1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS ERISAADE! Erisaade toob eetrisse erilise armastust kiirgava Veet Mano
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS ERISAADE! Erisaade toob eetrisse erilise armastust kiirgava Veet Mano

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS ERISAADE! Erisaade toob eetrisse erilise armastust kiirgava Veet Mano

Heade uudiste saate alguses nendib saatejuht Mati Palmet, et saade küll lõpetas juba hooaja, aga seda sõnadega, et ilmselt tuleb põhjust tagasi tulla. Sihikul oli mitu inimest ja rutem, kui arvata oli, ongi üks nüüd siin ja selleks on legendaarne tervendaja Veet Mano. Mõistagi on stuudios GoodNewsi positiivitarid Monika Kuzmina ja Joanna Müür ning külalise juttu tõlgib Brenda Randroo, kes on ka ise meditatsiooniteemaga saates käinud.

Mati alustabki küsimusega Brendale, et kas tema ja Veet Mano praktika kattub, ja tõesti, just külaline juhatas naise meditatsiooni teele ning ka Veet Mano tegevuse aluseks on Osho õpetus, mis just toobki välja inimeste erinevuse ja erilisuse. Veet Manolt tahab saatejuht teada, kas tema jaoks on oluline, et ta on just raadios, kus on kuulda tema häält, kuid pole näha pilku ja olemust. Külaline ütleb, et ühtpidi on hea inimest näha ja ka katsuda, aga teisalt, tema tehnikad on ju ka DVD-del ja raamatutes, tähtis on, et sõnum jõuaks pärale.

Monika küsib vahepeal, et kas Veet Mano nende aegade järel ka eesti keelest midagi aru saab, aga mees teab vaid “ma armastan” ja “kalli-kalli”. Asi on selles, et tervendaja käib väga paljudes riikides ja keskendub seal rohkem inimeste tundmaõppimisele kui keeleõppele.

Head uudised2

Et ehitada suhtlussilda ka ebamugavate küsimuste kaudu, pärib saatejuht Mati, et mida loodab lihtsas hõlstis inimesi raviv mees oma elus saavutada. Veet Mano esimeseks lauseks on: “Ma armastan elu!”

Tegelikult oli tema elu algus raske, sest vanemad lahutasid, isa ja vend on vähki surnud. “Olen Osho juures õppinud, et oleme õnnelikumad, kui suudame luua positiivse õhkkonna enda ümber ja siis on ka teised õnnelikud,” sõnab ta. Veet Mano oli Michigani ülikoolis 20 parima tudengi seas, ta valis kõige raskema alana matemaatikatunnid ja sai kiiresti sertifitseeritud matemaatikaõpetajaks, aga juba noorema tahtis ta teha midagi, mis annaks elule väärtust ning ta valis keskkonnahoiu ja ökoloogia õpetuse. Koolis on Veet Mano alati sportlane olnud, ta pole ei suitsetanud ega alkoholi tarbinud ja kuigi ta kasvas üles hipiajastul, ei läinud ta kaasa uimastitega, vaid valis armastuse, tervise, spirituaalsuse ja maailma sügavuti mõistmise. Ta on töötanud Ameerika indiaanlastega, kust on pärit ka tema nimed Chewassa ja Wannaquot, nimi Veet Mano aga on saadud Osholt. Hiljem on ta töötanud õpetajana Alaskal ning kogu oma elu on Veet Mano teinud vabatahtliku tööd ja teeb seda praegugi.

Saatekülaline räägib ühes naisest, kelle vanaemal on vähk ja ainus võimalus on ravi Saksamaa kliinikus, kus tehakse kuumateraapiat, kuid neil ei ole selleks raha. Seda pole ka Veet Manol, kuid ta on lubanud kulud katta ja korraldabki seda. Tal pole uhket maja ega kallist autot, ta elab sageli miinusesse, sest hädaolukorrad tulevad ja inimesed vajavad abi. Tervendaja teeb seda tööd, kuna teab, kui oluline see on. Tal on välja antud 4 DVD, kus õpetatakse ravima selga, mis on üks inimkonna suurimaid hädasid, siis on DVD toitumisest artriidi, südamehaiguse või vähi korral, 2 DVD allasurutud emotsioonide teemal ja üks sellest, kuidas vabaneda sõltuvustest.

Mati võtabki üles küsimuse, et kuna raha kannab endas halba energiat, selle ümber on palju ahnust — kas heategudeks peab kasutama raha või saaks ka selleta läbi. Külalise arvates seda ei juhtu, sest praktilised asjad on rahaga seotud. Küll aga peab õpetama, kuidas olla loominguline, kuidas töötada ja et oleks keha, millega töötada. Kui Veet Mano tahtis minna Indiasse Osho juurde, töötas ta raha teenimiseks pool aastat hommikust õhtuni ja seda osaliselt ka selleks, et endaga kaasa viia üks Jaapanist pärit artriiti põdev inimene. Ka teda on paljud aidanud, kuid raha on siiski see, mida surres kaasa ei võeta ja kuni oled elus, tuleb teha nii palju head, kui saab, mitte raha kokku ajada.

