1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jõgevamaa raamatukogutöötajatele tõi mälumänguvõidu Pipi Pikksuka vanus
Jõgevamaa raamatukogutöötajatele tõi mälumänguvõidu Pipi Pikksuka vanus

Jõgevamaa raamatukogutöötajatele tõi mälumänguvõidu Pipi Pikksuka vanus

Mälumängu võitjad: Ene Sööt Jõgeva Linnaraamatkogust, Laidi Zalekešina Mustvee Linnaraamatukogust ja Maris Paas Vaimastvere raamatukogus
Mälumängu võitjad: Ene Sööt Jõgeva Linnaraamatkogust, Laidi Zalekešina Mustvee Linnaraamatukogust ja Maris Paas Vaimastvere raamatukogus

Kohtla-Järvel toimunud raamatukogupäevade avamisel sai mälumängus esikoha Jõgevamaa võiskond, kuhu kuulusid Jõgeva Linnaraamatukogu raamatukoguhoidja Ene Sööt, Mustvee Linnaraamatukogu direktor Laidi Zalekešina ja Vaimastvere raamatukogu direktor Maris Paas. Nad teadsid vastuseid enamikele küsimustele, mis ennekõike käsitlesid nii Eesti kui ka välisriikide kultuurielu. Võidu tõi aga bibliograafidest naiskonnale teadmine, kui vana on raamatutegelane Pipi Pikksukk.

Raamatukogupäevade avamisel on teadmisteproov mälumängus traditsioon. „Mälumängu küsimused koostab igal aastal erinev maakond või raamatukogu, seekord siis Rapla Keskraamatukogu. Sarnaselt varasemate kordadega olid tänavugi küsimused kirjandusest ja teisteltki kultuurialadelt. Vastamiseks oli aega üks minut ja see läks väga kiiresti! Mõnikord tuli ka vaielda, mõnikord kasutada loogilist mõtlemist. Õige vastuse eest saadud punktide arv oli  erinev – vahel kolm, mõnikord koguni üheksa.” rääkis Ene Sööt. „Põhivoorus kogusime Pärnu Keskraamatukoguga võrdse arvu punkte. Järgnesid lisaküsimused. Neist esimene jäi mõlemal võistkonnal vastamata, teisel teadsime mõlemad vastust, kolmas oli kiiruseküsimus: „Kui vana on Pipi Pikksukk?“ Maris tõusis ruttu ja hüüdis, et seitsmekümne aastane. Nii me võitsimegi, ” kirjeldas ta eredaid elamusi mälumängust.

“Südantsoojendavalt mõjus, kui ühes küsimuses tuli fotolt ära tunda Betti Alver neiuna. Muusika-aasta tõttu olid mitmed küsimused sellest valdkonnast. Ühes neist saadi teada, et luuletaja Kõrli Stalte loodud liivi hümnil on sama viis Eesti ja Soome hümniga. Veel sooviti teada, kes on kirjutanud laulu „Käin juba lasteaias” sõnad ja viisi ( Arvo Pärt ja Juhan Saar). Küsimustikku oli toodud ka Pärt eesnimena. Nimelt ühes vastuses sooviti teada filmi „Risttuules“ muusika autorit Pärt Uusbergi. Eesti Rukkiaastale pühendatud küsimuses küsiti selle ühenduse kultuuriauhinna nime. milleks on Rukkirääk,” rääkis Ene Sööt. Tema sõnul premeeriti esikoha võitnud Jõgevamaa mälumängureid raamatukaupluse Apollo kinkekaartidega ja kingituseks olid ka Kohtla-Järve sümboolikaga kruusid.

Ene Sööt märkis, et spetsiaalselt Jõgevamaa raamatukoguhoidjad mälumänguks ei valmistunud, sest konkreetse kolmiku osalemine selgus üsna ootamatult. „Küllap aitas edule kaasa pidev lugemine, milleks tuleb ikka aega leida. Tuleb olla kursis kultuurieluga, jälgides kultuuriportaale ja –ajakirju. Ja lai silmaring tuleb alati kasuks. Lugejatele on ju tarvis jagada infot, anda nõu ja lugemissoovitusi,” lausus võiduka naiskonna liige.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews