ütleb, et Arlet Palmiste kandideeris Vabaerakonna nimekirjas ja sai veidi üle poole tuhande hääle, mis jättis ta küll parlamendi ukse taha, kuid andis omajagu kogemusi.

“Mõtlesin ise, et kui alla 500 hääle saan, siis on piinlik küll,” tunnistab meelelahutajast poliitik. “Kui kahest valimisjaoskonnast olid tulemused saamata, oli mul 499 häält ja ma lootsin, et saaks ikka ühe veel lisaks, aga sain 20.” Saak seega 519.

Monika uurib seda, kuidas uuel pürgijal kampaania sujus ja Arlet tunnistab, et üle ootuste hästi, sest tema eriti ei pingutanudki. Ta toob näiteks ühe kaasvõitleja, kes tormas ringi, agiteeris, jagas flaiereid ja nii kuu aega järjest, kuid kogus vaid umbes 200 häält. “Tulemus pole võrdeline energiaga, mis selleks kulus ja mõistagi tekib sel juhul inimesel mõte, et kuidas nii vähe sain,” nendib ta. Samas meenutab Arlet, kuid rabatud oli oma üliheast tulemusest üks Vabaerakonna esinumbreid Artur Talvik, kes käis sellest kuuldes ringi ja kallistas kõiki ettejuhtujaid.

Mati eeldab, et telenime tuntus annab hääli juurde, Arlet aga teab, et tema peamisteks häälteallikateks olid Türi ja Viljandi linn ning 500 häält olid ka olulised Vabaerakonna Riigikokku pääsemisel.

Arlet Palmiste

Poliitiku jutt valimiskampaania käigust ja tulemusest kõlab pealtnäha rõõmsalt: “Inimesed tegid oma valiku, oleme kõik õnnelikud ja eluga rahul ning edasi läheb aina paremaks!” Tegelikult kumab Arleti jutust läbi poliitsarkasm, sest Eesti inimesed tegid tema arvates valiku, et kõik jätkuks endistviisi, väikeste palkade ja välismaale kolimisega.
Monika võtab üles valimislubaduste ebameeldiva teema ning Mati küsib, et kas Vabaerakond kavatseb senise poliitika jätkajatega samas paadis lihtsalt kaasa sõuda. Arleti optimismile annab lisa see, millist elavat mõttevahetust ja kodanikuühiskonna tahet on ta oma erakonnas hoomanud. Nende partei eesmärkidena toodud valimisseaduse ja -korra ning erakondade rahastamise muutmist peab ta eesmärkideks, millest ei loobuta ka koalitsiooni minnes. Või loobutakse koalitsioonist.

“Mind häiris see, et valimiste eel räägiti palju numbritest, et mis see ikka maksab – mitte numbrid pole tähtsad, vaid mõtteviisi muutmine,” lausub vabaerakondlane. “Me tahame tagasi tuua need väärtused, mis on unustatud.”

Kõneleja usub väga kodanikualgatustesse, mis lubas Vabaerakonnal ja EKREl Riigikokku pääseda, sest vähendati ju just sel teel nii valimiskautsjoni suurust kui ka liikmete arvu, mis oli vajalik registreerimiseks. Saatejuht Mati uurib, et kas kultuuriinimesed omavahel tülli ei keera ja Arlet selgitab, et nende ridades on ka professoreid, riigiasjatundjaid ja teisigi, kuid üks on selge – Vabaerakond on Riigikogus teatud määral ka loomeinimeste hääletoru.

Mati soovitab Arletil vahelduseks partei lipp ja fanfaar kõrvale panna ning öelda, et kas vabaerakondlased jäävad ka võimu ja raha juurde pääsedes põhimõtete juurde või on oodata sündmuste arengut: “Need tüübid mugandusid ultrakiirelt jaanipäevaks ja lehtede langemise ajaks pole ka Palmistet erakonnas alles.” Ka poliitikas olnud Monika kahtleb: “Väiksemaid erakondi on varemgi läbi hekseldatud.”

“Näen erakonnas soovi hoida põhiväärtusi: Riigikokku minejatele öeldakse, et käituge korralikult, vaadake, et mugavustsooni ei satu – meid pole lihtne lagundada,” arvab Arlet lisades, et nende jaoks on tähtis ka moraaliküsimus: kui ikka saadik jääb näiteks alkoholilõhnadega roolis istudes vahele, siis järgmisel hommikul ei peaks ta enam seadusandjana töötama.

