1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jõgeva linnapea rõhutas Eesti vabadusvõitluse rolli Läti iseseisvumisel
Jõgeva linnapea rõhutas Eesti vabadusvõitluse rolli Läti iseseisvumisel

Jõgeva linnapea rõhutas Eesti vabadusvõitluse rolli Läti iseseisvumisel

Jõgeva linnapea Aare Olgo Võidupühaparaadil kõnet pidamas Foto: Marge Tasur
Jõgeva linnapea Aare Olgo Võidupühaparaadil kõnet pidamas
Foto: Marge Tasur

Jõgeva linnapea Aare Olgo rõhutas kodulinnas toimunud võidupüha ja maakaitsepäeva  paraadil peetud kõnes Võnnu lahingu psühholoogilist tähtsust eesti rahva eneseteadvusele, rääkis eestlaste ja lätlaste ühisest vabadusvõitlusest ja vajadusest naaberriikidega rahulikult koos eksisteerida.

Ajaloohuviline Jõgeva linnapea Aare Olgo märkis võidupühakõnes, et Võnnu all saavutatud võit Saksa Rauddiviisi ja Balti Landeswehri üle oli moraalselt tähtis meie rahvale. „See on meie VÕIDU püha, mis andis eneseusku ja kujundas tublisti meie ajaloolist enesemääratlust. Sealtmaalt saime suuremat indu ja jõudu vastu astuda Eesti alale tungijatele,“ toonitas ta. “Me aitasime ja kaitsesime ka oma naabreid. Läti vabadussõja juures oli Eesti vägedel, kes Põhja-Lätis oma soomusrongidega Läti valitsusel abiks olid, samuti suur roll, mida lätlased tänaseni hindavad,“  ütles Olgo.

Foto: Marge Tasur
Foto: Marge Tasur

“Meenutame täna võitu ja ühtlasi rõhutame, et Eestis on kaitsevägi, mitte sõjavägi. Selles faktis peegeldub ka soov rahumeelseks kooseksisteerimiseks teiste riikidega. Võrus alguse saanud võidutuli on selle sümboliks,“ lausus teenekas omavalitsustegelane.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews