1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jõgeva linna 2015. aasta eelarves väärtustatakse inimesi
Jõgeva linna 2015. aasta eelarves väärtustatakse inimesi

Jõgeva linna 2015. aasta eelarves väärtustatakse inimesi

Aare Olgo
Aare Olgo

Täna võeti Jõgeva linnavolikogu istungil vastu Jõgeva linna 2015. aasta eelarve. Linnavalitsus on eelarves eelnevatest aastatest enam pööranud tähelepanu inimesele.

“Kõige tähtsam on ikkagi inimene ja kui raha kulub sinna, kus inimesed seda vajavad ja otstarbekalt kulutavad, on eelarve hästi koostatud,” ütles Jõgeva linnapea Aare Olgo.

Eelarve koostamisel seati prioriteediks tööjõu väärtustamine ning töötati välja uus palgamudel, mis lähtub vabariigi valitsuse poolt kinnitatavast alampalga suurusest ja ametikohtade eripäradest.

Uue palgamudeli rakendumisega tõusevad avalikku teenust pakkuvate töötajate palgad.

IMG_6969“Seekord ei räägi me palgatõusust 5 või 10 protsenti, vaid töötasime välja täiesti uue mudeli. Jaanuarist alates kehtestab riik alampalgaks 390 eurot, Jõgeva linnas saab ka kõige madalam töötasu olema üle 400 euro. Protsentuaalselt saavadki kõige suuremad palgakasvud olema just madalapalgalistel töötajatel, kellele üldine hinnatõus on rohkem mõjunud,” sõnas linnapea.

Kõige enam suurenevad lasteaiakasvatajate ja kultuuritöötajate palgad. Olenevalt valdkondadest võib töötasu tõus olla kuni 140 eurot.
Volikogu liikme ja lasteaia Karikara õpetaja Liisi Poomi sõnul on palgatõus alati tervitatav. Lisaks on rõõmustav, et tõusevad nii sünnitoetused kui ka ranitsatoetused. See puudutab otseselt meie linna noori perekondi.

IMG_2870Täiendavalt on linna eelarvesse kavandatud nii sünni- kui esimesse klassi astuva lapse toetuse 30 protsendiline tõus. See on lapsevanemale märkimisväärne abi. Lisaks ei ole Jõgeva linna lastel vaja lasteaias alates jaanuarist enam hommikusöögi eest tasuda. Järgmise aasta eelarve katab ka Jõgeva linna lasteaedades tasuta hommikusöögi neile lastele, kelle elukoht koos lapsevanemaga on rahvastikuregistri andmetel Jõgeva linn.

Tähelepanu väärivad ka investeeringud. Kõige enam, 554 000 eurot, investeeritakse tuleval aastal teede ehitusesse. Loetelus on 11 erinevat objekti. Suures osas saavad korda linna kõnniteed.

Suurim projekt on aga Suur-Piiri-Puiestee ringristmiku ehitus esialgse maksumusega 295 000 eurot.

Head Uudised GoodNews