Mati uurib edasi veel, et kuidas Arlet sai kampaaniat tegemata pooltuhat häält ˗ kas mängus on nimi ja tuntus, mis lubab järjekorras küünarnukiga tõugeldes ettepoole trügida? Selgub, et Arletil on siiski juba varemgi “väike poliitikupoiss sees olemas“ nagu märgib Monika ˗ tema poliitilisi seisukohavõtte on avaldanud Järva Teataja ja teised lehed. Mati küsimusele, kas ta üritab nelja aasta pärast uuesti, arvab poliitik, et valimisringkonnas on neil potentsiaali veel küll – VE sai 6,1 protsenti hääli, reaalne oleks 10-15, seekord lihtsalt ei jõudnud nende hääl kõigini. Vestluses osalejad leiavad üheskoos, et ringkonnas jagasid EKRE ja VE protestihääli.

Lõpuks toob Arlet välja ka tõe, et tema kulud valimistel olid ca 200 eurot. “Sa saidki valimiste säästupoes just ni palju, kui selle raha eest saab,” muigab Mati.

Nüüd toob naissaatejuht mehed tagasi heade uudiste lainele ning tahab Arletilt, kuulda, mis seob teda positiivse maailmaga. Saatekülaline selgitab, et õhtujuhi ja naljamehena on tema töö ja soov inimestele head tuju ja positiivset energiat anda. Arlet lööb kaasa ka bändis “Sombreros”, kes pakuvad Eesti hitte Ladina-Ameerika esituses. “Inimene kuulab neid lugusid, tuju läheb heaks, suu venib kõrvuni ja hea on olla ˗ see ongi tähtis,” arvab muusik ning siis kõlab Arleti ja Monika ühine “Don`t worry, be happy!” Arlet tegeleb ka idamaise filosoofia ja joogaga ning üritab mõtteid alati positiivsuses hoida.

Mati mõttemaailm toob välja heaksolemise vastuolulisuse: “Tore on teistega koos grillida, aga notsu seisukohast pole grillijad head inimesed!” ja ta küsib Arletilt, kas tollel on olnud olukordi, kus temast on saanud sant inimene. Küsitu toobki välja skandaalse loo. Nimelt oli Arlet kunagi missivõistluse õhtujuht. Seal oli üks missikandidaat, kes võidulootuses muutus ülimalt enesekindlaks ja paraku ka mõnes mõttes ebameeldivaks, kuna arvas, et tema on see kõige, kõige, kõige. Arlet esitas tüdrukule vestlusvoorus teadlikult keerulise võõrsõnu sisaldava küsimuse, mida ta isegi enam ei mäleta, kuid teab, et see puudutas maailmaklassikat. Neiu ei osanud vastata, sattus segadusse, põrus voorus ja lahkus nuttes lavalt, tulemata ka ülejäänud õhtuüritustele. Arlet tunneb siiamaani hingepiina ja loodab, et see neiu on talle andestanud. “Ma poleks tohtinud õhtujuhina “ära panna” ja isiklikke hinnanguid anda,” arvab ta. Ülejäänud asjad pole karmasse uskuva Arleti sõnul sihilikult tehtud.

Mati on sedavõrd kursis budismiga, et teab: „Selles usus pole ka rumalusest tehtud tegu andestatav,“ võrreldes budismi kristlusega: „Selles tuleb usk enese seest ning tegematajätmine lähtub seega samuti inimesest endast. Kristluses aga toetab ja suunab paljutki Jumal.“

Heade uudiste portaali GoodNewsi looja Monika tahab teada, kui palju on Arlet kursis selle positiivsuskanaliga ning selgub, et mitte eriti. Meediast rääkides on Arletil aga palju öelda. Esiteks arvab ta, et me arvustame liiga palju teisi vaid puhtalt selle pärast, et keegi mõtleb teisiti. Teda häirib ka see, et meedias lahmitakse pealiskaudselt, võetakse inimeste arvamusest mingi kild ja esitatakse seda kontekstist väljarebituna. Mati meenutab seepeale teisipäeval ERRis näidatud intervjuud, kus noor naisreporter esitas EKRE skandaalsele noorpoliitikule Jaak Madissonile küsimusi kahe lause kohta, millesse küsija polnud isegi süvenenud. Kui Madisson eitas, et tema öeldut saab sel kombel tõlgendada, polnud ajakirjanik suuteline intervjuud jätkama. “Reporter oli ette juba poole valinud, põhimõttel paha-paha ja isegi Mart Helme ütles tema süüdistuste peale: „Te ajate Kremli propagandat!” märgib saatejuht ära küsitleja ebaprofessionaalsust ja erapooliklikkust. Tema hinnangul ei teinud selline intervjuu kohe kellelegi head, sealhulgas kogu Eestile.

