1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JUTUPÜHAD! Lugude vestjad tulevad Eestisse jutupühi pidama
JUTUPÜHAD! Lugude vestjad tulevad Eestisse jutupühi pidama

JUTUPÜHAD! Lugude vestjad tulevad Eestisse jutupühi pidama

Jutuvestjad 2016 Jutupühadel19.-26.augustini peetakse Eestimaal taas lugude jutustamise festivali Jutupühad.

Jutupühad on liikuv püha – juhtub siia maile mõni hea jutuvestja laiast maailmast, on kohe aeg jutupühadeks.

Augustkuu lõpus võtavad erinevate maade jutuvestjad ette teekonna Eestisse. Külalised saabuvad Indiast, Iisraelist, Ungarist, Põhjamaadest, Suurbritanniast, Hollandist, Itaaliast. Neid seob kuuluvus rahvusvahelisse ühendusse Storytelling and Peace Council. Jutuvestjad on kõik väga erinevad taustaga, neid ühendab aga sügav pühendumus lugude vestmise kunstile.

Kohtumistel, jutuõhtutel ja töötubades on nad meelsasti nõus jagama kogemusi lugude kasutamisest töös sellistes paikades nagu lastekodud, haiglad, vanadekodud, põgenike-laagrid, muuseumid, koolid jne.

Jutupühade festival toimub juba viiendat aastat ja on sündinud Rahvakultuuri Keskuse Jutukool eestvõtmisel. Sel korral veab põhikorraldust MTÜ Jutumaja Viljandimaalt. Festivali õnnestumisele on lisaks Rahvakultuuri Keskusele kaasa aitamas mitmed vabaühendused üle Eesti.

„Võib julgelt väita, et  tänu Jutukoolile ja Jutupühade festivalile, on meie inimesed hakanud üha rohkem teadvustama lugude jutustamise tähendust. Selle aasta juturahvas on lahkesti nõus jagama oma kogemusi ja lugusid mitmel pool Eestimaal. Ja me kunagi ei tea, mis hetkel või kes meid inspireerib lugude kuulamisega-jutustamisega oma elu rikkamaks elama,“ ütleb Rahvakultuuri Keskuse Jutukooli ja Jutupühade eestvedaja, lugude jutustaja Piret Päär.

Piret on üle poole oma elust pühendanud lugude jutustamisele, täiskasvanute koolitamisele ja meelitamisele. Et  inimesed märkaksid, tunneksid ära, kuulaksid ja jutustaksid lugusid. „Me kõik koosneme lugudest. Sestap nad ka inimest nõnda sügavalt puudutavad. Õigel ajal, õiges kohas, hästi  jutustatud lugu – muudab maailma. Kasvõi hetkeks, aga ta muutub.”

Jutupühad avanevad kahe kodukontserdiga. 19.augustil Viljandimaal, Laane-Suki talus ja 20.augustil Raplamaal, Lohul, Mäe-Kõivul. 24.augustil toimuva maakondade päeva raames toimuvad huvitavad ja eriilmelised kohtumised Tallinnas, Viljandis, Tartus, Taevaskojas, Lihulas, Kohilas ja Sauel.

Jutupühi toetavad Kultuuriministeerium, Rahvakultuuri Keskus, Kultuurkapital, Ungari instituut ja Kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupp.

JUTUP väike

Head Uudised GoodNews