1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste eetris on ilulooja Merilin Markov-Valm ja jutuks on püsimeik
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste eetris on ilulooja Merilin Markov-Valm ja jutuks on püsimeik

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste eetris on ilulooja Merilin Markov-Valm ja jutuks on püsimeik

Heade uudiste saatesse saatejuht Mati Palmeti kuuldeulatusse on ilmunud taas kolm daami, kaks neist, GoodNewsi tüdrukud Joanna Müür ja Elviira Eessaar, on juba vägagi tuttavad, aga kolmas pisut vähem ning teda tutvustab Joanna kui Eesti kõige diplomeeritumat ilutegijat — ja selleks on Merilin Markov-Valm. Saatekülaline on juba selles stuudios viibinud, tema seekordse ilmumise põhjuseks on see, et Merilin käis möödunud aasta lõpus Hongkongis päris põnevatel ilukoolitustel, nimelt püsimeiki õppimas. Nüüd on tal plaanis ka Eestisse tuua vastavateemaline konverents..

Raadiomehena teemaga tuttav Mati võtab püsimeigi kokku kui tätoveerimise pehmema variandi, mida võetakse ette just kulmude kallal, kuid Merilini sõnul on pigem tegu pigmenteerimisega. Saatejuht esitab uue versiooni, et see on tattoo, millest saadakse lahti varem, kui kirstukaas kinni pannakse. Tema jutu järgi on tegu juba umbes 13-15 aastat vana tehnikaga ning on olnud aegu, kus ka Matil püsimeigist kuuldes suu lahti jäi, kuid nüüd usub ta, et on üks vähestest meestest, kes saab aru, kui naisel on püsimeik. Merilin lükkab ümber saatejuhi arvamuse, et loomulikke kulmusid on väga vähe jäänud, sest kui tööd jagub, siis peab neid ikka veel olema. Mati küsib seepeale, et kui tulevad üle 30-aastased naised, kui paljud neist pole veel püsimeigiga kokku puutunud? Saatekülalise sõnul on tal neljapäev selline päev, kus ta võtab ette esmakordselt tulijaid ja nemad küsivad tavaliselt ka konsultatsiooni, mis näitab, et tegu on esimese korraga. Paljud alustavad ka meili sõnadega: olen sellest palju kuulnud…

Mati tahab vaheküsimusena teada, et kas mehed teevad püsimeiki ja saab jaatava vastuse. Eestis on Merilini teada kaks meeste püsimeigi asjatundjat, kes käivad ka rahvusvahelistel võistlustel. Tema ise on meeste kulmude korrigeerimisega vaid põgusalt kokku puutunud, kuid tema õpilased, kes ise juba töötavad, ütlevad sageli, et mõni mees on püsimeiki tulemas. Kui Mati uurib, et kas need on sellised roosas ja eriti rõõmsad mehed, lükkab ilutegija selle arvamuse ümber ja toob näitena loo, kus mehel oli armi tõttu kulm justkui keskelt pooleks, sest armi kohal karvad ei kasvanud, ja püsimeigi abiga sai asi korda. Mati ohkab seepeale, et vanasti armid ikka kaunistasid meest ja Merilin arvab, et kui neid kaunistusi liiga palju koguneb, tuleb miskit ka korrigeerida. Siit tuleb huvitav uudis, et ka plaanitavale püsimeigi konverentsile tuleb Iisraelist väga tuntud mees, kes niiöelda joonistab kiilaspäistele meestele juuksed pähe ehk siis püsimeik loob kasvama hakkava karvastiku efekti.

Mati tuletab meelde üht üsnagi tuntud artisti, kes värvis juuksed tumedaks ja ühtlasi ka peanaha, sest juuksekasv kippus hõrenema. Merilini sõnul on tänapäeval olemas vastavad spreid, mis selliseid probleeme varjavad, nii juuste hõrenemise kui ka hallinemise korral. Edasi tuleb jutt sellest, et kas protseduur on valus. Ilulooja sõnul tehakse eelnevalt tuimestus, kuid mitte süsti, vaid vedeliku või geeliga, mis hakkab mõjuma 10-25 minuti pärast. Palju sõltub ka valulävest, sest Merilini sõnul on paljud mehed ennast adrenaliiniga nii üles kütnud, et tuimesti mõjub, aga inimene ikka tunnetab valulisust.

Joanna tahab teada, et kas mõni inimene pole suutnud valu välja kannatada ja on lahkunud pooliku püsimeigiga. Merilini praktikas seda juhtunud pole ja kogu selles protsessis on tähtis, et tehnik teeks tööd rahulikult, ise seejuures kliendiga vesteldes, kusjuures tollel pole soovitatav rääkida.

Saatejuht küsib edasi intrigeeriva küsimuse, et kas Merilin on kunagi püsimeiki tehes näinud, et asi hakkab niiöelda pekki minema ja too tunnistab, et see juhtus kõige esimese kiendiga, kelleks oli tema ema. Ta täpsustab, et tehnik ei tohi kunagi mõelda, et miski võiks valesti minna. Mis tema emasse puutub, siis seegi kord läks kõik hästi, sest kogenum kolleeg ja õpetaja tuli appi. Mati meenutab juhuseid, kus pidulikul vastuvõtul on mõnel daamil kulmud tõesti naeruväärselt nurgeliselt üles ehitatud, kuid Merilin usub, et tänapäeval seda ei juhtu, sest ilutegijad on professionaalsed ja nad annavad endast kõik, et mingeid bumerangkulmusid ei tekiks. Tema teada on apse ette tulnud Soomes tehtud püsimeigiga. Kui nüüd saatejuht uurib, et mis juhtub, kui klient tuleb ja tahab tõesti midagi ekstravagantset, siis Merilini sõnul püüab ta ikkagi hoida kiendi kulmudel loomulikku joont, meikar peab jääma profiks, sest see on tema kunst, mis tänavatel ringi käib.

Joanna uurib, kuidas see protsess päris algusest välja näeb ehk sellest hetkest, mil klient tuleb kohale ja pakub välja omad soovid. Merilini sõnul ongi neljapäev temal selline päev, kus tuleb esmane klient, siis arutatakse läbi tema soovid, kuidas need sõltuvad näokujust ja sümmeetriast, meikar näitab ette, mida ta hakkab tegema ja nii edasi. Saatekülaline märgib ära ka selle, et enamikul naistest pole kulmud ühel kõrgusel ja need tuleb alustuseks paika panna. Mati arvates on ka ebasümmeetrias teatud võlu ja nii ongi, et kui klient soovib seda säilitada, siis tehaksegi vaid need nüansid, mida on vaja kulmu kauniks tegemiseks. Saatejuht tahab teada ka seda, mida tehakse daamile, keda on “õnnistatud” brežnevlike puhmaskulmudega. Merilin räägib loo inimesest, kellele hoopiski meeldisid tugevad kulmud. Üldiselt aga on nii, et kui mõni soov püsimeigi tegijale ei meeldi, ta arvab, et see ei sobiks, siis ta keeldub soovi täitmast. Vastuseks Mati küsimusele inimeste kohta, kelle nägu võib koledana tunduda ja võib jääda mulje, et seal ei saagi midagi teha, ütleb Merilin, et tema juures käivad vaid kaunid inimesed ja ekstreemne nägu ongi hea väljakutse, kuidas seda ilusaks teha. “Tulemust enne ja pärast vaadata on vägev!” täpsustab ta, lisades, et teeb vahel ka võrdlevaid fotosid, muidugi kliendi loal.

PAI_7870

Joanna tahab teada, mida saab peale kulmude veel sel kombel korrastada — kas näiteks kogu nägu saab? Merilini sõnul veel mitte, kuid põski saab ja edasi loetleb ta kõik võimalused ette: ombre-kulmud, karvtehnika… ta loobub edasisest üleslugemisest, sest neid tehnikaid on palju. Iga tehnik ei saagi kõiki uusi asju kliendile pakkuda, kui ta ei oska neid, ja kui keskendutakse millelegi ühele ja kindlale, siis uusi oskusi ei tulegi ja uued kliendid ka mitte. Või nagu ütleb Merilin — selleks peabki Hongkongis käima. Edasi tutvustab ta Matile päris mitut stiili. Aga päris uudne Eestis on põsepuuderdamise efekt. Kui Mati kirjeldab seda kui põse punaseks torkimist, siis saatekülalise sõnul see nii kole ei ole, kui meespoole kirjeldus lubab oletada. Protseduur valuline pole, aga kaks nädalat pärast seda klient tõesti super välja ei näe, põskedel oleks nagu klouniefekt või külmetus. Sel ajal ei soovita tehnik väljas käia, mõni võib lihtsalt vaadata, et mis sinuga lahti on! Pärast seda aga on naine taas kaunis ja veel enamgi. Ka happeline näopuhastus võib algselt nii mõjuda.

