1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Joel Juht: Tänavatants on lahe noorte tegutsemine
Joel Juht: Tänavatants on lahe noorte tegutsemine

Joel Juht: Tänavatants on lahe noorte tegutsemine

Joel Juht2Eesti suurima tänavatantsukooli asutaja Joel Juht leiab, et see põrutav ala sobib kõigile noortele, kes tahavad hängimise asemel eakaaslastega huvitavalt aega veeta ning ühendada endas energilist tantsu, lahedat muusikat ja omapärast sporti.

Joel, mis teeb tänavatantsu eriliseks ja mille poolest on teistest tantsuhuvilistest erinevad just sellega tegelejad?

Tänavatantsu teevad eriliseks huvitavad stiilid ja võimalused, mida selline liikumine sisaldab. Lisaks kaasneb mõnus vaba olemine positiivse muusika nagu hip-hop, R&B, house, funk jt saatel. Tänavakultuur on hetkel populaarne ning noore inimese jaoks on väga oluline, et ta saab teha midagi lahedat koos teiste noorte või nooruslike inimestega. Need, kes tegelevad tänavatantsuga, erinevad ainult stiililt. Erinevates stiilides on tants põhimõtteliselt ju sama, aga lihtsalt muusika on erinev. Tänavatants ei ole nii raamides kui mitmed teised tantsustiilid. Õpetamisel aga peab kindlasti noort huvilist füüsiliselt ette valmistama ning pidevalt tuleb täiendada teadmisi nii koreograafiast kui anatoomiast.

Kas tänavatantsu erinevad stiilid on välja kasvanud tänavatelt ja getodest selleks, et tegeleda millegagi, mis viib mõtted ja teod eemale kuritegevusest ning uimastitest? Samas on see ka omamoodi protest. Mis sõnumit kannab tänane tänavatants? Mis on selles erinevat, kui võrrelda klassikaliste tantsustiilidega?

JJ-StreetTänapäeval on tänavatantsus palju sarnast klassikaliste tantsustiilidega, kuigi mitmed inimesed käivad ikka kaasas 80 aastat vana müüdiga nagu oleks see mõeldud ainult tänavainimestele. Pigem on see hea meetod noore inimese suunamiseks ja eemale hoidmiseks negatiivsetest harjumustest. Ma võin omalt poolt öelda, et vanad tänavatantsijad, kes on üles kasvanud getodes, ei ole ei paremad ega halvemad inimesed võrreldes nendega, kes ei tantsi. Tänavatantsu ja klassikalisi stiile ei tahaks tegelikult omavahel võrrelda, sest need on kaks täiesti erinevat maailma.

Kas noortele on tänavatantsus meelitav ka see moment, et see on “pahade poiste/tüdrukute” stiil?

Seda ei saa öelda, sest me ei ole viimase kümne aasta jooksul näinud ühtegi paha last, vaid kohanud toredaid noori. Uus põlvkond on kasvanud teistsuguses rütmis ja vägivald on jäänud tahaplaanile.

Kas JJ-Street’i õpilaste puhul on märgata ka seda, et tänavatants viib kellegi mõtted pahandustest eemale? Või mitte ainult pahandustest, vaid ka tegevusetusest ja logelemisest?

Kõik, kes on tulnud JJ-Street Tantsukooli, on alati saanud abi igasugustele erinevatele probleemidele. Enne seda peab aga inimene endale varuma piisavalt julgust, et oma asjadest rääkida. Ma võin öelda, et meil on palju juhtumeid, kus noored on saanud abi. Kui kellelgi on olnud kooliprobleeme või kodune toetus puudunud, siis on treenerid aidanud noortel leida lahendusi.

Mida on tänavatantsus sellist, mis paneb n-ö sõltuvusse? Kas see on ka omamoodi sport ja millist pühendumist see vajab?

Igast asjast, mida pidevalt korrata, tekib sõltuvus või harjumus. See ei pea olema tants, kuid tänavatantsus hoiavad ühtsustunnet inimesed, muusika, koosviibimised, võistlused ja energia, mis ei lase eemale minna.

Tagasiside õpilastega – kas Teie juures õppimine on muutnud midagi nende staatuses omaealiste hulgas?

Õpilased on õppinud ära, kuidas hinnata aega ning seda maksimaalselt kasutada. Lisaks toome esile, kui oluline on igale noorel hea välja näha ning selles valdkonnas teeme kõvasti tööd ja konsulteerime moe ja tervisliku toitumise teemadel. JJ-Street on üks suur väärtuste looja ning seda ei anna võrrelda ühegi kohaga maailmas.

Palju on JJ-Street’ist noori läbi käinud, kui paljusid ootate sinna tänavu ja kas sellega tegelemiseks peavad olema mingid eeldused? Mida soovitate noortele, kes tahaksid Teie juurde õppima tulla?

Joel JuhtTänaseks tegutseb JJ-Street Tantsukool üle kogu Eesti ning meie külastatavus on stabiilne ja püsiv. Meie tantsukooli jaoks ei pea olema eeldusi ja kogemusi, kuid need tulevad alati kasuks. Noortele soovitan seda, et kui südames on soov õppida, siis tulge julgelt kohale, sest mõnusad inimesed meie juures tahavad teid abistada. Vaja on ainult meiega ühendust võtta ja teha esimene samm.

Milline on Teie õppurite keskmine vanus? Kes kahest Eesti suurimast rahvusgrupist hindab tänavatantsu rohkem?

JJ-Street Tantsukoolis on erinevad vanusegrupid kõigile huvilistele, alustades mudilaste trennidest, kus käivad 4-7-aastased, lõpetades täiskasvanute vanusegrupiga, kus vanimad osalejad on olnud ka näiteks 40-aastased. Õpilaste hulk on suurem eestlaste hulgas, kuid vene noortega soovime iga aastaga järjest rohkem kontakti luua ning neile samu võimalusi pakkuda.

Kus ja kui sageli on Teie õpilastel võimalik ennast võrrelda teiste omasugustega?

Meie tantsukooli õpilased saavad pidevalt osaleda erinevatel võistlustel nii Eestis kui välismaal. Lisaks löövad meie tantsugrupid kaasa Koolitantsul ning erinevatel konkurssidel.

Usutles Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews