1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Janika Lindsalu: taimekasvatus on eriliselt stressimaandav tegevus
Janika Lindsalu: taimekasvatus on eriliselt stressimaandav tegevus

Janika Lindsalu: taimekasvatus on eriliselt stressimaandav tegevus

Marimarta

Jõgevamaal Torma vallas tegutseva osaühingu Marimarta reklaami- ja müügijuht Janika Lindsalu nimetab õnnelikeks inimesi, kellel on võimalused ja oskused endale ise toitu kasvatada. Perefirma põldudest võtavad suure osa maasikad. Neid  marju nimetab Janika inimestele eriliselt oluliseks fenomeniks.

Janika Lindsalu rääkis Heade Uudiste portaalile ka hiljutisel Maamessil hoolega maitstud Marimarta tomatimahlast. Tragi ja nutikas naine avaldab ka arvamust, kuidas maaettevõtlus stressivabaks muuta ja kiidab oma pere tublisid tütreid. Janika ja ta pereliikmed tunnevad rõõmu ka heategevusest, mille sihtkohaks on Haapsalu lastekodu.

Maamessil osales sadu ettevõtjaid ja tuhandeid külastajaid. Millega OÜ Marimarta sellises melus tähelepanu äratas ja milliste tulemustega?

Tähelepanu äratasime oma tomatimahlaga. Maitsmas käis umbes 600 inimest, seega võib öelda, et igati edukas tulemus. Meie rõõmuks jagus inimestel mahla kohta ainult kiidusõnu.

Mille poolest erineb Marimarta tomatimahl teistest tomatimahladest?

Teiste, nn pakimahladega seda võrrelda ei saagi (pakimahlad valmistatakse tomatipastast ja veest). Meie mahl on ainulaadne just sellepärast, et valmistame seda värsketest tomatitest. See tähendab, et korjame hästi küpsenud tomatid ja viime järgmisel päeval Viljandimaale Polli. Pollis on olemas vajalikud seadmed tomatite pesemiseks, purustamiseks, püreestamiseks, pastöriseerimiseks ja pudelisse villimiseks. Sama päeva õhtuks on tomatimahl pudelites.

Konkurentsieelis ongi see, et see mahl on omatehtud hoidis kohalikust tomatist. Lihtsalt suuremas koguses. Lisaväärtust annab ka see, et mahlaks kasutatav tomatisort on Jõgeval aretatud „Malle“.

Marimarta tomatimaja
Marimarta tomatimaja

Mida peate maasikakasvatajana selle marja kolmeks parimaks omaduseks?

  1. Maasikas maitseb peaaegu kõigile.
  2. Maasikas on väga tervislik, sisaldades palju kasulikke vitamiine, mida põhjamaa rahval pika talve tõttu hädasti vaja.
  3. Maasikas on lihtsalt iga-aastane fenomen, mis on inimestele nii tähtis, et isegi ajakirjandus kajastab hooaja kulgemist.

Mida võidab aiapidaja, kes maasikat ise kasvatab?  

Õnnelikud on need inimesed, kellel on võimalik endale ise toitu kasvatada. Oma aias kasvanud maasikad on reeglina taimekaitsevahenditest vabad ja mis peamine, alati värsked.

Millal võiksid tänavu kevadel esimesed maasikad küpseks saada?

Hooaja algust on alati raske ennustada, eriti nii vara. Üsna täpselt saab öelda siis, kui taimed juba õitsevad. Õitsemisest marjadeni kulub umbes neli nädalat. Kevad on jahedapoolne olnud, seega arvatavasti jääb algus jaanipäeva paiku. Oleme alustanud marjade korjamist paar aastat tagasi ka 9. juunil.

Mis annab teile ja teie pereliikmetele julgust ja energiat maapiirkonnas ettevõtlusega tegeleda? Mis on selle tegevuse suurimad rõõmud?

Võin julgelt öelda, et meie oleme õnnelikud, sest saame teha seda, mida armastame ja oskame. Julgus ja energia ongi selle tulemus. Maa toidabki meid,  maainimesi. Taimedega tegelemine on väga stressimaandav tegevus. Kui kevad juba läheneb, lähevad meil silmad särama ja näpud hakkavad mulla järele sügelema. Talvel puhkame ja teeme plaane uueks hooajaks. Eks põllumajanduses käibki elu ju hooaja taktis.

Missugused on OÜ Marimarta kokkupuuted sponsorluse ja heategevusega?

Oleme kohalikke üritusi jõudumööda aidanud. Kevaditi toimuv Jakobsoni talupäev on üks neist.

Heategevusega on nii, et juba päris palju aastaid saavad Haapsalu lastekodu lapsed maasikaajal oma kõhu maasikaid täis süüa ja loodetavasti talvel ka maasikamoosi. Aastaid tagasi soovis lastekodu maasikaid osta turult ja pidin neile siis arve esitama. Käsi ei tõusnud seda tegema ja nii ongi sellest saanud traditsioon, et maasikaajal viin neile lihtsalt maasikaid. Tasuks saame nii hea emotsiooni, mida pole võimalik rahas hinnata.

Millest üldse tuleb teie ettevõtte kaunis nimi?

Nimevalik tuli kuidagi elust enesest. Liitsime lihtsalt meie tütarde nimed, kes loodetavasti tulevikus jätkavad meie rada. Mari ja Marta ja maasikad – kõlab ju hästi!

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews