1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JÕGEVA SÜNNIPÄEV! Jõgeva linn tähistab sünnipäeva merelauludega
JÕGEVA SÜNNIPÄEV! Jõgeva linn tähistab sünnipäeva merelauludega

JÕGEVA SÜNNIPÄEV! Jõgeva linn tähistab sünnipäeva merelauludega

Jõgeva linnavolikogu esimees Margus Kask, linnapea Aare Olgo ja abilinnapea Raivo Meitsus möödunud aasta linnapäevadel linna sünnipäevakringlit pakkumas   Foto: Jõgeva linnavalitsus
Jõgeva linnavolikogu esimees Margus Kask, linnapea Aare Olgo ja abilinnapea Raivo Meitsus möödunud aasta linnapäevadel linna sünnipäevakringlit pakkumas
Foto: Jõgeva linnavalitsus

Laupäeval tähistab Jõgeva linn 78. sünnipäeva. Traditsiooniliselt saab külastada kevadlaata ning jälgida kultuuriprogrammi kesklinna laval. Peaesinejana astub kultuurikeskuse välilavale Marko Matvere koos Politsei- ja Piirivalveameti orkestriga.

Linnapäevade hommik algab kell 10 kevadlaada ja sünnipäevapeo avamisega kesklinnas. Külalistele pakutakse sünnipäevakooki ja kohvi. Sünnipäev hõlmab ka sportlikke tegevusi. Nii toimub kesklinnas pargikabe võistlus ning avatakse lauatennise välilaud.

Laadamelu sekka saab välilaval nautida kultuuriprogrammi: esinevad lasteaedade Rohutirts ja Karikakar mudilased, tantsivad Jõgeva muusikakooli tantsustuudio lapsed ning rahvatantsurühm Kaaratsim. Muusikalisi vahepalu pakub kunagine Jõgeva II keskkooli bänd Junkop. Päeva juhib Robert Rool. Kell 11 annavad linnapea ja volikogu esimees Jõgeva kultuurikeskuses üle hõbelusikad linna noorimatele kodanikele. Jõgeva linna on aastaga sündinud 41 last.

Merelaulud udupasunaga

Kell 15 astub kultuurikeskuse välilavale Marko Matvere Politsei- ja Piirivalveameti orkestriga. Kontserdil kuuleb ka Marko Matvere käsitööna valmistatud udupasunat. Orkestri juhataja Eerika Kurm rääkis, et kavas on rahvalik ja humoorikas muusika maailma meredelt, kust ei puudu ka paras ports nostalgiat ning armastus koduranniku ja armsama vastu. „Kontserdil kõlavad laulud Charles Trenet’ repertuaarist, vanad meremehelaulud ja ballaadid Marko Matvere repertuaarist,“ lisas Kurm. Originaalseaded orkestrile on kirjutanud Tõnis Kõrvits ja Andrus Rannaääre.

Kontserti dirigeerib Hando Põldmäe. Politsei- ja piirivalveorkester on politsei- ja piirivalveameti 34-liikmeline professionaalsetest muusikutest kollektiiv, mis loodi 2010. aastal endise politseiorkestri ja piirivalveorkestri ühinemisel. Orkestri tihedasse ja stiililt mitmekülgsesse kontserdikalendrisse kuuluvad esinemised politsei- ja piirivalveameti üritustel, riiklikel sündmustel, festivalidel ja kontserdisaalides. Koostööd on tehtud paljude Eesti instrumentaal- ja vokaalsolistidega ning välja antud hulganisti heliplaate. Orkester on osalenud ka mitmetel muusikafestivalidel väljaspool Eestit, näiteks Austraalias, Kanadas, Hispaanias, Saksamaal, Soomes, Venemaal, Taanis, Hollandis ja Leedus.

Avatud on kaks aiakohvikut

Jõgeva linna sünnipäeval on avatud kaks aiakohvikut: EELK Jõgeva kirikla aias Aia tn 7 ning Merle Meituse koduaias Aasa 8. Jõgeva koguduse heategevuskohvikus saadud tulu läheb koguduse töö toetuseks. Jõgeva koguduse toetuseks saab kevadlaadalt osta ka heategevuslikke loteriipileteid. Koguduse juhatuse esimehe Mare Rosina sõnul on see isemoodi õnneloos, kus inimene saab ise valida, millist auhinda ta soovib. Rosina sõnul läheb loteriist saadud tulu uue kiriku ehitamiseks. Merle Meituse koduaias Aasa tn 8 on külastajatele vaatamiseks ja soovi korral ka ostmiseks välja pandud pea poolsada maali, mis on sellel päeval tavahindadest soodsamad.

