1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. HIIU FOLK! Hiiu Folgi õpitubades saab sisemiselt rikkamaks
HIIU FOLK! Hiiu Folgi õpitubades saab sisemiselt rikkamaks

HIIU FOLK! Hiiu Folgi õpitubades saab sisemiselt rikkamaks

Hiiu Folgi peaesineja Gulmira Ablitz Hiinast
Hiiu Folgi peaesineja Gulmira Ablitz Hiinast

Hiiu Folgi raames toimub mitmeid õpitubasid, kus saab ise järele proovida nii Hiiu kandle mängu, Norra tantsu, pillimängu kui ka uiguuri muqami muusikat. Viimane neist on ainulaadne, sest seda viib läbi Hiiu Folgi kõige kaugeim esineja Gulmira Ablitz, uiguuride rahvuse esindaja Hiinast.

“Käesoleva aasta veebruaris korraldasin kontsert-tuuri usbeki šašmakam’i viljelevale ansamblile OXUS. Hiiu Folgi korraldaja Astrid Nôlvak sattus ühele kontserdile ja kuna esineja avaldas talle muljet, siis palus ta, et pakuksin suviseks festivaliks välja midagi sarnast,” kirjeldab MUUILMAMUUSIKA muusika promootor Hannes Pikkat uiguuride jõudmist Hiiu Folgile. “Kahjuks ei räägi kauged külalised ühtegi Euroopa keelt, aga õnneks on nende vahendamisel abiks Husniddin – usbeki keel, mis on nimelt uiguuri keele lähim sugulane,” lisab Pikkat, kel on olnud õnneks uiguuridega mõned Hiiu Folgile eelnevad päevad koos veeta. Muusikuid iseloomustab ta kui suure sisemise tarkusega ning sooja südamega inimesi.

Gulmira Ablitzi õpituba toimub reedel kell 14.00 ning kontsertkavaga astub ta üles laupäeval kell 14.00. Mõlemad sündmused leiavad aset Käina huvi- ja kultuurikeskuses. Kontserdil tuleb esitamisele klassikaline muqam’i kava, mis kujutab endast klassikaliste, viissada kuni tuhat aastat tagasi elanud poeetide tekstidest inspireeritud muusikat vanas türgi keeles. Teise poole kavast moodustab lihtsam ja tantsulisem rahvamuusika.

Lisaks kauge külalise õpitoale saavad külastajad uusi teadmisi ja kogemusi ammutada Hiiu kandle õpitoast, mis toimub reede kell 11 Suuremõisa lossis; Norra tantsu õpitoast, mis toimub reedel kell 12 Käina Kaunite Kunstide Koolis ning pillimängu õpitoast, mida viivad reedel kell 12.30 Suuremõisa lossis läbi ansambel Sorbattjin (Soome) liikmed. Ühtlasi on võimalik pillimängu õpitoas osaleda ka laupäeval kell 11 Käina Kaunite Kunstide Koolis. Siis annavad oma teadmisi edasi Soome duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala liikmed.

Hiiu Folk saab alguse juba homme Käina Villalaost, kus toimub folgi avamine. 15 erineva lavaga folgiprogramm pakub muusikaelamust kuni pühapäevani. Peale muusikaliste etteastete saab osaleda ka loodusõhtul ning –matkadel. Neljapäeval ja reedel näidatakse filmihuvilistele Kärdla kinosaalis nelja muusikateemalist dokumentaalfilmi, pere pisemaid ootavad lastepesad, Samuti on avatud laat, kust saab endale meelepärast mälestuseks toredast folgisuvest koju kaasa osta.

Head Uudised GoodNews