Elviira uurib edasi huulte kohta, et mis trendid nende osas on. Merilin räägib, et Candy Lips rõhutab loomulikkust, aga samas jääb silmadele pruntis huulte illusioon, ja seda süstideta, see toob huule kuju kontuurideta välja. Kuigi kontuure tahetakse praegugi rõhutada, ei ole see enam in. Candy Lipsiga hajutatakse värv ja jäävad justkui roosad lapsehuuled. Mati nendib, et huuled on üks väga tundlik näoosa ja Merilin täpsustab, et kui püsimeiki osatakse tumestuseta nii teha, et see valu ei tekita, on tegu meistriga. Tehnikul peab olema käehoiak pehme, et ta justkui liugleks huultel ja õrnalt tehes ei tunne klient midagi, pole ka mingeid hilisemaid järelmõjusid. Saatejuht nendib, et harjutamises on ikka suur jõud. Edasi aga kirjeldab ta situatsiooni, kus ühe perekonna inimesed hakkavad järsku kummaliselt välja nägema, keegi uurib, et kas on mingi pärilik suguvõsa haigus välja löönud, ja saab vastuseks, et ei, üks neist hakkas püsimeigiga tegelema.

Merilin kinnitab, et igaüks, kes on selle ala valinud, peab kätt kogu aeg töös hoidma. Tema harjutas lateksi peal kätt ka siis, kui oli beebiootel ning teeb seda ka õhtul telekast nutukat vaadates, seega igakord ei peagi sugulasi appi võtma.

Edasi räägib saatekülaline koolitusprojektist. Seda teeb Merilin Soome kolleegi Helen Jõgiga, 6.-8. aprillil tuleb Eesti püsimeigi Microblandingu koolituskonverents, kus saab nii õppida kui võistelda ja see lõpeb galaõhtusöögiga. Kohale tuleb suur hulk rahvusvahelisi koolitajaid erinevatest riikidest, Venemaalt, Soomest, Iisraelist, Itaaliast, Filipiinidelt ja mujaltki, aktuaalsed teemad on lasereemaldus püsimeigis ja tattoos, klassikaline püsimeigi karvtehnika, püsimeigi ombre-stiil, Microblanding ja üldse on konverentsil tutvustamise kõige uuemad stiilid. Tuleb ka üllatusesineja Venemaalt, kes tutvustab just põskede püsimeiki. Merilin soovitab konverentsile tulla kõigil, algajatest kuni meistriteni, sest tegu on tipptegijatega, kes näitavad oma oskusi, vastavad küsimustele ja üleüldse on tegu kolme täispika tööpäevaga. Koolituse hind on võrreldes mujal maailmas toimuvatega suhteliselt soodne.

Merilin soovitab kohale tulla ka neil, kes alaga otseselt ei tegele, sest võib juhtuda, et kord tekib tüdimus senisest tööst ja uue valikul on eeldused juba olemas. Püsimeiki päris selgeks seal küll ei saa, aga saab Microblandingu, mis tähendab nõeltega manuaalpliiatsiga töötamist, mis on vana Hiina ilutehnika. Merilini sõnul on konverentsil tutvustatavatest tehnikast lisaks kulmudele mõeldutele ka Shadow Eyes ja muudki. Nüüd tunnistab Mati, et ta pole päris teadlik, saamaks naisterahvale näkku vaadates aru, mis seal tehtud ja muudetud on, ja ta uurib, kas tahetakse ka agressiivset meiki. Täisjumestust pole Merilinilt keegi küsinud, küll aga on seda küsitud ühelt tema koolitajalt ja taas on reegel see, et ekstreemset klouniefekti keegi iluloojatest tegema ei hakka. Tookord oli asi lahenenud nii, nagu koolitaja soovitas, kuid sellega kaasnes vahva järellugu, mida Merilin ka tutvustab ja mis tema sõnul ongi see, mis selles töös rõõmu valmistab.

Joanna küsib üle ka selle, et kui näiteks kulmud ära rõhutada, aga muud nägu mitte, kas see siis ei tekita ehk imelikku muljet? Merilini sõnul võib meigitud kulmukaar jumestuseta näos tõesti silma paista, kuid ta avaldab ka saladuse, et meestele meeldivad rõhutatult tumedad kulmud. Kui huulte kontuuri rõhutatus võib enne huulte värvimist, näiteks hommikul ärgates, imelik tunduda, siis huulte piirjoone hajutamine aga on igati ilus ka hommikul silmi lahti tehes. Töö osas on paljud naised talle ka pilte endast ette saatnud. Merilin soovitab ennast meikivatele naistele, et kuulake oma sõbrannasid, aga tehke ikkagi peamiselt nii, nagu endale meeldib. Mati küsib nõu ka “Kissi” fännide jaoks ja Merilin arvab, et kui inimene on juba selles asjas sees, et jumaldab “Kissi”, siis võib ju temale ka püsimeiki teha. Mati püstitab uue hüpoteesi, et kui muusikaline maitse muutub, meeldima hakkab Arvo Pärt, siis kuidas ja kui kiiresti Kissi-meigist lahti saab. Merilin arvab, et nelja aasta pärast peaks see hajunud olema.

Joanna jätkab küsimustega pommitamist ja järgmiseks teemaks on püsimeigisõltuvus ehk ülepingutamine. Saatekülalise sõnul on seda juhtunud, mõned naised käivad iga poole aasta tagant, kuid erinevate asjade pärast. Protsessist ja värskest iluefektist tekibki ka sõltuvus ja mõnigi ütleb, et tal meeldib seal käia. Mati küsimusele, kas sünnimärke peidetakse või tehakse juurde, vastab Merilin, et tema puhul tehakse juurde. Päris sünnimärke tema ei puutu, ka siis, kui need on kulmude sees, ja seda ei tohigi teha. Meik tehakse sünnimärgi ümber, aga seda ei puudutata. Sünnimärke on lastud teha huule alla ja põsele. Mõnikord rõhutatakse sellega pigmendilaigukest või tedretähni, mida inimene peab endale iseloomulikuks.

Mati küsib Merilinilt kõige ekstreemsema töö kohta ja tegelikult iluloojal midagi sellist polegi olnud, ta on vaid arme peitnud, kas liblika või hieroglüüfide alla. Ekstreemset on näidatud koolitustel selles võtmes, kuidas seda on lahendatud. Samas märgib Merilin, et teiste tööd, ka halba, meikarid ei kritiseeri, sest see võib bumerangina tagasi tulla, tuleb oma tööd hästi teha ja olukord ära lahendada. “Me ei lasku sellele tasemel, et hakkame kedagi teist kritiseerima, sest seal võivad olla tuhanded erinevad põhjused, miks keegi seda nii tegi,” selgitab ta. Võib ju olla seegi, et klient ise nõudis sellist tööd ja hiljem öeldi talle, et see ei sobi. Mati küsib veel üle, et kas külaline on püsitätoveeringuid teinud ja Merilin on neid loonud, tõsi küll, lihtsamaid ja näiteks armide varjamiseks. Praegu ta tunneb, et võiks seda teha ja teda on tätoveeringute tegemisele ka kutsutud.

PAI_7877

Sellega on saade läbi, seda kuuleb kordusena Rapla ja Pärnu Tres pühapäeval kell 9 ja Kesk-Eesti Tres kell 15, seni aga kuulake Kesk-Eesti Tred, otsige häid uudiseid portaalist GoodNews ja naised, minge püsimeigi koolitusele!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 26.jaanuar 2017Eesti kõige diplomeeritumat ilutegija Merilin Markov-Valm

TOP20

Jüri Kukk Ajakirjanik