Merle sõnul on paljud huvi tundnud, kus saaks tema maale näha. Nüüd on selleks hea võimalus, sest kõik tööd on huvilistele uudistamiseks välja seatud. Avatud on ka aiakohvik, kus pakutakse nii magusat kui ka soolast suupistet ja kohvi. Maksta saab kohvikus sularahas.  Aias musitseerivad Artur Rehi ja Martin Kalm. Palume külastajatel lemmikloomi kaasa mitte võtta kuna aias on pere koer Tessa. Maalide näitusmüük ja kohvik on avatud kella 15–19. Suurem kohvikute päev on Jõgeval plaanis 21. augustil, mil tähistatakse Tapa-Tartu raudtee 140. aastapäeva.

Politseiauto tagaistmel

Linna sünnipäeval saab endast teha mõnusa fotojäädvustuse Ameerika politseiauto tagaistmel. „Politseiauto fotoboks on peaaegu nagu tavaline fotoputka, kuid see on ehitatud Ameerikast pärit politseiauto sisse. Fotomasinasse saab sisse istuda, pilti teha ja fotoseeria kohe mälestuseks välja printida,“ rääkis fotoboksi esindaja Kaidi Puistaja. Pärast on politseiautos tehtud fotoseeriad leitavad Jõgeva linna koduleheküljelt, kus saab fotosid ka digitaalselt alla laadida.

Puistaja rääkis, et politseiautosse ehitasid nad fotoboksi just seetõttu, et populaarse tegevusega politseid rahvale lähemale tuua. „Kuna mõte tundus hea ja avanes ka selline võimalus, siis saigi fotomasin valmis ehitatud ja nüüd oleme väga rõõmsad, et õnnestub tulla Jõgeva linnapäevadele rahvale rõõmu ja meelelahutust pakkuma,“ lausus Puistaja. Fotoboksis saab pilti teha Jõgeva politsei- ja kohtumaja ees. „Oodatud on kõik huvilised, kes soovivad näha seda masinat oma silmaga ja põnevaid pildiseeriaid teha.“

Laval on ansambel Junkop

Sünnipäeval on hea võimalus nautida kunagise Jõgeva II keskkooli Junkop etteastet. Bändi solist Margus Mändmets tunnistas, et nad astuvad kodulinna lavale rõõmuga, kuid sinna sekka mahub veidi ärevust, ootust ja head fiilingut. Enamuses koosneb Junkopi kava mõnusast diskost, kerge kummardusega rock- ja dzässmuusikasse. „Mõned lood on nii-öelda “vanaaja” hitid, mida 80-ndatel pidudel mängisime. Sekka ka uuemat muusikat, mida oleme valinud meeldivuse alusel,“ rääkis Mändmets.

Lavalaudadele astuvad ansambli juht ja klahvpillimängija Tiit Käosaar, basskitarril Ergo Lind, löökriistadel Kalmer Paju, soolokitarristid Aivar Mihkelson ja Tõnu Hallik, laulab Margus Mändmets. Junkop astus mullu üles Jõgeva linna koolide vilistlaste kokkutulekul ja aasta enne seda küüslagufestivalil. „Sellistel suurepärastel üritustel esinemegi. Viimasel ajal aastas korra oleme püüdnud ikka musitseerida, nii kuulaja, kui ka enda rõõmuks,“ sõnas Mändmets ja kutsus kuulajaid üles nautima elu ja oma hobisid, hoidma tervist ja lähedasi.

Lastelinnas terve päev tegevusi

Linna sünnipäeval saavad lapsed aega sisustada lastelinnas. Tegevusi jagub nii kesklinna kui politseipargis, maa- ja linnavalitsuse esisel platsil. Üles on seatud mitu batuuti ning ringi saab veereda zorbpallis. Erinevates telkides saab meisterdada, teha näomaalinguid ja mängida võistlusmänge. Kahe euro eest on lastel võimalik teha ponidega üks sõit või vurada ringi elektriautodega.

Lastealal on esindatud Perekeskus, kus saab meisterdada vahvaid õhupalliloomi, Jõgevamaa noortekogu ja Jõgevamaa noorteinfo töötajad teevad lastele näomaalinguid, Rajaleidja keskuse telgis saab mängida erinevaid karjäärimänge ning küsida karjäärinõu. Oma tegevust tutvustavad JJ-Street tantsijad, Päästeamet, Maanteeamet, Kaitseliit, Naiskodukaitse, Politsei- ja piirivalveamet, Jõgeva kunstikool ja Jõgeva noortekeskus.

Rekordiliselt kauplejaid

Traditsiooniline kevadlaat Jõgeva kesklinnas pakub laulu, tantsu ja pillimängu kogu päevaks. Laadalt saab osta kodumaist käsitööd, istikuid, vanavara ning toidu- ja tööstuskaupa. Kevadlaada korraldaja Sergei Jerjomini sõnul on ennast laadale registreerinud üle 200 kaupleja. Korraldaja lisas, et kaupmeestel on laadal osalemise vastu suur huvi ja eriti meeldiv on see, et oma toodangut pakuvad ka Jõgevamaa ja linna kohalikud tootjad ja käsitöölised.  Kauplema on tulnud müüjad ka Lätist ja Leedust.

Head Uudised GoodNews