Arlet ütleb, et GoodNews oma rõhutatava positiivsusega on vajalik, sest paljud meediakanalid esitavad uudiseid sel kombel, et “pärast laipu tulevad kohe pandakarud.” Teda häirib ka seltskonnameedia, kus mängitakse kogu aeg 30-50 tuntud näoga. Mitte, et nood poleks seda väärt, kuid vahelduseks olla Arleti arvates rohkem uusi tegijaid. GoodNewsi looja Monika ütleb, et portaal tahabki rohkem pildile tuua neid toredaid inimesi, kes muidu meedias esile ei pääsegi. Näiteks Eesti Laulu finalistide puhul keskendus GN mitte sedavõrd üldise tähelepanu saanud favoriitidele, kuivõrd rohkem varjujäänutele.

Saate lõpu lähenedes tutvustabki Monika portaali loetavuse TOPi ja seal kuuluvad kolm positsiooni vaieldamatult tervendaja Veet Manole, kes annab nõu armuasjades ja räägib sõltuvussuhtest. Võluv saatejuht uurib ka Arletilt, mida too arvab vaimsest enesearendamisest, kuid saatekülalise jaoks jääb see pisut teiseks maailmaks, kus paljutki jääb õhku rippuma. “Kui eneseharimine aitab, siis jumala eest, miks mitte,” arvab Arlet ja meenutab legendaarset imearsti Kašpirovskit, kelle telesaated naelutasid suure osa NSV Liidu inimestest ekraani ette ning ajasid andunud vaatajad seest soojaks.

Külaline on veendunud, et kõik algab inimesest endast. “Sa võid ennast mõelda nii haigeks kui terveks, õnnetuks ja õnnelikuks!” arvab ta. Veel selgub, et Arlet pole juba aastaid haige olnud. “Inimest hinda selle järgi, kuidas ta endaga hakkama saab!” arvab Mati.

Monika loeb ette veel Lennart Meri tsitaadi: “Meist kõigist sõltub Eesti püsimine“. Lõpetuseks kõlavad laulusõnad “Kes ei tööta, see ei töö, Edgarjugend, Jüriöö…” ja saade ongi läbi.

Meeldivat poliitikalainel heade uudiste saadet saab Kuma raadio eetris kuulata neljapäeval kell 11.25 ja kordusena pühapäeval kell 15. Heade uudiste portaal GoodNews aga on teiega 24 tundi päevas ja seitse päeva nädalas!

KUULA SAADET!

GoodNews Kuma raadios 05.märts 2015Meelelahutajast poliitik Arlet Palmiste
2948
Arlet Palmiste on veendunud, et kõik algab inimesest endast. “Sa võid ennast mõelda nii haigeks kui terveks, õnnetuks ja õnnelikuks!” arvab ta.
Info
GOODNEWS 2 NÄDALA TOP 20
GOODNEWS 2 NÄDALA TOP 20 Kas sina teadsid, et Arlet...

… on püüdnud oma tegevusega elukeskkonda enda ümber mõnusamaks teha.

… on mitmete kodanikuühenduste liige, kes igaüks omal moel üritab panustada Eesti arengusse.

… on MTÜ Sääsküla Huviklubi ja Aravete Kultuuri- ja huviseltsi juhatuse liige.
Lisaks on ta ka Huviklubi esindajana ka MTÜ Türi-Tamsalu Matkatee ja MTÜ Piibe Maantee Arendus juhatuse liige.

… on koostanud raamatud “Autojuhi joogiraamat” (alkoholivabadest jookidest), “Suveõhtu sisustaja” (suvemängudest), “20 aastat Järva-Jaani valda”, “Sääsküla laulud” ja “Ambla vald – Teejuht uudishimulikule rändajale”.

HEAD UUDISED SÕIDUTAB KUULAJATENI SAKSA TAKSO!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews