1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. IDEEDE LAAT! Ideede laat purustab taas osalusrekordeid
IDEEDE LAAT! Ideede laat purustab taas osalusrekordeid

IDEEDE LAAT! Ideede laat purustab taas osalusrekordeid

Foto: Kristel Kitsing
Foto: Kristel Kitsing

7. aprillil kell 10 algab Rakvere ametikoolis Virumaa suurim noorteüritus – Ideede laat, mis on tänavu kasvanud suuremaks, kui iial varem.

Ideede laat on aasta-aastalt kasvanud nii osalejate arvu, kui ka töötubade mitmekesisuse poolest. Tänavusele laadale on registreerinud pea 1300 noort, avatud 48 töötuba ning uue suunana on seekordsel laadal töötubade valik ka õpetajatele.

Lõviosa töötubade läbiviijatest on maakonna koolid ja huviringid, õpetajad ja ka noored ise, kelle käe all saab tutvuda mitmete erinevate aladega. Üritusele loovad lisandväärtust ka teadusteatrite vaatemängulised ja õpetlikud etendused.

Näiteks MTÜ Psühhobussi teadusteatris katsetatakse ja uuritakse, mis see mälu üldse on ning kuidas seda efektiivselt kasutada. Teine põnev teadusteatri etendus tuleb aga juba meie oma maakonnast, nimelt on Rakvere Reaalgümnaasiumi teadusteater Tipp ja Pauk laval etendusega „Pauk luuavarrest“.

Töötubasid, mida külastada on palju ja valiku tegemine võib osalejatel osutuda keeruliseks. AHHAA Teaduskeskuse töötoas saab näha oma silmaga DNA-d ja teha katseid omaenese rakkudest pärilikkusaine eraldamiseks. MTÜ Psühhobuss paneb laadal üles Ajulabori, kus osalejatel põnev võimalus oma tähtsaima organi toimimist uurida ja avastada.

MTÜ Nukufilmi Lastestuudio tutvustab erinevaid animatsiooniliike ja osalejatel on võimalus valmis teha üks vinge multikas. Selles töötoas osaledes annab osaleja loa Nukufilmi Lastestuudio juhendajate juhendamisel valminud loomingut kasutada mittekommertslikel eesmärkidel (nt avalikult esitada teost, teha teos kättesaadavaks Nukufilmi Lastestuudio kodulehel ja teistes kanalites, esitada teos festivalidele, konkurssidele jmt). Sest kui tuleb jube lahe film, siis võiks seda ju ka teistele näidata ja anda võimalus sellele konkurssidel auhindadele võistelda.

Lego vurri töötoas toimub meisterdamine ja parima vurrimeistri selgitamine. Võimalus on õppida kandle- ja kitarrimängu, valmistada kookospähklitest rütmipille. Proovida saab kätt auto- ja lennumudelitega ning robotitega. Avastada saab robotite ehitamise, 3D-joonestamise ja printimise ning droonide põnevaid võimalusi.

Lisaks on esindatud mitmesugused puidufüüsika, sepatöö, keevitamise, juuksuri ja laborantide töötoad. Tehnika ja teadusalaste töötubade kõrval on fookusesse tõusnud erinevad taaskasutuse ja keskkonnateemalised töötoad. Arengukoostööle, maailmaharidusele ja humanitaarabile pühendunud MTÜ Mondo toob laadale mitu väga aktuaalse teemaga töötuba nagu näiteks, globaalprobleemid, mis seotud tarbimise, vee ja tekstiiliga ning inglise keelsed Islami ja Süüria töötoad.

See on kõigest väike läbilõige toimuvast, sest nagu öeldud, valida on pea 50 töötoa vahel.

Ideede laada läbiviimist toetab Lääne-Viru Maavalitsus, Eesti Noorsootöö Keskus, Europe Direct teabekeskus –  Lääne-Virumaa, Lääne-Viru Omavalitsuse Liit, Rakvere Ametikool, SA INNOVE  ja Lääne-Viru Arenduskeskus läbi Euroopa Regionaalarengu fondi meetme ” Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine” tegevuse “Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” raames. Meedet rakendavad Rahandusministeerium ja EAS.

Head Uudised GoodNews