1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Jõgeva Vapimärgi laureaat Mai Treial: elu peab olema elamisväärne igas Eestimaa paigas
Jõgeva Vapimärgi laureaat Mai Treial: elu peab olema elamisväärne igas Eestimaa paigas

Jõgeva Vapimärgi laureaat Mai Treial: elu peab olema elamisväärne igas Eestimaa paigas

Mai Treial
Mai Treial

Riigikogu liiget aastatel 1995­-2011 ja tänast Jõgeva linnavolikogu aseesimeest Mai Treialit tunnustakse Jõgeva Vapimärgiga. Usutluses heade uudiste portaalile rääkis Mai Treial oma aastakümnete pikkusest seotust Jõgevaga, selle paiga omapärast ja aurast. Teenekas poliitik ja omavalitsustegelane avaldas Eesti iseseisvuspäeva eel arvamust nii oma kodupiirkonna kui ka kogu Eesti tuleviku kohta.

Õnnitlused tunnustuse eest. See ei ole Teile esimene tunnustus, kuid missuguseid emotsioone kutsub esile just Jõgeva Linna Vapimärk?

Tänan õnnitluste eest. Iga hea sõna ja tunnustus on kahtlemata meeldiv. Kuid kodulinna tunnustus annab märku, et minu püüdlused siin on korda läinud. Tunnen, et minu toimetamised ja tegemised on olnud vajalikud ja olulised.

Kui kaua elate Jõgeval? Mis motiveerib sellele linnale truuks jääma?

Pärast Tallinna Kergetööstuse Tehnikumi lõpetamist suunati mind tööle Jõgevale, millest augustikuus täitub 46 aastat. Ja ma jäin siia,­ siin on minu kodu, siin on lapsed suureks kasvatatud, siin on mu tütrepere, minu lähedaste ja sõprade ring. Jõgeva on elamiseks armas paik, oma töökate inimeste, paljude traditsioonide ning võimalustega kodune väikelinn – siin me elame.

Mida olete andnud Jõgevale ja mida Jõgeva Teile?

Näiteks tööperiood Jõgeva Kommunaalettevõte Kombinaadis – ettevõttes, mis otseselt hoolitses Jõgeva heakorra, haljastuse, soojamajanduse ja teiste igapäevaste olmeliste küsimuste lahendamise eest. Kui lapsed olid väikesed, töötasin pea aasta ka tänavapühkijana, ­nii et Jõgeva linna tänavaid olen mõõtnud ka teisiti kui ainult jalutades.

Töö kommunaalsüsteemis on andnud “võime näha” ja oskuse kaasa rääkida nii mõnegi abinõu otsimisel/otsustamisel linna heakorra ja teede­ tänavate korrashoiu parandamiseks. Nendesse aastatesse mahub palju tööd, hoolt ja armastust. Linnas on mitmeid objekte, kus olen saanud anda panuse selleks, et nad on säilinud, muutunud kaunimaks ning anda tuge nii mõnegi  ettevõtmise või organisatsiooni tööle. Aga üksi seda kõike ei tee! Ma olen siia jäänud ja seda teinud tänu kõigile headele kaaslastele ja kolleegidele, kellega koos oleme seda suutnud. Ma väga tänan kaaslasi sel teel, kes kõik armastavad Jõgeva linna ja kogu Jõgevamaad. Jõgeva on mind toetanud ja usaldanud kuueteistkümneks aastaks enda esindajaks riigi kõrgeimasse võimuorganisse ning valinud 22­-aastaks kohaliku poliitika esindajaks. Ma olen alati selle usaldusega kaasnenud vastutust tunnetanud.

Mis aitaks tänast poliitikat avatumaks ja ühiskonnaelu puhtamaks muuta?

Pöörata pilk tagasi maa poole, elu peab olema elamisväärne igas Eestimaa paigas. Rääkida inimestega, usaldada, kuulata ja võtta kuulda inimesi. Poliitikas saab ja peab ausaks jääma – ei katteta lubadustele.

Jõgeva Linna Vapimärgi pälvib ka ettevõtja Kaido Lehtla. Kuidas teda iseloomustaksite. Olete vist lausa puuda soola ära söönud?

Südamlik õnnesoov ja maani kummardus Sulle, Kaido. Oleme koos aastaid olnud tegevad linnavolikogus ja ühiskondlikes ettevõtmistes. Talle läheb väga korda, kuidas Jõgeva elu edendada. Kaido on väga avatud südame ja hingega ning lahtiste kätega inimene, kellel eraettevõtjana täitub sel aastal veerand sajandit. Ta on kogu elu tegelenud erinevate spordialadega ­ lüües nii mõneski hokilahingus veel praegugi kaasa. Kaido teeb kõik selleks, et ka teisi spordi­ ja kultuuritegijaid toetada – nii jõu, nõu kui ka sponsorina. Kaido
on üks tõeline sädeinimene.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews