1. Avaleht
  2. GoodNews raadios
  3. KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade alustab Une-Matiga ja keskendub heategevusele
KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade alustab Une-Matiga ja keskendub heategevusele

KESK-EESTI TRE JA GOODNEWS! Heade uudiste saade alustab Une-Matiga ja keskendub heategevusele

Järjekordne heade uudiste saade Kesk-Eesti Tre Raadios algab saatejuht Mati Palmeti nimilauluga Une-Matist, mis on kui ansambli Suisapäisa isilik pöördumine tema poole. Erinevalt juba uinuvast Matist on GoodNewsi-poolsed saates osalejad Monika Kuzmina ja Joanna Müür särtsu täis ja tahavad kohe heategevusest rääkima hakata.

Enne tuleb siiski juttu Suisapäisa videost, kus ansambli liikmed on kodukootud sokkides, ja Monika kutsub üles konkursil nende poolt häält andma, Mati tutvustab seda Järvamaalt pärit lahedat gruppi, kes kunagi Laululahingu kinni lõi, ja valmistub siis saate lõpuni unehõlma vajuma. Tüdrukud talle seda siiski ei luba ja Mati asub pärast Monika teadet, et maailmas on peale Tallinna loomaaia Nora veel teisigi Nora-nimelisi jääkarusid, heategevusteemat mürgitama.

Tegelikult Mati seda siiski ei tee, vaid avaldab tunnustust invataksojuhi Ants Väärsi abistamise teemale. Temaltki on küsitud, kas ja kuidas saab Antsule heategevusürituste kaudu saadud tulusid suunata ja raadiomehe soovituseks on: “Andke tuld!” Monika räägib sellest, et Mooste folgikojas on tulemas muusikaüritus Antsu toetuseks ja kõiki huvilisi oodatakse selles kaasa lööma. Ta jutustab ka sellest, kuidas tema ema on iga kord palka saades pisut invatakso jaoks annetanud ja kampaania algataja GoodNews on ka kohalike omavalitsuste poole abistamispavega pöördunud.

Mati otsib vahepeal Piibli, et üles võtta lesknaise kahe mündi lugu ja vaadata heategevusele selle kaudu. Nimelt kogub kogu Eesti praegu Antsule eurohaaval toetust, et mitut haigust seljatanud mees saaks puuetega inimeste abistamist jätkata. Kui aga inimene annab midagi oma vähesest, siis on see mõnevõrra kaalukam kui suurema summa annetamine enese hingetunde kergitamiseks või nagu ütleb lesknaise loo moraal: teised panid annetuskarpi münte oma küllusest, tema oma vaesusest. Sama on ka Jõulutunneliga, kuhu jõudvad väikesed summad annavad kokkuvõttes suure summa.

Monika-Kuzmina-ja-Joanna-Müür3

Monika räägib, et tema hingeravi on heade uudiste portaal. “Mina ravin ennast toimetamisega, tund-kaks vaatan, mida heategevusorganisatsioonid on uut teinud, kirjutan lugusid ja tunnen, et hinges on parem,” jutustab ta. Mati lisab, et on ka sellist heategevust, mis paneb õlgu kehitama — kui mingi erakond kutsub enne valimisi rahva kokku, pakub torti ja nimetab seda heategevuseks, siis ajab see karva turri küll.

Monika ja Joanna on saatesse tulles autost paljudele heategevusega tegelevate ettevõtetele helistanud ja Mati tahab teada, kas juba kell 8 sel teemal inimesi kimbutades ehk heategijaid närvi ei aeta. Monika meenutab seepeale juhtumit Ants Väärsiga, kus invataksojuhti kutsuti kell 3 öösel üht haiget koju viima. Kui Ants siis juhtis tähelepanu hilisele kellaajale, ütles keegi personali hulgast: “Aga telekas öeldi, et te olete hea inimene!”

Joannale meeldib väga lasterikaste perede liidu slogan, mis ütleb, et tõeline rikkus on lasterikkus, ja edasi lähebki jutt selle liidu tegevusele. Nimelt on see organisatsioon teinud kaks aastat suurt tööd Perekaardi süsteemi loomisel ja on ettevõtetelt sinna taha saanud 318 soodustust suurperedele. Monika, kes on ise väga palju selliseid läbirääkimisi pidanud, leiab, et perede hüvanguks on ära tehtud tohutu töö.

Järgmiseks uudiseks on see, et välja on kuulutatud suurperede joonistusvõistlus “Minu eriline päev”, mille võitnud pere sõidab Tallinki toe Stockholmi reisile ja Joanna täpsustab, et joonistada võib juba olnud erilist päeva või ka unistust sellest päevast. Monika lisab, et lasterikaste perede liit teeb ringreisi Eestis, nende korraldatavad üritused kannavad nime “Tule kohvile” ning seal räägitakse läbi suurperede probleemid ja püütakse nende abistamisse kaasata ettevõtteid.

Mati viib arutelu poliitikasse ja nendib, et eestlaste kui rahva eksistentsi põhiprobleemiks on madal iive, kusjuures selle tõstmise puhul on lihtne vaid lähteprotsess, kõik muu on keeruline, sest riik ei väärtusta eesliinil asuvaid suurperesid.  Ta leiab, et lasterikaste perede toetamine peaks olema prioriteet ja alles siis kõik muu, sest ainult lapsed on Eesti tulevik. Saatejuht soovitab alustada just rahalise toetamisega, sest kuigi väidetavalt raha sünnitama ei pane, annab ta sünnitajatele vähemalt turvatunde — praegu on olukord Mati sõnul selline, et sünnitaja sukeldub justkui musta torusse, teadmata, kas ta sealt välja tuleb. “Suurpered peaksid elama luksuses, et kõik neid kadestaksid,” lisab ta. Kuigi meil on kombeks nõukaaega kiruda, toob Mati välja tõsiasja, et NLiidus oli mõistlik abielluda, see avas paljud uksed ja noored pereloojad olid üleöö teises, paremas olukorras. Väidetavalt soodustas suur kodumaa sündivust siiski selleks, et oleks rohkem sõdureid võtta.

Monika meenutab oma varasemat elu — ka tema peres on olnud hetki, kus ta lapsena heitis emale ette, et kodus pole normaalselt süüa. Nüüd palub ta selle eest eetris emalt vabandust, sest ka temal on olnud hetki, mil ta peab lapsele ütlema, et ei saa talle kõige elementaarsemaid asju osta. “Eestis ongi raske lastega hakkama saada,” nendib ta.

Joanna Müür ja Monika Kuzmina2

Aga järgnevalt võetakse ette SOS Lasteküla, kellel seisab kevadel ees palju toredaid ettevõtmisi. Saate eetrisse mineku päevani on portaalis osta.ee käimas oksjon, millel Eesti tippjalgpallurid müüvad oma särke, saadav tulu aga läheb SOS Lasteküla lastele sünnipäevade pidamiseks veebruaris, kus nad saaksid lisaks peolauale ka kingitust valida. Teise üritusena tahetakse märtsikuisel koolivaheajal korraldada noortele ettevõtetes töövarjupäevi, et nad saaksid aimu, kuhu nad võiksid jõuda. Emadepäeva paiku tahetakse pöörata tähelepanu emaametile ehk siis need vanemad, kelle lapsed on juba suured, saavad võimaluse olla SOS Lastekülas sealsetele lastele vanemateks olla. Kevadeti algatab Lastefond ka kampaania remondi korraldamiseks lastekülas ja teiste seas on endast märku andma oodatud ka ettevõtted, kes saaksid toetada materjalidega. Ning viimaks — meie uus presidendiproua on nüüd SOS lasteküla patrooniks.

Edasi läheb jutt Lastefondi tegemistele ja Monika sõnul on neil nüüd esmakordselt olukord, kus abivajajaid on rohkem kui abistajaid — aastaid tagasi oli vastupidi. Tegelikult pole asi selles, et annetajaid oleks vähem, vaid Lastefond on teinud head kommunikatsioonitööd ja abivajajad teavad, kuhu pöörduda. Joanna edastab uudise, et Verekeskus ning keskkond Doonorid ja Sõbrad kutsuvad saate eetripäeval Paide kultuurikeskusesse verd andma, ning ta täpsustab ka, et verd ei vajata mitte ainult õnnetuste ohvritele, vaid seda vajatakse paljudel teistelgi oppidel, aga ka näiteks sünnituste juures.

Monika lisab, et üks võimalus päästa elusid ongi vere loovutamine, mida peaks igaüks vähemalt korra elus tegema, ja need, kes on seda teinud, jäävadki üldjuhul doonoriteks. Mati uurib seepeale, kuidas Monikal endal doonorlusega lood on, ja selgub, et saatekolleeg ei saa seda teha, kuna tema kaal on liiga väike. Nüüd kutsub Mati üles algatama kampaaniat “Aitame Monikal aidata”, mis peaks välja nägema umbes nii, et kõik saadavad Monikale hamburgeriputkade kinkekaarte või rasvaseid roogasid ja kui positiivitar on paksuks söödetud, saab ta ka verd andma minna.

GoodNewsi tüdrukud pole kahjuks kätte saanud Loomakaitse Seltsi ja seetõttu jääb rääkima Reksi abistamise kampaaniast. Mati aga jutustab palju vastukaja saanud leitud kassi juhtumist, kelle peremees pole siiani välja ilmunud ja loomake elab seni ühe Selveri töötaja juures. Monika tahab teada, kas kiisul on rist endiselt kaelas ja Mati saab rahuloluga nentida, et hiirepüüdja pole tõesti usku vahetanud.

Monika Kuzmina ja Joanna Müür

Kuna saade hakkab otsi andma, võtab Mati üles ühe GoodNewsi loo ja see räägib Vapimärki saavast Viljandi günekoloogist Malle Praksist. Nimelt on see lugu saanud nii heade uudiste portaalis kui ka Facebookis tohutult positiivset vastukaja, inimeste kiitused ja tunnustus näitavad, et autasu saab õige inimene. Top-kolme lugude seas on veel Mustamäe Keskuse avamine ja padjalahing Jõgeval. See viimane lugu paneb Matit küsima: “Kas Jõgeval on tõesti nii igav?” Nimelt toimub 20. märtsil Vooremaa pealinna staadionil suur padjasõda, kuhu Guinessi rekordi löömiseks oodatakse vähemalt 6500 inimest. Kogu see ettevõtmine on äratanud suurt meediahuvi. Kuivõrd Joanna nimetab patjatega tagumist omamoodi meditatsiooniks, siis lubab Mati minna padjaga kõrvalstuudiosse, kus Andres Põllu parajasti saadet teeb, hakata sulgi lennutama ja vahelesegamisel teatada süütu näoga, et ta tegelikult ju mediteerib. Selle jutuga saade ka lõpeb, algab lõpulaul ning saade on Kesk-Eesti Tres eetris neljapäeval 11.20 ja pühapäeval kordusena Pärnu ja Rapla Tres kell 11. Seni aga otsige üles Tre sagedus, külastage portaali GoodNews ja mõelge, kuidas saaksite teistele head teha!

KUULA SAADET!

GoodNews Tre Raadios 18.veebruar 2016Monika Kuzmina ja Joanna Müür

GoodNews Top20

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews