1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Kas Merimetsa roheala läheb kohaliku kaitse alla?
Kas Merimetsa roheala läheb kohaliku kaitse alla?

Kas Merimetsa roheala läheb kohaliku kaitse alla?

imagesTallinna linnavalitsus otsustas algatada Merimetsa roheala kohaliku kaitse alla võtmise.

„Otsuse tegemisel lähtus linnavalitsus muuhulgas Pelgulinna Seltsi ja Põhja-Tallinna Valitsuse vastavasisulisest ettepanekust,“ ütles abilinnapea Arvo Sarapuu.

„Merimets on kõrge väärtusega roheala väga tiheda hoonestuse ja suure rahvaarvuga elamupiirkonnas,“ ütles Sarapuu. „Tegemist on maastikuliselt mitmekesise ja liigirikka, suure keskkonnakaitselise ja keskkonnaharidusliku väärtusega alaga.“

Sarapuu sõnul soovitakse kaitse alla võtmisega säilitada piirkonna looduse eripära ja kaitstavate liikide elupaigad ning tagada väärtusliku virgestus- ja puhkeala säilimine.

Loodusobjekti kaitse alla võtmise eelduste tuvastamiseks koostatud ekspertarvamuse kohaselt on alal kaitse alla võtmise eeldused – ala on oluline roheline punkt (metsalindude puhkeala) Tallinnas piki Eesti põhjarannikut kulgeval lindude rändeteel ning pika ajaloolise traditsiooniga hinnatud haljasmaa, mis on tähelepanuväärne ka metsanduse ajaloo seisukohast.

Merimetsa roheala kaitse alla võtmisel aitaks kaitserežiim säilitada piirkonna looduse eripära ning arendada piirkonna kultuurilis-hariduslikke väärtusi linnaruumi aktiivse osana.

Eksperthinnangu kohaselt  ületab ala looduskaitseline väärtus kohalikku tasandit ning alale oleks võimalik kehtestada ka riikliku maastikukaitseala kaitserežiim.

Kaitse alla võetav maa-ala hõlmab valdavalt jätkuvalt riigi omandis olevat maad, lisaks arvatakse kaitseala koosseisu Tallinna linnale kuuluvad transpordimaa sihtotstarbega kinnistud.

Kavandataval kaitsealal on keelatud teede ehitamine, erandina võib kaitseala valitseja nõusolekul rajada teid ning püstitada ehitisi kaitsekorraldus- ja virgestusotstarbeks või remontida kaitsealaga piirnevate kinnistute olemasolevaid juurdepääsuteid.

Head Uudised GoodNews