Head uudised3

“Kas midagi saab surres kaasa võtta ja kuhu?” küsib Mati ja külaline vastab, et seda ei tea keegi. Kui ta aga Oshoga koos mediteeris, oli fookus alati seotud armastuse ja vabatahtliku abistamisega. Veet Mano meenutab, et kui Osho oma kehast lahkus, siis vähemalt tema polnud kogenud sellist armastuse pilve, mis tema ärasaatmisega kaasnes. Hing on küll nähtamatu, kuid Osho oli nagu armastuse laiendus.

Veet Mano ütleb, et ta teeb asju teadlikult nii, et ta oleks terve ja elaks kauem. Ta on loobunud paljudest toitudest, millega ta üles kasvas. Ta on taimtoitlane ning selleni jõudis spirituaalsetel põhjustel, praegu aga teab, et taimne toit on kõigile organismidele tervislikum. Veet Mano on alati juustu armastanud ja tunnistab, et Eestis on ta seda 3 aastaga rohkem söönud kui varem kümne aastaga.. Paraku tunneb ta juustu ja piima tarbides südames valu. “Püüan elus palju mediteerida ja seda läbi südame ja armastuse ,” ütleb ta. Tervendajal on ette tulnud ka seda, et inimesed pöörduvad tema poole abi saamiseks näiteks lennujaamas ja ta on Osholt õppinud, et tõrjuda neid ei saa — tema on andnud oma kontaktandmed ja kallistanud kui peab lennukile minema ja konkreetselt midagi teha hetkel ei saa. Abistamiseks meeldib tal kohal olla.

Veet Mano sõnul on surm midagi, millest me midagi ei tea, seepärast tuleb elus äratada endas nii palju armastust kui saab. Paljud on seda nimetanud sensitiivseteks võimeteks, tema nimetab armastuse äratamiseks. Füüsilises osas on ta välja töötanud mitmed meditsiinilised harjutused.

Saatejuht meenutab Venemaa selgeltnägijate saadet, kus 90% osalejatest nägi vaime — kas nad on külalise arvates petised või nad näevadki midagi? Veet Mano märgib alustuseks, et juhtumitega tegeldi eraldi olles ja võib-olla need inimesed usuvadki, et midagi näevad, aga tema mitte, asi on lähenemisviisis. Võib-olla selgeltnägijad usuvad ise siiralt, et tunnetavad midagi, aga see ei tähenda, et see ka reaalselt juhtub. Tervendaja toob võrdluseks armukadeda mehe, kes arvab, et naine teda petab — abikaasa võib istuda päevad läbi üksi kodus, aga mees on täiesti veendunud, tal on teisega füüsiline suhe ja seal on asi psüühikas. Veet Mano märgib ära ka seda, et suur osa sensitiividest suitsetas, mis näitab, et midagi on nendes valesti — miks peab inimene oma lühikese elu jooksul tegema midagi, mis ta keha mürgitab? Tema arvates on tegu allasurutud emotsioonidega, mistõttu on lihtne teatud asju endale projitseerida. Rahast rääkides lisab tervendaja, et asi pole vaid ahnuses, vaid selles, mis inimestes sees on ja selleks on sageli liiga palju viha või liiga vähe armastust. Tema töö seisnebki selles, kuidas tuua rohkem õnne ja armastust ning suur osa selles on teha tööd, mis meeldib ja võimaldab midagi luua.

Mati tahab teada, et kas keegi rikas on palunud ennast veel rikkamaks teha. Veet Mano sõnul on soov olla kõige-kõige seotud mingi haigusega inimese sees. Tavaliselt pöörduvad inimesed tema poole sooviga saada parem töökoht ja siis töötab tervendaja nende emotsioonidega. Ta räägib ühest noorest naisest, kes soovis saada stjuardessiks, kuid ei suutnud vajalikku testi läbida. Pärast seda, kui Veet Mano töötas temaga, et leida naises tasakaal, läbis too edukalt vajalikud toimingud. Saatekülaline meenutab üht eriti ekstreemset lugu, kus tema juurde tulid kolm maffiameest, kelles on nii palju viha sees, et nad tahtsid ka temale füüsiliselt haiget teha. Kui nad aga kursuse läbisid, said nad aru, et see, mida nad teevad, pole midagi ilusat, et nad teevad teistele haiget, ja nad lõpetasid senise elulaadiga. Mehed olid hiljem naljatamisi öelnud, et kurjategijate seast ei tohi kedagi Mano juurde lubada.

“Elutöö peab sisaldama loomingulisust, mitte midagi destruktiivset,” selgitab Veet Mano. Tema järgmine lugu räägib rikkast ja kõrgel positsioonil mehest, kes tema juurde tulles selgitas, et tal on justkui kõik olemas, aga ta tunneb närvilisust ja siis selgus, et selle taga on kooliaegne tagakiusamine, isa surm tema kätel ja äsjane lahutus. Kui tervendaja ta nendest emotsioonidest vabastas, ütles mees, et ei taha enam teistele haiget teha, vaid tahab aidata ja elada ka ise teistsugust elu. Siin nendibki Veet Mano, et tema eluviisiks on oma tegutsemisega hõlmata kõiki inimesi, sest kõigil on süda ja hing, kõik tahavad armastust.

Head uudised4

Monika nendib, et kuigi eestlased pole maffiarahvas, on nad siiski kinnine rahvas, kuid GoodNewsi loetavuse edetabelis on 46 Veet Mano loo seas esikohal lugu sellest, mis on armastus. Kui aga jutt läheb kahtlemise ja mitteusaldamise peale, ütleb saatekülaline, et tal pole selle vastu midagi, kui inimesed kahtlevad, sest teatud kahtlused peavadki elus olema, see on kaitsev energia. Kui aga tekib küsimusi, siis tuleb õppida, teha eeltööd — ka Veet Mano lapsepõlv oli raske, kuid ta püüdis midagi ära teha, et see muutuks. Elus on palju väljakutseid ja tuleb õppida oma energiat äratama, et hakkama saada.

Veet Mano sõnul on avalikkusele juba teada saladust, et kuid tahad armastuses edu saavutada, siis tuleb puhastada oma sisemine maailm negatiivsusest. Kui tema oli 20-aastane, oli tal tüdruksõber, 26-aastane modell, hüüdnimega Seersant, kes sundis teda oma tunnetega tegelema, ja et sellist tüdrukut hoida, pidi ta sellega kaasa minema. Nüüd tunnistab ta, et see oli parim asi tema elus, see meditatsioonitehnika äratas temas jõu ja pani tahtma näidata teistele, kuidas stressist vabaneda. Praegu aitavad tema tehnikad paare vabastada stressist suhetes ja panna neid taas teineteisesse armuma.

Siit tulebki saatejuhi uus küsimus — kui inimene tahab, et tema partner muutuks, too aga e taha, siis kas on võimalik kedagi vastu tahtmist aidata? Külalise sõnul on see energia küsimus. Ta toob näitena seda, kui inimene on looduse ilu suhtes ükskõikne — kui näidata talle ühte puud, siis ilmselt midagi ei muutu, aga kui näidata merd, koske ja muudki, siis võivad ka muutused tulla. Veet Mano uus meenutus räägib naisest, kelle poeg tarbis uimasteid ega tahtnudki abi. Tervendaja rääkis emale, et kui poeg on eksinud, ütleb see midagi ka tema kohta ning kuigi naine oli solvunud, otsustas ta endaga töötada, ja kui poeg nägi, kuidas emas energiad muutusid, hakkas ka tema muutuste poole püüdlema. Mano nendib, et tuleb valida, kuidas töötada, kiireid tulemusi tavaliselt ei tule.

Joanna võtab üles selle teema, kuidas püsida hetkes, leida miski siin ja praegu. Veet Mano sõnul tuleb ennast puhastada negatiivsusest, mis ei lase hetkes olla, praktiseerida asju, mis toidavad hinge, näiteks kallistada, mediteerida, armastada inimesi tingimusteta. Ei tohi anda inimestele hinnanguid, sest me ei tea, mis on olnud nende minevikus, me ei saa sageli aru nende emotsioonide sügavusest. Veet Mano seminari kaudu on inimesed isegi oma tõelise seksuaalse orientatsiooni leidnud — näiteks tunnistas üks mees, et on gei, aga selle aluseks oli teismeliseea traumaatiline kogemus, ja vesteldes ühe kauni naisega, mis oli osa seminari tööst, sattus ta sellest kaunitarist vaimustusse ning on nüüd leidnud endale naiskaaslase, tõsi küll, mitte selle kauni daami.
Muide, ka seminaridelt on inimesed endale kaaslasi leidnud, sest just seal leitakse ja puhastatakse oma hinge pimedad kohad, mida muidu ei taheta näha ega teistele näidata.

Mati jätkab oma filosoofiliste pommitamistega ja tuletab meelde Jeesus Kristuse elu, kes ohverdas ennast teiste pärast — kas kristliku ja veetmanoliku maailmavaate vahel on olemas lõhe? Veet Mano pole kindel, kas Jeesus tahtis just ristil lõpetada, ta ilmselt tahtnuks jätkata, sest elus olles saab enamat ära teha. Seda teavad ju kõik pered, sest kui näiteks isa tuleb õhtul töölt koju, siis muutub kodus kogu energia paremaks, ja kui ta läheb näiteks kuudeks võõrsile tööle, on see energia puudu. Tervendaja ise ei tunne, et ta midagi ohverdaks — talle meeldib loodus ja ökoloogia, temas on palju armastust, ta on lihtne mees, kes ei kanna ehteid ja ütleb ka naistele, et nood ennast ülearu ei lõhnastaks, sest see provotseerib hingamismeeli ja võib haigusi tekitada.
“Ma tunnen, et olen osa elust, kontaktis eluga, maratonijooksjana olen harjunud endast kõik andma, minu tee on jagada inimestega kõike,” jutustab ta. “Ma olen väga õnnelik ja ilus inimene, ma võin töötada 24 tundi järjest ja olen ikka õnnelik. Me peame hoolitsema oma õnne est ja mida rohkem me armastust tunneme, seda vähem teeme midagi vastu enda tahtmist.”

Head uudised5

Mati nendib, et Veet Mano juurde tullakse probleemide ja halva energiaga, tervendaja aga on ise väga empaatiline mees — kuidas ta teeb nii, et see temasse kinni ei jää? “Selles ongi ilu, et kui õpid sügavamalt mediteerima, muutud endas tugevamaks ja tahad teisi aidata,” ütleb saatekülaline. “Inimesed tahavad õppida spirituaalsust, tahavad ennast aidata, aga ei tea kuidas.” Ta lisab, et tal on väga kahju Kadri Luigest, kellele keegi peale tema ei rääkinud õigest toitumisest ja Veet Mano arvates peaks sellest juba koolis rääkima. Tema on õpetajana lastele öelnud, et kui valida toidu vahel, mis on maitsev ja selle vahel, mis on tervisele hea, tuleb valida see, mis on nii maitsev kui tervislik.

Veet Mano ütleb, et ta on 100% haridusinimene, kes töötab emotsioonidega teduslikult, ja tahab rääkida nii teles kui raadios sellest, sest inimesed ei tohiks vaimses maailmas kaduda. Ta kutsub inimesi, kel on rahalisi probleeme, oma seminaridele külalistena, ja annab neile positiivset energiat. Tervendaja nendib, et abistaja ei pea olema tingimata tema, kuid meil puuduvad nii-öelda emotsionaalsed jõusaalid, kus inimesi aitaks teisedki nõustajad. “Minu tööviis on alati positiivsus, ma võitlen selle eest, et iga päev olla positiivses hetkes,” rõhutab ta.

Saatejuht Mati küsib üle ka selle, et kas on hetki, kus tervendaja ennast võimetuna tunneb? Veet Mano sõnul juhtub seda igal nädalal, kui ta leiab inimesi, kellel on näiteks viimases staadiumis vähk, ravivõimalused Eestis aga pole nii head kui Saksamaal. Tema tädil oli 60-aastasel vähk, talle lubati vaid 3 kuud elamist, kuid õnneks sai ta Saksamaal kliinikus head ravi ja on nüüd 87-aastasena endiselt aktiivne. Paraku on kuumateraapia ravimeetod kallis ja inimesi sinna saates on tervendaja alatasa miinustes. Praegugi on ta kolm inimest ravile saatnud, neljanda saatmise protsess on käimas. Veet Mano ütleb, et ta näeb kurbi asju rohkem kui enamik inimesi — näiteks toodi tema juurde suuvähiga tüdruk, kes suri kolme päeva pärast, sest oli hilja, kuid tervendaja andis talle viimase hetkeni energiat. “Aga me saame õppida olukord — kui paljudel on üks ja sama probleem, tuleb õppida ennetama. Minu juures käivad paljud, kel on vähiks soodumus või kes söövad sellist toitu ja siin ma saan õpetada,” lisab ta.
Tervendaja nendib saate lõpuminutitel veel, et paljudel inimestel on südamega rohkem probleeme, kui see välja paistab või tunda annab. “Minu eesmärk on esiteks harida inimesi, teiseks õpetada, kuidas armastada ja kolmandaks, kuidas tunda eluõnne,” lõpetab ta saate.

Sellega on heade uudiste erisaade läbi! Teie aga nautige suve heade uudiste seltsis, võtke kuulda Veet Mano soovitusi ja võimalusel käige ka tema seminaridel, sest sealt saate te abi ja kasulikke nõuandeid.

VAATA VIDEOID!

VEET MANO ARTIKLITE TOP20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews